Открийте ни и в

Новини

Тревоги от Косово: Войната в Украйна може да окуражи Сърбия да започне военни действия срещу нас

В действията на Русия Прищина разпознава сходен модел на поведение с този на Сърбия

публикувано

на

Военният конфликт в Украйна може да мотивира Сърбия към подобни действия в Косово. Такова притеснение изрази външният министър на Прищина Доника Гервала-Шварц, по време на тридневно официално посещение в Израел.

Гервала-Шварц прокара паралел между действията на Москва срещу Украйна и начинът, по който Сърбия действа в региона.

“Ние сме загрижени, че Балканите могат да бъдат следващата гореща точка. Войната на Русия срещу Украйна може да окуражи Сърбия да предприеме военни действия срещу Косово”, заяви дипломатът на малката балканска държава пред “Джерусалем пост”.

В Тел Авив Гервала изрази виждане, че държави като Израел могат да бъдат стабилизиращ фактор за Балканите и да помогнат да се избегне военна и междудържавна криза от типа на тази, която светът наблюдава в момента.

“Нямаме никакви илюзии относно това, което руският президент Владимир Путин иска да постигне в Украйна”, заяви тя.

Официална Прищина заяви, че от самото начало но конфликта в Украйна застава твърдо зад Киев и проявява “възхищение към смелата борба на украинците в защита на страната им”.

Република Косово продължава да бъде частично призната държава. До 2008-а е с юридически статут на автономна област, но на 17 февруари същата година обявява независимост. 22 страни-членки на Европейския съюз, сред които и България, САЩ, Канада и Австралия я признават за независима република. Към 2020-а година 112 от 193 държави-членки на ООН са признали Републки Косово за легитимен политически субект.

Прези миналата есен  имаше погранично напрежение между Прищина и Белград, а сръбският президент АЛександър Вучич обяви бойна готовност на армията като изпрати военни сили в района. Косово отвърна със същото, а двете държави се обвиниха взаимно в конфронтационно поведение. На територията на младата държава продължават да живеят етнически сърби, които според Белград са подложени на репресии и насилие.

В средата на април косовски полицейски автомобили, превозващи служители към границата със Сърбия, бяха нападнати с ръчни гранати и автоматично оръжие. Властите в Прищина определиха това като терористичен акт, а вътрешният министър Джелал Свечля заяви, че Белград не иска да нападне Косово, но иска “да го дестабилизира”.

 

 

 

 

 

 

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА