Открийте ни и в

СВЯТ

Три ураганни бури в различни краища на света: Какво е общото

Затоплянето на океанските води предизвиква все по-екстремни валежи

публикувано

на

Три ураганни бури в различни краища на света: Какво е общото. Сн.: ЕРА/БГНЕС
Сн.: ЕРА/БГНЕС

Мощни бури удариха три различни, отдалечени места на планетата през уикенда, но между тях има нещо общо, твърдят климатолозите.

Ураганът Фиона, връхлетял Пуерто Рико и Доминиканската република, тайфунът Нанмадол, бушувал в Япония, и тайфунът Мербок, сеещ хаос в Аляска, оставиха опустошителни последици от проливен дъжд и наводнения.

Трите бури през уикенда показват тенденцията към

все по-влажни бури

в по-топло бъдеще, обясни Майкъл Венер от Националната лаборатория на Лорънс Бъркли. „Най-лошите бури ще се влошават“, каза той.

Тъй като изменението на климата прави бурите по-дъждовни и по-интензивни, екстремните метеорологични явления през уикенда предлагат поглед към това, което може да стане по-често срещано в бъдеще, смята Кевин Рийд, доцент по атмосферни науки в университета Стоуни Брук в Ню Йорк. Тъй като световните океани се нагряват, те осигуряват повече енергия за бурите, което им позволява да се засилват, докато се образуват. По-топлата атмосфера също може да задържи повече влага, обяснява Рийд.

Три ураганни бури в различни краища на света: Какво е общото. Сн.: ЕРА/БГНЕС

Сн.: ЕРА/БГНЕС

„Ако имаме по-топла вода, ще имаме повече изпарение, което означава повече влага в атмосферата, от която ще има по-силни валежи“, каза той.

Учените са изчислили, че за всеки 1 градус по Целзий повишаване на температурата атмосферата може да задържи 7% повече изпарена влага.

Планетата се е затоплила

с приблизително 1,1 градуса по Целзий от прединдустриалните времена.

Венър от Националната лаборатория на Лорънс Бъркли и Рийд от университета Стоуни Брук си сътрудничиха върху статия, публикувана през април в списанието Nature Communications. В проучването си двамата изследват валежите през сезона на ураганите в Атлантическия океан през 2020 г., който беше един от най-активните сезони в историята. Те установяват, че изменението на климата е направил целия сезон по-влажен като цяло и измериха 10% увеличение на валежите по време на най-тежкия тричасов период по време на бурите.

Тези увеличения на екстремните валежи могат да бъдат катастрофални

за хората, които живеят в районите, засегнати от свръхзаредени бури. В Пуерто Рико, например, общностите все още не са се възстановили напълно от урагана Мария през 2017 г. „Тези бури със сигурност са интересни от научна гледна точка“, каза Венер, „но човешката трагедия е много по-важна.“

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено