Открийте ни и в

България

Труп до хижа „Алеко“. Дали е на Калина, която остави детето си и изчезна?

bgvoice

публикувано

на

Тялото на жена е намерено в планината Витоша в района на хижа „Алеко“. Това съобщиха за Фокус от пресцентъра на МВР. Тялото е намерено около обяд в неделя. Самоличността е установена. По неофициална информация то е на 33-годишната Калина, която изчезна безследно на Нова година от София. Преди това тя оставила 12-месечното си бебе при свои близки.

За последно младата жена е видяна около 13,30 часа на 31 декември в столичния жк „Яворов“. Калина е изчезнала с личния си автомоболи „Шкода Октавия“.

Оставила бебето си на приятели за ЧНГ и 10 дни – ни вест, ни кост. Къде е Калина?

По последна информация младата жена не е имала нито пари, нито шофьорска книжка у себе си, когато е излязла.

Неизвестна остава и причината за изчезването на жената, която е родом от Димитровград, но от години живее в столицата.

Нейна приятелка обаче публикува във Facebook притеснителен пост: „Няма да кажа и дума, въпреки че в сърцето си знам много добре какъв ще е развоя, но случката с Калинка ме разтърси из основи. Върна ме години назад и ми припомни колко страшна е депресията, колко страшна е липсата на морална подкрепа от близките, колко страшно е да си сама, да си майка… Къде си Муци, къде си по дяволите?!? Оглеждайте се по спирките, по светофарите… Оглеждайте се за Калина…“, призова Ренета Николова.

Засега не е потвърдено официално, че откритата жена е Калина.

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Натисни, за да коментираш

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

България

Непушачите с два дни повече отпуск. Идеята ще се превърне ли в закон в България?

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: flickr

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата Александър Сиди.

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск.

„Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не“, уверен е депутатът от ВМРО.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Скандално: Български учебник учи деветокласници как да дишат лепило

Златко Желев

публикувано

на

Виж цялата статия
Снимка: Facebook

Учебник обяснява на гимназистите как се диша лепило под съвсем невинна форма, като нещо напълно безобидно, алармираха търновски майки във Facebook.

Гневът на родителките е избухнал, след като видели урок в учебника по химия и опазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът започва с изречението: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание“.

Във втората половина на текста авторите са дали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване. За майките обаче това изобщо не е достатъчно.

От просветното министерство коментираха за „Монитор“, че примерът, който е даден в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издаване на учебника той да бъде премахнат.

„Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа“, възмущава се във Facebook Анелия Борисова.

„Можеше спокойно да се даде друго сравнение: „Когато вкъщи правите ремонт и се наложи да боядисвате. Но да се сети човек, се иска мислене“, споделя друг потребител.

Издателството, пуснало в училищата учебника по химия и опазване на околната среда, предизвикал бурната дискусия и протестите сред родителите, е „Просвета плюс“, а като автори на учебника са посочени Лиляна Боянова, Красимир Николов, Ивайло Ушгелов и Емилия Тодорова.

В същия екип или в съавторство с други специалисти те са автори и на други учебници, учебни тетрадки и книги за учителя по химия за различните класове, издадени от същото и от други издателства през последните години.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

С промени в закона: максимална скорост от 25 км/ч за движение с тротинетка и не по тротоара

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Максималната скорост за движение с тротинетките вече е 25 км/ч. Въвежда се и забрана електрическите скутери да се движат по тротоарите. Тези промени бяха гласувани от депутатите в Закона за автомобилните превози.

Тротинетките трябва да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение. Водачите няма да могат да се движат с тротинетки по улици I клас и пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 километра в час, както и по улици II клас без изградена велосипедна инфраструктура.

Тротинетките не могат да се движат и в зони, обозначени с пътен знак В9 – Забранено е влизането на велосипеди, да се движи по улици, обозначени с пътен знак Г13 – „Пътна лента или платно за движение само на превозни средства от редовните линии“, това предвиждат промените в Закона за движението по пътищата, касаеща регламентиране на правилата за движението по пътищата с индивидуални електрически превозни средства.

Тротинетките трябва да бъдат с бяла или жълта различима светлина отпред и устроиство за излъчване на червена светлина отзад. Според помените в закона, водачите им трябва да ползват в тъмните часове на денонощието и/или при намалена видимост светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото, позволяващи да бъде лесно забелязан, както и да бъдат с включени светлини.

Водачът трябва да се увери, че управляваното от него индивидуално електрическо превозно средство има изправна спирачна система, както и да ползва каска. Законът забранява на тротитентите да се вози повече от един човек.

Водачът не трябва да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство, да управлява превозното средство без да държи кормилото с ръка, да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него, да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението, да използва мобилен телефон при управлението на индивидуално електрическо превозно средство.

Минималната възраст на водача за управление на ундивидуално електрическо превозно средство е 16 г. – по велосипедна инфраструктура, улици от 2-ри до 4-ти клас и пътища с максимално разрешена скорост до 50 километра в час и 14 г. – само по велосипедни алеи.

Създава се и на единен публичен таксиметров регистър, чрез които да се намали административната тежест на лицата, извършващи таксиметровите превози и ограничаване на фиктивното регистриране на фирми за превоз на пътници и товари. Създаването на единен публичен таксиметров регистър ще обедини публичния регистър, воден от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ за издадените удостоверения, и регистрите на общинските администрации – за издадените от тях разрешения.

Промените предвиждат още регламентирането на превозите с атракционна цел, както и на тези на повредени превозни средства или т.нар. „Пътна помощ“.

Отменят се задължителните обезопасителни колани в автобусите с маршрут до 30 километра, с изключение на специализираните превози за ученици. Промените в закона предвиждат изискването за оборудване с обезопасителни колани да не се прилага за моторни превозни средства от категори М2 и М3, клас А и клас I, както и от категории М2 и М3, клас В и клас II, с които се извършва специализиран превоз и превоз на пътници по редовни автобусни линии, когато превозът е с еднопосочна дължина на маршрута до 30 км, с изключение на специализираните превози на деца или ученици.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada