Открийте ни и в

България

“Три морета” в София: САЩ към Радев – Корупцията е враг на демокрацията (СНИМКИ)

Наложените от САЩ санкции по „Магнитски“ на български граждани са ясен знак в подкрепа на гражданското общество за постигане на резултати в утвърждаването на върховенството на правото, каза Радев

публикувано

на

“Корупцията е враг на добрите управленски практики и на демокрацията”. 

Това изтъкнаха представители на Конгреса на САЩ, водени от сенаторите Бен Кардин и Роджър Уикър и конгресмен Джо Уилсън, на среща с президента Румен Радев. 

Разговорът се проведе в рамките на шестата Среща на върха на Инициативата “Три морета”, с домакин Радев. 

"Три морета": Държавните ръководители приеха съвместна декларация (СНИМКИ)

В нея участват президенти и ръководители на делегации от 12-те държави участнички от ЕС и стратегическите партньори – САЩ, Европейската комисия и Германия.  

Двустранното партньорство в борбата с корупцията, също бе обсъдено по време на срещата. 

“Наложените от САЩ санкции по Глобалния закон “Магнитски” на  български граждани и компании са ясен знак в подкрепа на стремежа на гражданското общество за постигане на реални резултати в утвърждаването на върховенството на правото”, подчерта президентът Радев. 

Делегатите от САЩ поставиха и въпроса за състоянието на медийната среда в България, която в международната класация на „Репортери без граници” за медийна свобода заема 112-о място. 

По думите на Радев, свободата на медиите е един от фундаментите на демокрацията и е необходимо пълното изсветляване на финансирането на медиите в страната, особено по отношение на получаваните средства от държавни институции и по линия на европейските фондове.

“Съществува пряка зависимост между високите нива на корупция в дадена страна и липсата на медийна свобода”, подчерта още президентът.

“България се стреми да привлече повече инвестиции от САЩ в областта на информационните технологии и иновациите. САЩ е един от технологичните лидери в света и успешните двустранни партньорства в сферите с висока добавена стойност следва да бъдат надградени”, заяви Радев. 

Представителите на Конгреса изразиха пред българския държавен глава последователната подкрепа на САЩ за “Три морета”, включително за Инвестиционния фонд на Инициативата. Те откроиха и приноса на “Три морета” за енергийната диверсификация в региона и за развитието на инфраструктурната свързаност между страните от Централна и Източна Европа, което има своето значение за устойчивото развитие на обединена и просперираща Европа.

Двустранното партньорство в сферата киберсигурността и отбраната също бе обсъдено по време на срещата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено