Открийте ни и в

САЩ

Транспортният бизнес се раздели заради младите шофьори

Асоциацията на независимите шофьори на камиони против проекта и 18-годишните да карат ТИР

публикувано

на

Истински раздор цари в света на превозвачите заради шумния законопроект, който ще даде шанс на шофьорите на възраст под 21 години да работят като водачи на камиони на дълги разстояния. Както BG VOICE писа през миналия месец, Сенатът одобри предложение, което позволява младите шофьори между 18 и 20-годишна възраст да кръстосват отделните щати, управлявайки ТИР. Тук идва и разделението в сектора. За едни това е решение на все по-задълбочаващия се проблем с недостига на шофьори, за други обаче нововъведението няма да разреши кризата, а дори напротив – ще я задълбочи.

 Два свята – една индустрия

Основният противник на законопроекта се оказва Асоциацията на независимите шофьори на камиони (OOIDA). От там разпространиха прессъобщение, в което се посочва, че проблемите в бранша идват от това, че шофьорите се насочват към други сектори, които предлагат по-добри условия за работа и баланс между възнаграждение и прекарване на време със семейството, като например строителството. Въпреки рекордния скок на заплатите в транспортния отрасъл, президентът на OOIDA Тод Спенсър е на мнение, че тези пари не могат да компенсират дългите дни далеч от дома: „Ако кофата ти е пробита с дупки, няма никакво значение колко вода наливаш в нея, защото пак няма да успееш да я напълниш и така проблемът си остава неразрешен“, заяви Спенсър. Асоциацията е на мнение, че недостиг на шофьори не съществува. Според представители на OOIDA данните категорично показват, че хиляди получават CDL лиценз всяка година, но веднъж седнали зад волана, те се отказват в търсене на по-перспективни професии.

На страната на ООIDA са и експертите по пътна безопасност. Те са категорични, че пътищата ще станат много по-опасни, веднъж щом младите тираджии се качат на магистралите. Цитирано е и проучване на Застрахователния институт по пътна безопасност, според което е много по-вероятно тийнейджър да предизвика ПТП в сравнение с възрастен шофьор с опит.

Друга браншова организация – Американската асоциация по товарни превози (ATA) – обаче подкрепи предложението и изрази надежда, че пилотната програма за обучение ще покаже, че младите шофьори също могат да носят отговорност и да управляват ТИР на междущатско ниво. Предложените 400 часа обучение ще възпитат допълнително чувство за безопасност у преминалите го. Привържениците на намаляването на възрастовото ограничение за каране на товарен камион на федерално ниво припомнят, че много от младите притежатели на CDL вече карат на дълги разстояние в големи щати като Калифорния и Тексас.

Какво е спасението?

Данните от Бюрото по труда посочват, че намирането на шофьори става все по-трудно. Основните причини са примамливите оферти от други сектори и допълнителните ограничения при шофьорите като например федералната база данни, която следи за нарушения, свързани с употребата на алкохол и наркотици при водачите. Дерек Ледърс, президент на транспортната компания Werner Enterprise, казва, че в момента фирмата му търси да попълни 500 работни места, като най-трудни за намиране са шофьорите на дълги разстояния. Заплащането на места достига рекордни измерения, но водачите все още са недоволни поради тежките условия на работа и времето, прекарано на път.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА