Открийте ни и в

Лайфстайл

Трима учени поделиха Нобеловата награда за физика тази година

Техните научни изследвания са били фокусирани върху т.нар. заплетени фотони и неравенствата на Бел

публикувано

на

Нобеловата награда

Нобеловата награда за физика беше присъдена на Ален Аспект от Франция, Джон Клаузер от САЩ и Антон Цайлингер от Австрия за открития в областта на квантовата механика.

Тримата учени бяха отличени  “за експерименти със заплетени фотони, установяване на нарушаването на неравенствата на Бел и пионерство в науката за квантовата информация”, се казва в изявлението на журито.

Ханс Елегрен, генерален секретар на Шведската кралска академия на науките, обяви носителя на наградата в Каролинския институт в Стокхолм.

Без секс от 27 години: 82-годишна баба наваксва в кревата с 36-годишен и се чувства „като девица“

Макар голяма част от научните разработки в съвременната физика да са далеч от разбирането и ежедневието на мнозина, работата в областта често пъти е основополагаща за практически нововъведения, които в голяма степен са обвързани с нуждите на съвременното човечество.

Миналата година признанието на Шведската академия на науките отново беше насочено

към трима физици -Сюкуро Манабе, Клаус Хаселман и Джорджо Паризи. Тяхната работата им е помогнала да се обяснят и предскажат сложните природни сили като по този начин е разширила разбирането ни за изменението на климата.

Сладко отмъщение: Певица отмъсти на бившия си, докато пее на сватбата му (ВИДЕО)

Седмицата на обявяването на Нобеловите награди започна в понеделник с шведския учен Сванте Паабо, който получи наградата в областта на медицината за

разкриването на тайните на неандерталското ДНК,

което осигури ключови познания за нашата имунна система.

Нобеловите награди продължават с химията в сряда и с литературата в четвъртък. Нобеловата награда за мир за 2022 г. ще бъде обявена в петък, а наградата в областта на икономиката – на 10 октомври.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено