Открийте ни и в

Коронавирусът

Три извода от коронакризата. Защо отслабва влиянието на западните сили?

Ролята на Запада се стапя толкова очевидно, че за изгубеното лидерство на Щатите споменава дори канцлерът на Германия Ангела Меркел.

публикувано

на

Сн.: Pixabay

Вениамин Попов

Пандемията още продължава и реалните й последици ще се проявят едва след президентските избори в САЩ, тоест най-рано през ноември. Но вече се очертават три основни извода, чието значение ще осъзнаем малко по-късно.

Първо, като основна тенденция в съвременното развитие отслабва влиянието на западните сили. В центъра на световната политика заемат място нови лидери. Расте най-вече значимостта на Китай, Индия и Русия в световните дела. През следващите години ще се изостри борбата за ценности, за интерпретацията им от една или друга цивилизация. Ролята на Запада се стапя толкова очевидно, че за изгубеното лидерство на Щатите споменава дори канцлерът на Германия Ангела Меркел.

В този контекст се изострят междуетническите и междурелигиозните конфликти: войната с паметниците в САЩ и ред страни от Западна Европа например идва оттам, че хората не осъзнават мястото си в историческия процес и не разбират как ще се развие той (изливайки недоволството си във вид на борба със символите на миналото).

САЩ навлизат в твърде труден период на разправии между четирите основни общности: белите американци, афроамериканците, латиносите и азиатците (китайците и др.). Гражданското противопоставяне там ще се засилва, добивайки най-различни форми. Същите тенденции в Западна Европа ще засилят сепаратистките нагласи и разногласията в Европейския съюз. САЩ и Европа ще действат все по-често като два центъра, независещи един от друг.

В основата си акциите срещу расизма и паметниците от миналото представляват маскиран протест на бедните срещу богатите. Възмущението от неравенството, бедността и расизма внушава на все повече хора мисълта за необходимост от преразпределяне на доходите. Транснационалните корпорации укриват пари в данъчни убежища по цял свят – според все повече хора това е не само неетично, но и неприемливо.

Броят на милиардерите в света нарасна през 2019 г. с 214 души и достигна 2825, а общото им богатство възлиза според оценки на 10 трилиона долара (за сравнение БВП на Китай е 13 трилиона, а на Русия – 1,5 трилиона долара). По време на пандемията – от март до май 2020 г., богатството само на руските милиардери по данни на „Форбс“ се е увеличило с 62 милиарда долара (в Русия има 114 милиардери, в Китай – 342, в САЩ – 788).

Пандемията открои същинското значение на много професии, без които обществото няма как да съществува нормално. Някои правителства взеха да правят списъци с ключови длъжности – в тях няма мениджъри и банкери, но са включени чистачите, учителите, медицинските сестри. Излезе наяве нуждата от не най-престижните професии.

Второ, в политиката на много държави проличава все по-ясно завой наляво и привържениците на т. нар. радикални идеи се превръщат в привърженици на мейнстрийма.

Показва го доста явно положението със студентските среди в САЩ, където са широко разпространени „социалистическите идеи“ на Бърни Сандърс. (По данни на Юрий Ярим-Агаев, шеф на Центъра за изследване на тоталитарните технологии, 36 на сто от американските младежи имат положително мнение за комунизма, а 70 на сто биха избрали президент-социалист.) Подобен процес тече и сред студентите във Великобритания и Франция.

Симптоматично е, че в речта си на Маунт Ръшмор от 4 юли Доналд Тръмп заяви: срещу САЩ се надига „левичарска културна революция“. По-късно той увери, че обсадата от страна на радикалната левица, марксистите и анархистите ще се провали – кампанията за унищожаване на „нашите ценности и промиването на мозъците на децата ни“ няма да успее.

Този процес навярно е отразен най-добре в растящата популярност на младия нидерландски философ Рутгер Брегман. В книгите си (едната, озаглавена „Утопия за реалисти“, е преведена на руски) той подкрепя нови принципи в организирането на обществения живот, смята за важно например да се въведе базов доход за всички граждани, 15-часова работна седмица, данък върху капитала, а не върху труда, и т.н.

Брегман разглежда като „гориво“ за младото поколение неприемането на днешните елити и на поведението им. Младежта е озлобена от растящото неравенство. Елитите измислят правила за останалите хора, но без да ги спазват те самите: нарушил карантината, Доминик Къмингс – съветник на британския премиер, не подаде оставка. Според Брегман ситуацията е много тревожна: „Западът създаде политически системи, в които се допуска да оцеляват безсрамните“.
Трето, без ефективен държавен апарат страните няма как да се справят с нови пандемии.

Важността на централизираната държава за борбата с епидемии или стихийни бедствия е толкова очевидна, че не може да бъде отречена и от най-непримиримите привърженици на демокрацията и анархисти.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

16 учители от едно училище с COVID-19 в Габрово

СУ „Райчо Каролев“ преминава частично към онлайн обучение

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Pixabay

16 учители от СУ „Райчо Каролев“ в Габрово са с положителни тестове за коронавирус. Затова училището преминава частично към онлайн обучение.

Най малките – от I до III клас, ще учат в класните стаи. Столовата и лавката няма да работят, което означава, че родителите трябва да приготвят храна и вода от вкъщи за децата. Графиците за междучасията ще бъдат качени на сайта на училището.

Няма да има и транспорт за пътуващите деца от началната степен. В понеделник ще бъдат тествани шофьорите и останалия непедагогически персонал на училището. След излизане на техните проби родителите на пътуващите деца ще бъдат уведомени от училището кога тази услуга ще бъде възстановена.

За учениците от IV до XII клас обучението от 28 септември до 9 октомври преминава в дистанционна форма.

Заразените с COVID-19 са на домашно лечение, засега няма хоспитализирани. Засега в РЗИ – Габрово няма данни за заболели деца или такива с грипоподобни оплаквания.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Пластмасовите щитове не са ефикасно защитно средство срещу COVID-19

Японски специалисти доказаха, че пластмасовите щитове не са ефикасно защитно средство срещу COVID-19, защото оставят капчиците с вируса да се разпространят във въздуха

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Японски специалисти доказаха, че пластмасовите щитове не са ефикасно защитно средство срещу COVID-19, защото оставят капчиците с вируса да се разпространят във въздуха, съобщи в. „Мирър“.

Симулация с най-бързия суперкомпютър в света – Фугаку, направена от изследователи в центъра „Рикен“, показа, че почти 100 процента от капчиците с размер под 5 микрометра във въздуха се изплъзват от визьорите, както и 50 процента от по-големите капчици.

„Като се съди по резултатите от симулацията, за съжаление ефективността на щитовете за лице е ограничена в сравнение с маските за предотвратяване на капчиците от устата на заразен човек да се разпространят – каза ръководителят на екипа Макото Цубокура. – Това е особено важно за капчици под 20 микрометра, но действа при размер над 50 микрометра“.

Специалистите препоръчват щитовете да се използват само от хора, които не могат да носят маски, и то само на открито и в добре проветрени помещения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Имунолог: COVID-19 засяга по-слабо хората с кръвна група 0

Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Pixabay

Има сериозно доказателство за влиянието на кръвната група при заразяване с коронавирус, заяви в Нова телевизия имунологът доц. Д-р Велизар Шиваров.

„Това е проучване от Италия и Испания. При генетичния вариант, който определя кръвна група „0” има по-нисък риск. Ако сте нулева кръвна група, имате по-малък риск да се разболеете от COVID-19. По-малък е и рискът заболяването да протече по-тежко”, заяви медикът.

Според него откриването на ваксина срещу коронавируса би било огромно постижение. „Първите регистрации биха могли да се случат в края на тази и началото на следващата година”, смята Шиваров.

В сезона, в който върлува освен коронавирусът, но и грипните вируси, имунологът призова избягването на рискови контакти. Препоръча да се прекарва повече време на слънце.

„Няма нещо, което да е доказано като проста мярка освен носенето на маска и спазването на дистанция, предпазващи от коронавируса”, добави той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в АНАЛИЗ, Великобритания, германия, Западни сили, значимостта на Китай, Китай, коронавирус, политика, Русия, САЩ
Шоколадът е полезенза сърцето

Умереното количество шоколад предпазва артериите, но и прекомерното.

Затвори