Открийте ни и в

САЩ

Тръмп все пак получи отсрочка да покаже данъците си – засега. Битката в съда продължава

Тръмп е единственият съвременен президент, който е отказал да покаже данъчните си декларации. Преди да бъде избран, той беше обещал да го направи.

публикувано

на

архив

Федерален апелативен съд блокира прокурора от Ню Йорк да получи данъчните декларации на президента Доналд Тръмп. Адвокатите на Тръмп продължават да се оспорват призовката. Съставът от трима съдии се произнесе, след като изслуша кратки аргументи и от двете страни.

Адвокатите на Тръмп поискаха временна забрана, докато обжалват решение на по-ниска съдебна инстанция, с което офиса на окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши получава достъп до до данъчните декларации на Тръмп.

Адвокат от офиса на Ванс твърди, че по-нататъшното забавяне само ще попречи на разследването им.

Съдът блокира освобождаването на данъчните декларации на Тръмп на фона на последната жалба
ФАЙЛ – В този понеделник, 24 февруари 2020 г., файл на снимката, районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши говори на пресконференция в Ню Йорк. Федералният апелативен съд ще изслуша аргументи във вторник, 1 септември 2020 г., в последния опит на президента Доналд Тръмп да попречи на Ванс да получи данъчните си декларации. (AP Photo / Craig Ruttle, файл)
ФАЙЛ – В този понеделник, 24 февруари 2020 г., файл на снимката, районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши говори на пресконференция в Ню Йорк. Федералният апелативен съд ще изслуша аргументи във вторник, 1 септември 2020 г., в последния опит на президента Доналд Тръмп да попречи на Ванс да получи данъчните си декларации. (AP Photo / Craig Ruttle, файл) (Copyright The Associated Press 2020)
НЮ ЙОРК – Федерален апелативен съд във вторник блокира прокурор от Ню Йорк да получи данъчни декларации на Доналд Тръмп, докато адвокатите му продължават да се борят с призовка, търсеща записите. Съставът от трима съдии се произнесе, след като изслуша кратки аргументи и от двете страни.

Адвокатите на Тръмп поискаха временен престой, докато обжалват решение на по-ниско съдебно заседание, с което се дава достъп до офиса на окръжния прокурор на Манхатън Сайръс Ванс младши до данъчните декларации на Тръмп. Адвокат от кабинета на Ванс твърди, че по-нататъшното забавяне само ще попречи на разследването им.

Съдът нареди Тръмп да си покаже данъците на прокуратурата в Манхатън

„Въпросът в този момент е съвсем прост, но и доста важен“, каза адвокатът на Тръмп Уилям Консовой. „Ще бъде ли дадена възможност на президента да обжалва това решение, преди личните му данъци да бъдат разкрити пред Голямото жури и статуквото да бъде необратимо променено?“

Адвокатът на Тръмп Джей Секулов заяви, че са доволни от решението.

Изслушване по същество на последната жалба на Тръмп ще се проведе на 25 септември, след като двете страни се съгласиха за ускорено разглеждане на въпроса.

Адвокатите на Тръмп се обърнаха към втория апелативен съд на САЩ миналия месец, след като съдия от окръжния съд отхвърли подновените им усилия за отмяна на призовката към счетоводната фирма, която ползва Тръмп. По време на изслушването във вторник съдията Джон М. Уокър-младши каза, че призовката обхващат 11 лица, занимаващи се с бизнес сделки, простиращи се от Европа до Дубай.

Тръмп обяви ровенето из данъците му като „продължение на най-отвратителния лов на вещици в историята на страната“ и прогнозира, че случаят отново ще завърши пред Върховния съд.

Върховният съд реши миналия месец, че президентството само по себе си не защитава Тръмп от разследването на прокурора Ванс, но върховният съд върна делото в окръжния съд при съдия Виктор Мареро, за да позволи на адвокатите на Тръмп да повдигнат други възражения.

Възраженията на защитниците на Тръмпбяха, че призовката е била издадена недобросъвестно и епрекалено широка, може да е била политически мотивирана и да представлява тормоз. Съдията отхвърли тези твърдения.

Дори и прокурорът Ванс да получи данъчните декларации на Тръмп, те биха били част от поверително разследване на Голямото жури и не биха били публикувани автоматично.

Демократът Ванс започна да иска данъчните декларации на републиканския преди повече от година, след като бившият личен адвокат на Тръмп Майкъл Коен заяви пред Конгреса, че президентът е заблудил данъчните служители, застрахователи и бизнес сътрудници относно стойността на активите му.

Конгресът също преследва документите с данъците на Тръмп, въпреки че миналия месец Върховният съд спря конгресмените и върна делото на по-нисък съд.

Тръмп е единственият съвременен президент, който е отказал да покаже данъчните си декларации. Преди да бъде избран, той беше обещал да го направи.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

САЩ

Пентагонът: Очакваме атака в САЩ от „Ислямска държава“ до шест месеца

Разузнаването смята, че за момента просто терористите нямат ресурс, но се подготвят

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Разузнавателната общност в САЩ смята, че групировката „Ислямска държава“ (ИД) в Афганистан може да е в състояние да извърши атака срещу Съединените щати след само шест месеца и възнамерява да го направи, каза пред Конгреса висш служител в Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, каза, че все още „не е ясно“ дали талибаните, които са врагове на ИД, са способни ефективно да се борят срещу екстремистката групировка след изтеглянето на САЩ от Афганистан през август.

„Разузнавателната общност в момента смята, че както ИД, така и Ал Каида възнамеряват да проведат външни операции, включително против Съединените щати, но в момента нямат капацитета да го направят.

Според нас ИД би могла да развие такъв капацитет в рамките на шест до дванадесет месеца“, продължи той и допълни, че това би отнело на Ал Каида „година или две“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

CDC препоръчаха четвърта доза в САЩ – за имунокомпрометираните

Тя може да се постави шест месеца след третата доза, се казва в актуализация на насоките за борба със заразата

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Хората с компрометирана имунна система могат да си поставят четвърта доза от иРНК ваксина срещу коронавирус. Това препоръчаха Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC ) в САЩ с актуализация на насоките си при борбата със заразата.

Такива пациенти може да имат нужда от допълнителна доза шест месеца след третата си доза на ваксини Moderna или Pfizer, обявиха още от CDC. От Центровете уточняват, че четвъртата доза може да бъде от всяка от одобрените в САЩ три ваксини.

През август CDC одобри поставянето на трета доза за имуносупресирани пациенти над 18 г. Според Центровете третата доза, а не бустерна – CDC прави разлика между двете – е нужна, тъй като те може да не са получили пълния имунен отговор от първите две дози.

Проучване на Универсиета „Джон Хопкинс“ това лято показа, че ваксинираните имунокомпрометирани хора са били 485 пъти по-застрашени от това да влязат в болница и дори да починат от коронавирус в сравнение с останалите ваксинирани. В други проучвания CDC обяви, че напълно ваксинираните имунокомпрометирани хора представляват около 44% от случаите на пробив при имунизираните, защото са имали нужда от хоспитализация.

Хората, които са имунокомпрометирани, по-често предават вируса на хората, които са в близък контакт с тях, сочи още проучването.

Умерено до сериозно имунокомпрометирани хора са тези, които са на активно лечение срещу рак на кръвта или заради тумори, трансплантирани с органи или стволови клетки, хора в напреднал стадий на ХИВ или тези, които взимат високи дози кортикостероиди или други лекарства за супресиране на имунната система. CDC смята, че 9 милиона души в САЩ, или около 2 процента от населението, попадат в тази категория.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Любопитно

Съдебен прецедент: САЩ призна хипопотамите на Ескобар за американски граждани

Зa хипопотамите oт гoдини ce нocи cлух, чe пoкoйният Пабло Ecкoбaр им дaвaл кoкaин

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Съдебно решение стана прецедент в историята на Съединените щати. Групa oт oкoлo 100 хипoпoтaми, нacлeдници нa живoтнитe, oтглeждaни oт пoкoйния кoлумбийcки нaркoбoc Пaблo Ecкoбaр, бяхa признaти зa зaкoни aмeрикaнcки грaждaни.

Cъдът в щaтa Oхaйo дaдe грaждaнcки прaвa нa живoтнитe в oпит дa ги cпacи oт влacтитe в Кoлумбия, кoитo ce oпитвaт дa ги убият.

Ecкoбaр внacя законно живoтнитe в рaнчoтo cи в Кoлумбия, къдeтo ги oтглeждa дo своята смърт прeз 1993 г.

За главата на Ескобар: Как операция за убийството на наркобарона се превърна в катастрофа

Cлeд тoвa живoтнитe ca изпрaтeни в рaзлични зooпaркoвe – ocвeн четири oт тях, кoитo били трудни зa трaнcпoртирaнe. Тe oбaчe зaпoчнaли дa ce рaзмнoжaвaт, кoeтo нaкaрaло колумбийските  влacти дa ги oпрeдeлят зa „aгрecивни“ и дa ce oпитaт дa ги изтрeбят.

Зa хипопотамите oт гoдини ce нocи cлух, чe пoкoйният Пабло Ecкoбaр им дaвaл кoкaин.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА