Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп връща десетки хиляди, спечелили зелена карта

Администрацията на президента спря издаването на визи, включително за онези, спечелили вече зелена карта

Галина Петрова

публикувано

на

За милиони кандидати по целия свят спечелването на зелена карта е сбъдване на мечтаната възможност да имигрират легално в Съединените щати. Някои от тях кандидатстват с години, надявайки се да доведат семействата си в Америка. Пандемията от COVID-19 обаче рязко скърши ентусиазма на всички изтеглени в Лотарията миналата година. Администрацията на Доналд Тръмп спря издаването на визи, включително за онези, спечелили зелена карта, които вече трябваше да са на път да устроят новия си живот в Америка.

„Това е като сбъдната мечта, защото шансовете са толкова малки“, казва Катя Карслиди, която кандидатства в лотарията пет последователни години, преди да спечели. Тя трябваше да завърши процеса по одобрение, който включва интервю в консулството на САЩ в Русия и т.нар background check в следващите 30 дни, но това едва ли ще се случи. Заради пандемията с коронавирус много дипломатически представителства на Америка по света останаха затворени, а

имигрантите са с вързани ръце

Лотарията изисква спечелилите да придобият зелените си карти до 30-ти септември или те ще бъдат анулирани. От Щатския департамент на САЩ казват, че няма да правят изключения.

Това означава, че плановете на десетки хиляди души, които миналата година са празнували късмета си и са правили планове да се преместят в Америка, пропадат без алтернативен вариант.

Карслиди започва да търси работодатели в Ню Йорк преди месеци, но решава да провери ситуацията по документите си и пише имейл до американското консулство. „Те ми изпратиха атоматичен отговор“, разказва тя, „заради епидемията от COVID-19 всички интервюта в програмата за „Зелена карта“ са спрени“. В отговора пише и че не е ясно кога процесът ще бъде подновен.

42 000 от общо 55 хиляди спечелили

зелена карта няма да успеят да приключат процеса по одобрение. „Всичките ми планове пропаднаха“, казва Ноха, инженер от Египет, „сякаш всичко, което съм постигнала, е за нищо“. Тя й дъщерите й взимат виза през февруари, но съпругът на Ноха Ахмед все още чака ред, който може така и да не дойде. В тази ситуация семейството е изправено пред невъзможния избор да се раздели или да се откаже от мечтата си да живее в Ню Йорк.

Президентът Доналд Тръмп неведнъж е изразявал намеренията си да прекрати програмата, посредством която ежегодно в САЩ имигрират десетки хиляди. Сега администрацията му буквално спря програмата по лотарията, след като удължи забраната от април за издаване на работни визи, включително тези за специалисти, с мотива, че ще бъдат огромна пречка за пазара на работна ръка в САЩ, който вече страда заради последствията от пандемията с коронавирус.

Това е първият път, в който лотарията за „Зелена карта“ бива смущавана по този начин. Имиграционни адвокати в цялата страна вече планират да оспорят казуса в съда.

Според Данило Зак от Националният Форум на Имигрантите Тръмп използва ситуацията с пандемията, за

да ограничи легалната имиграция

„Мисля, че това е абсолютен пример за използване на пандемията за неговите цели, които той има от много отдавна като елиминиране на програмата за „Зелена карта“, казва Зак.

Активисти за правата на имигрантите призовават Конгресът да удължи крайния срок по т.нар vetting process или интервюто и проверката преди спечелилите да вземат зелената карта. Група имигранти пък вече стартира дело срещу Тръмп за отхвърляне на забраната за издаване на визи.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

В Ню Йорк: Дават COVID-помощ от $15 600 за имигранти без статут

Пари са предвидени за около 300 000 жители на Ню Йорк, които са изгубили работата си заради COVID-19

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Ню Йорк ще предложи 15 600 долара еднократна помощ на имигранти без легален статут, загубили работата си по време на пандемията.

Това се случва, след като беше одобрен фонд от 2,1 милиарда долара в бюджета, които да помогне на тези, които не са преминали проверките за стимулите и обезщетенията за безработица.

Губернаторът Андрю Куомо и правителството на САЩ сключиха сделка за фонда, който ще подпомогне тези работници.

Министерството на финансите на САЩ: 156 милиона вече са получили COVID-помощи

Пари са предвидени за около 300 000 жители на Ню Йорк, които са изгубили работата си заради COVID-19, но поради имиграционния си статус не са имали право на други помоши, свързани с пандемията.

Споразумението, което беше една от най-силно критикуваните и обсъждани части на бюджета и доведе до разделение сред демократите, идва след като протестиращите организираха гладни стачки и се събраха пред различни правителствени сгради с искане за подкрепа на хора, които нямат документи.

Предвидена е и опция за хора, които не отговарят на никакви условия. Те също ще могат да получат пари – 3200 долара. За целта те ще трябва да докажат, че имат адрес, на който живеят, някакъв документ за самоличност и работна документация.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Имиграционни Канада

Заради пандемията: мъж не може да прибере съпругата си в Канада от Индия 13 месеца

Равдийп Сингх Хана се жени през декември 2019 година в Индия, но заради пандемията вече повече от година е отделен от съпругата си

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Facebook

Съпрузи, които чакат имиграционните документи, за да се съберат в Канада се оплакаха, че документите им се обработват вече повече от година.

Двамата заявиха, че са очаквали закъснения заради пандемията на COVID-19 – но не и нещо подобно.

„Всеки изминал ден просто седенето и чакането и надеждата, че нещо ще се случи, става все по-депресиращо“, казва 31-годишният Равдийп Сингх Хана.

Мъжът, който е постоянен канадски гражданин се оженил за съпругата си Чаманджот Каур в Индия през декември 2019 г. и веднага подали документите й, за да се върне тя с него в Канада.

Но въпреки многократните призиви към Центъра за обработка на делата за имиграция, бежанци и гражданство в Мисисага, Онтарио и към неговия член на парламента, и дори протести пред сградата, Хана сега е един от няколкото, които казват, че нямат друг избор, освен да говорят публично за своето чакане.

Отначало, разказва той, нещата вървели гладко.

„Много се надявах тя да бъде с мен до месец-два заради процеса, скоростта, с която вървеше процесът. Но след това се случи пандемията и всичко беше затворено“, каза Хана.

Мъжът обяснява, че последната актуализация, която е получил от офиса за обработка на документите, е била преди повече от година, на 9 март 2020 г. Там в описано, че жена му е преминала медицинските изисквания на IRCC. Хана твърди, че са минали 13 месеца, откакто е видял жена си за последно.

Стресът и безпокойството, причинени от тишината оттогава, казва той, започват да оказват своето влияние.

„Страдах от депресия и ми беше поставена диагноза гастрит, предизвикан поради стрес“, каза той, заболявания, от които той не е страдал преди това.

Муджибашараф Дабгар е изправен пред подобен проблем с Центъра в Мисисауга.

„От февруари 2020 г. до сега не сме получили нито една новина или актуализация от този офис“, каза той.

Дабгар се жени за жена си през ноември 2019 г. Подобно на Хана, и той обяснява, че нещата са вървели гладко, до началото на пандемията.

„Обадих се в офиса и те разказаха същата история“, обясни той. „Поради COVID работят по-малко хора.“

След многократни запитвания от CBC News, IRCC обявяват, че пандемията е имала различни ефекти върху техните офиси „в зависимост от географското им местонахождение“.

„Личната работа в Мисисауга беше ограничена по-рано и за по-дълго от другите офиси. Ние обаче сме въвели инициативи, които позволяват отдалечена работа, когато е възможно, и инициативи за обслужване на клиенти, които да помогнат за справяне с последиците от пандемията за клиентите. Ние продължаваме да рационализираме процесите и да намираме ефективност, където е възможно “, заяви говорителят Реми Ларивиер.

В изявлението се казва още, че блокирането на процесите по обработка на документите изглежда изолирано само в офиса в Мисисога. Но що се отнася до това колко дълго семействата ще чакат документите им да бъдат обработени, отделът все още не може да каже.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Камарата отвори пътя към гражданство на непълнолетните имигранти без документи

Демократите от Камарата на представителите приемат два отделни законопроекта за имиграцията в четвъртък, отбелязвайки първия път, в който Конгресът гласува пътя за гражданство на имигранти без документи, откакто демократите спечелиха мнозинства в двете камари на Конгреса

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: Архив

Демократите от Камарата на представителите приемат два отделни законопроекта за имиграцията в четвъртък, отбелязвайки първия път, в който Конгресът гласува пътя за гражданство на имигранти без документи, откакто демократите спечелиха незначителни мнозинства в двете камари на Конгреса с президента Джо Байдън в Белия дом.

При първото гласуване Камарата прие Американския закон за мечтите и обещанията от 2021 г., внесен от конгресмена от Демократическата партия Лусил Ройбал-Алард.

Той ще осигури път към гражданството на младите имигранти без документи, известни като „Дриймъри“, както и на получателите на временни защитени статути и на принудително отсрочено отпътуване.

Според Института по миграционна политика законодателството обхваща до 4,4 милиона лица, имащи право на постоянно пребиваване.

Камарата гласува и Закона за модернизация на работната сила в селското стопанство, двупартиен законопроект на Зоуи Лофгрен от Демократическата партия и Дан Нюхаус от Реппубликанците.

Законопроектът ще позволи на селскостопанските работници и техните съпрузи и деца да получат легален статут чрез продължаване на заетостта в селскостопанския сектор и ще направи промени в програмата за селскостопански работници H-2A.

„Това е много специален ден за нас,“ каза председателят на Камарата Нанси Пелоси преди гласуването. „Ние правим много голяма разлика в това как зачитаме красивото разнообразие на Америка, как зачитаме факта, че имиграцията е постоянното съживяване на Америка.“

И двата законопроекта вече са приети от Камарата в предишни години, но се гласуват отново от демократи, притежаващи мнозинства в Камарата и Сената.

Шансът тези законопроекти да получат достатъчно републиканска подкрепа, за да достигнат 60 гласа в Сената, обаче е много нисък.

Председателят на Правната комисия в Камарата Джери Надлър каза преди гласуванията: „Камарата ще изпрати ясно послание, че вярваме в справедлива, рационална и хуманна имиграционна система. Надявам се, че нашите колеги от Сената ще ни чуят от другата страна на Капитолия и ще предприемат подобни действия.“

Демократите са изправени пред все по-голям контрол върху работата си с имиграцията на фона на неотдавнашното нарастване на натиска над граничните пунктове, за което републиканците твърдят, че е сериозна криза.

Републиканците от Камарата нанасят удари върху администрацията на Байдън заради притока на мигранти, пресичащи границата през последните седмици, включително голямото увеличение на непридружените непълнолетни, които пътуват до Съединените щати.

Много от тези мигранти, пресичащи границата, заявиха, че вярват, че администрацията на Байдън ще бъде по-гостоприемна от администрацията на Тръмп, която прие по-твърда позиция.

Тласъкът за приемане на тези два законопроекта ще даде възможност на демократите от Камарата на парламента да заявят, че работят за напредък в имиграционните реформи, но остават въпроси относно съдбата на по-широките усилия за преструктуриране на имиграционната система на страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
ОТ РЕДАКТОРА: Вместо програма за управление, култ към личността на Тръмп

Преди 1989 година пленумите и конгресите на БКП изразяваха пълната си подкрепа за първия държавен и партиен лидер. Днес тази...

Затвори