Открийте ни и в

СВЯТ

Трета медия в Хонконг спира работа

Последните месеци работа преустановиха и продемократичното издание “Apple Daily” и онлайн медията “Stand news”

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Независимата новинарска медия “Citizen News” в Хонконг обяви, че преустановява дейност. Това става в момент, в който натискът над медиите в Хонконг нараства.

Онлайн медията заяви, че ще спре да действа от вторник и че колкото и да е тъжно тя няма да може повече да превръща идеите си в реалност без страх заради промените в обществото, настъпили в последните две години и заради влошаване на медийната среда в Хонконг.

Citizen News” бе основан през 2017 г. и има 800 000 абонати в социалните мрежи.

Полицията в Хонконг арестува работещи в онлайн медия, обвини ги в заговор

Това е третата новинарска медия, която преустановява дейност в последните месеци в Хонконг след продемократичното издание “Apple Daily” и онлайн медията “Stand news“. Миналата седмица властите на Хонконг обвиниха двама редактори на “Stand news” в заговор с цел публикуване на подривни материали. Това стана ден, след като продемократичната медия бе принудена да преустанови работа.

През декември опозицията в Хонконг бе възпрепятствана от участие в местните избори по силата на нов закон, според който всички кандидати трябва да преминат тест за лоялност към властите в Пекин. Няколко монумента в памет на жертвите на кървавите събития на площад Тянанмън в Пекин пък бяха демонтирани миналия месец в Хонконг.

Властите в мегаполиса започнаха да заглушават гласа на дисидентите, след като Пекин прие и започна да прилага закона за националната сигурност след продемократичните протести в Хонконг през 2019 г.

Новината за закриването на поредната медия в мегаполиса дойде в момент, в който пък новите членове на Законодателния съвет на Хонконг, избрани миналия месец, положиха клетва днес в присъствието на хонконгската лидерка Кари Лам.

На изборите през декември едва 20 от общо 90-те членове на Законодателния съвет бяха избрани чрез пряко гласуване, а останалите 70 бяха назначени от комитети, лоялни на Пекин.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА