Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп внася във Върховния съд „подобрения“ иск за премахване на DACA тази седмица  

Съюзниците на президента твърдят, че той няма избор, освен да прекрати DACА

публикувано

на

Сн.: архив

Очаква се президентът Тръмп да внесе нови документи за DАCA пред Върховния съд тази седмица. С тях той иска да отмени програмата за имигрантите, доведени в страната нелегално преди да навършат 16 години.

DACA предлага защита от депортиранe за хиляди млади имигранти и беше въведена от президента Обама.

Тръмп поиска програмата да бъде прекратена през 2017 г. Битката между него и защитниците за правата на имигрантите стигна чак до Върховния съд. Последното решение на тази инстанция постанови, че тя ще продължи да действа. Адвокатите на Тръмп обаче заявиха, че съдът е съгласен, че програмата е незаконна, само че документите с иска за спирането й не били прицизно изработени.

Първоначално се очакваше Тръмп да внесе „подобрен“ иск миналата седмица. Шефът на Белия дом Марк Медоус намекна в интервю за Fox News по-рано в понеделник, че президентът е готов да изпълнява изпълнителни действия по въпросите на имиграцията, макар че не предложи конкретики.

Ако администрацията на Тръмп подаде иск във Върховния съд тази седмица, новите правила за DACA ще съвпаднат с официалното посещение на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор от Мексико, страната с мнозинство сред получателите на документи по програмата DACA.

Внасянето на „подобрените документи“ за DACA е широко очаквано, тъй като Върховният съд реши миналия месец, че администрацията не е успяла да даде адекватна обосновка за прекратяване на програмата, както се изисква от федералния закон. Съдът обаче поясни, че Тръмп има правомощията да отмени програмата, като по същество тласна президента към идеята да опита отново с нов иск в противен случай рискува проява на отстъпление. Но решението на Върховния съд, написано от главния съдия Джон Робъртс, не го задължава фактически да внесе нова документация.

„Това не е нещо, което администрацията на Тръмп трябва да направи. Върховният съд не каза на Тръмп, че е длъжен, както той казва, да изпрати документите отново“, заяви Аарон Райхлин-Мелник, политически съветник в Американския съвет по имиграцията.

Не е ясно дали отмяната на DACA, ако има такава, ще влезе в сила преди деня на изборите, но прекратяването на програмата вероятно ще е ключов предизборен въпрос за Тръмп и той може да постави в центъра на вниманието неспособността на Конгреса да постигне сделка за имиграцията.

През 2017 г. администрацията на Тръмп отмени DACA. Този ход беше централна точка в първоначалните усилия на президента да ограничи имиграцията след встъпването му в длъжност. Когато Тръмп премахна DACA, това даде на Конгреса шест месеца за създаване на закон-заместител на програмата. Същевременно подаването на заявления за и подновяванeто на документите за такъв стагут беше спряно. Двугодишните разрешения, предоставени от програмата обаче не цяха прекратени преждевременно.

„Решението на върховен съдия Робъртс показва, че администрацията на Тръмп трябва най-малкото да вземе предвид ефекта от премахването на програмата върху 670 000 души, които понастоящем имат DACA, както и ефекта за техните 250 000 деца и семейства“, казва Мелник.

Проучванията показват, че има широка двустранна подкрепа за защита на Dreamers, както наричат одобрените за DACA, но съюзниците на президента, които подкрепят ограничаването на легалната и нелегална имиграция, твърдят, че той няма избор, освен да продължи с прекратяването на програмата.

 

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп обмисля забрана за влизане в САЩ за US граждани и хора със зелени карти, ако са с коронавирус

Забраната за влизане в САЩ за граждани и постоянни жители по план трябва да се прилага в крайни случаи заради пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: БТА/АП

Тръмп обмисля ход, който би могъл да позволи на имиграционните служители временно да забранят влизането на гражданите на САЩ и постоянно пребиваващи лица, заподозрени че са се заразили с COVID-19 в чужбина.

И в момента има много граждани на САЩ и хора със зелени карти, които имат близки извън страната и са се прибрали при роднините си или са отишли да нагледат имотите си. Според новото предложение те могат да бъдат блокиран да се върнат братно, ако проверяващите по летищата „основателно вярват, че човекът може да е бил изложен или е заразен с заразна болест“.

Федералните агенции са били помолени да представят своите отзиви относно предложения план до Белия дом до вторник. Не е ясно кога новата наредба може да бъде одобрена или обявена пред обществеността.

В проекта за забрана за влизане на граждани на САЩ и притежатели на зелена карта във връзка с коронавируса се посочва, че всяка заповед, блокираща гражданите и други законни постоянни жители, трябва да „включва подходящи обосновки, за да се гарантира, че не се нарушават конституционни права“ и че пътуващите не могат да бъдат блокирани като цяла група.

Документите, получени от „Ню Йорк Таймс“, не уточняват колко дълго ще бъде необходимо на гражданин или законно пребиваващо лице да остане извън страната

Центъра за контрол и превенция на заболяванията(CDC) очаква всяка забрана за американски граждани или притежатели на зеленикарти при идването им от чужбина да се прилага само при „най-редки обстоятелства“, се казва в проекта. Този ход ще бъде направен „при необходимост в интерес на общественото здраве и ще бъде ограничен по времетраене се казва в предложението.

Медицинските експерти обаче казват, че забраните за пътуване не работят в случаите, когато вече има значително разпространение на коронавирус в общността, каквато е ситуацията в САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Федерален съдия блокира правилото на Тръмп за public charge

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: marketplace.org

Федерален съдия в Ню Йорк блокира действията на администрацията на Тръмп да отказва постоянно жителство и зелени карти на имигранти, които вероятно ще използват програми за обществено подпомагане по време на пандемията с коронавирус.

Съдия Джордж Даниелс заяви, че отказът за зелени карти на имигрантите като част от правилото за „public charge“ на имиграционните служби на САЩ може да навреди на усилията за смекчаване на ефекта от пандемията.

Законът за имиграцията и националността позволява на правителството да отказва постоянно пребиваване на имигрантите, които вероятно ще представляват „тежест за държавата и ще зависят от правителството за помощи и други програми за социално слаби“.

Въпреки това администрацията на Тръмп през февруари промени правилото, като позволи на правителството да отказва зелени карти на хората, които вероятно биха използвали програмата за

купони за храна, ваучери за жилище

 и здравната застраховка Medicaid.

Правилото (final rule) беше публикувано на 14 август 2019 г. и първоначално беше предвидено да влезе в сила на 15 октомври 2019 г. С него се разшири определението за „човек на помощи“. До този момент това беше човек, взимал помощи в кеш и който е бил на издръжка на държавата. Затова той може да не получи зелена карта, се казва още в оригиналното правило.

Администрацията на Тръмп обнови старото правило и разпореди, че помощите като субсидии за здравна застраховка, социални пенсии за възрастни и ваучери за храна също спадат към категорията помощи. Така получателите им също са на издръжка на държавата и затова не заслужават да имат зелени карти, което ги спира да станат и граждани на държавата. Мотивът – 58% от всички домакинства, издържани от имигранти, използват поне една програма за социално подпомагане и с това натоварват държавния бюджет. САЩ отпускат зелени карти на приблизително 1 милион чужденци всяка година. Миналата година за гражданство са били одобрени 834 000 петиции. Критици на новата мярка обаче вадят и друга статистика – 1 от 7 възрастни в имигрантски семейства са предпочели да не участват в програми за обществени помощи през 2018 г. поради страх, че

ще застрашат бъдещия си статут

но наистина са били в нужда.

„Да взимаш помощи не е срамно или незаконно. Въпросът е какви са последствията след това. За имигрантите ще се гледа дали са получавали помощи през последните 36 месеца. Ако имигрант е взимал помощи по-малко от 12 месеца, няма да се счита, че е бил в тежест на данъкоплатците. Ако получаваш два вида помощи, всеки ден се брои за два дни“, разяснява имиграционният адвокат София Знаймер.

Сега лекари и друг медицински персонал, държавни и местни служители и работещи в организации с нестопанска цел са свидетелствали за това, че имигрантите отказват да се запишат в Medicaid или друга здравна застраховка или са преминали тестове и лечение за COVID-19, които ще трябва да платят сами въпреки финансовите трудности, които изпитват, защото се страхуват, че иначе ще увеличат риска за себе си и семейството си да бъдат обявени за зависими от държавата.

„Като пряк резултат от правилото имигрантите са принудени да правят невъзможен избор между застрашаването на здравето си и и имиграционния им статус“, пише Даниелс в своето решение.

Правилото за public charge беше атакувано в съда от Ню Йорк, Кънектикът и Вермонт. Даниелс прие, че то трябва да спре да се прилага в цялата страна.

Вероятно въпросът ще стигне до Върховния съд, който по-рано е взимал решения по него в ущърб на имигрантите. През януари Върховният съд гласува с 5 на 4 за отмяна на забраната за правилото да важи в цялата страна, докато имаше дело във федерален апелативен съд. После през април Върховният съд отказа искане от Ню Йорк и други щати за блокиране на правилото по време на пандемията, което позволи изискванията за public charge да влязат в сила.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Имигрантите допринесоха за растежа на икономиката в САЩ през последните две десетилетия

публикувано

на

Виж цялата статия

До следващата година президентът Тръмп ще е намалил легалната имиграция в САЩ с 49% – дял, обобщаващ времето, откакто стана президент. Намаляването на легалната имиграция е за няколко категории имигранти и изглежда, че държавният глава няма да спре дотук. Това ще има значителни последствия за икономическия растеж в Америка според нов анализ.

Намаляването на законната имиграция навреди най-много на бежанците, работодателите и американците, които искат да живеят със съпрузите си, родителите или децата си, които нямат гражданство. Действията на Тръмп също така се отразяват на възможностите за налична работна ръка. „Средният годишен ръст на работната сила, ключов компонент от икономическия растеж в Америка,

 ще бъде приблизително 59% по-нисък

в резултат на имиграционните политики на президентската администрация, според анализ на Националната фондация за американска политика. „Икономическият растеж е от решаващо значение за подобряване на стандарта на живот, което означава, че по-ниските нива на законна имиграция носят значителни последици и за гражданите“, казват експертите.

По-малкото имиграция вероятно ще забави и икономическото възстановяване на Америка от CОVID-19. Икономисти от Оксфордския университет заключиха, че без имигранти, които допринасят за количеството и качеството на предлагането на работна ръка, икономиката няма да се възстанови. За разлика от 2011 и 2016 г., когато имаше такива имигранти и Америка видя икономически растеж след последната рецесия от 2008 г.

Икономистите Пиа Оррениус и Клоуи Смит от Федералната банка на Далас също казват, че без имиграция американската икономика ще расте трудно. „Забавянето на растежа на работната сила е резултат от редица фактори – застаряването на населението в САЩ, оттеглянето на бейби бумърите и намаляването на раждаемостта“, пишат икономистите. „Друг елемент е имиграцията. Имигрантите и техните деца допринесоха за повече от половината растеж на работната сила през последните две десетилетия. Икономиката се разширява с нарастване на работната сила и нейната производителност. Поради пенсионирането на бейби бумърите и застаряването на населението като цяло

 имиграцията ще играе още по-голяма роля

за напредването на растежа на работната сила, отколкото в миналото“, обобщават те.

Националната фондация за американска политика също има предвиждания, подобни на вече изброените. Тя прогнозира, че броят на законните имигранти ще намалее с 49% (или с 581 84 души) между 2016 и 2021 г. поради политиките на администрацията на Тръмп и това ще застраши икономиката на Америка. С други думи, през 2016-а имигрантите са били 1,183,505, а през 2021-а ще са само 601,660.

Тръмп намали легалната имиграция с 49%, без да промени закона за имиграцията в САЩ. Той използва президентски административни укази, някои от които се оспорват в съда.

Как се отразява политиката на Тръмп срещу имиграцията на отделните категории имигранти?

Непосредствените роднини на US граждани

Предвижда се броят на тези имигранти да намалее с над 50% между 2016 и 2021 г. Това означава, че около 300 000 по-малко съпрузи, деца и родители на американски граждани биха се събрали да живеят заедно в Америка през 2021 г.

Трите политики, които са най-отговорни за спада на броя на роднините имигранти, са забраната за пътуване от 6 мюсюлмански страни, прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за предотвратяване на влизането на родители на граждани на САЩ (и други) и правилото за хората на помощи (public charge rule).

Бежанците по политически причини

За периода 2020 г. администрацията на Тръмп установи годишен лимит за бежанците с 84% по-нисък от последната година на администрацията на Обама (от 110 000 души до 18 000 души). Към 17 юли 2020 г. в САЩ са пристигнали само 7848 бежанци.

Получилите статут на бежанци

Подобно на търсещите убежище, хората, които вече имат статут на бежанци получават разрешение за постоянно пребиваване година или повече след одобрението. Администрацията на Тръмп попречи на имигрантите от Централна Америка да кандидатстват за убежище на границата и направи много други промени, които ще намалят броя на бежанците.

Имигрантите роднини на US граждани

Повод за прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за „спиране“ на влизането на имигранти беше пандемията с коронавируса. Тя обаче изглежда е създадена, за да предотврати имиграцията на пълнолетни деца и братя и сестри на американски граждани, както и съпрузите, непълнолетните деца и възрастните неомъжени деца на законни постоянни жители на САЩ. Около 94% от лицата, спонсорирани в категориите за роднини, трябва да влязат в САЩ, за да могат да получат статут.

Спирането на имигрантите от тази категория вероятно ще продължи за неопределено време, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, освен ако съдия не постанови прокламацията за незаконна. Американската асоциация на адвокатите по имиграция, Центърът за действие за правосъдие и Лабораторията по иновационно право наскоро заведоха дело срещу прокламацията от името на 23 лица и организации.

Имигранти, идващи чрез работа

„Неизползваните бройки за роднини за 2020 г. ще бъдат прехвърлени за категорията на базата на заетост за 2021 г. „Въпреки това е възможно Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) да не постигнат нужното ниво за обработка на молбите и законната имиграция през финансовата 2021 г. ще бъде по-ниска, особено предвид финансовите затруднения, които изпитва USCIS, казват експерти.

Имигрантите, спечелили лотарията за зелена карта

Спирането на лотарията за зелена карта ще продължи, докато продължава спирането на нови имигранти. С наближаването на изборите администрацията на Тръмп, под прикритието на възгледа за имиграцията, основана на заслуги, изглежда е готова да приеме други мерки за намаляване на броя на имигрантите. Спечелването на лотарията зелена карта е мечта на хора от цял свят. Много от тях са способни да допринесат значително за американската икономика, но сега няма да ги има. Заради имиграционната политика на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА