Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп въведе мобилни устройства за бърза депортация

В последните седмици от управлението си президентът се опитва да разшири събирането на данни на мигранти

публикувано

на

Сн.: БТА

Мобилно приложение, което имиграционните в САЩ използват за снемане на отпечатъци за дистанционно установяване на самоличността, се превърна в основен инструмент на президента Доналд Тръмп за депортиране и репресии. Това се казва в нов доклад на две групи по имиграционни права, базиран на Закона за достъп до информацията.

2500-те страници с документи, получени чрез съдебни искове, показват, че това приложение, познато още като EDDIE, е помогнало на имиграционните и митническите агенти да депортират мигранти, които не са били специално подбрани за депортация. Такива хора често са били задържани като „подсигуряване“ в операции с други цели, се казва в доклада на активистите. Според тях използването на приложението е

засилило расовото профилиране

в имигрантските общности.

Правозащитниците дават и примери за това. Един от тях е вътрешен бюлетин, описващ работата на имиграционни агенти, използващи приложението по време на проверка на трафика заедно с местната полиция в Ескондидо, Калифорния, през 2017 година. Този доклад показва, че операцията е довела и до „333 ареста на нелегални чужденци“ в 12-месечен период.

Използвано рутинно от имиграционните, мобилното приложение за пръстови отпечатъци се превръща в част от схема на администрацията на Тръмп за събиране на биометрични данни и изглежда, че обхватът му се разширява в тези последни седмици. По правило, предложено от министерството на вътрешната сигурност след 11 септември, ще се легализира събирането на лицеви и ирисови данни, на отпечатъци на дланите на чужденците, както и тяхната ДНК, в допълнение към събираните до момента пръстови отпечатъци.

„EDDIE е начин да се заобиколи контролът и отговорността“, смята Паромита Шах от неправителствената организация „Just Futures Law“, която е изготвила доклада заедно с групата за права на имигрантите Mijente. То позволява на агентите да правят справки и да провеждат

разпити извън полезрението на обществото

казва още тя и допълва, че това вероятно ще доведе и до други злоупотреби.

Говорителят на Имиграционната агенция Майк Алварес отхвърли тези твърдения. Той обясни, че използването на място на мобилно приложение, което чете пръстовите отпечатъци чрез Bluetooth, не замества извършването на справка в местен офис. „Няма начин да знаем“, отвърна той на въпроса дали използването на приложението увеличава арестите за „подсигуряване“, защото агенцията не събира такива данни.

Приложението дава възможност на агентите да проверят дистанционно дали взетите пръстови отпечатъци са регистрирани в системите с ДНК данни и такива на ФБР.

В рамките на извънредните мерки заради пандемията, въведени през март, граничните патрули използват приложението за пръстови отпечатъци, за да помогнат за незабавното експулсиране в Мексико, без да дават никакъв шанс на мигрантите да потърсят убежище.

Искът по Закона за достъп до информация е заведен от Националния имигрантски проект на Националната адвокатска мрежа и Mijente, според които събирането и разпространяването на биометрични данни на чужденци от Министерството на вътрешната сигурност е както нарушение на гражданските права, така и

злоупотреба с личните данни

Приложението EDDIE дава достъп до имигрантската история на човека, всички неизпълнени заповеди за арест и предишни срещи с имиграционни офицери. То събира и данни за местоположението и е било използвано от имиграционните както в САЩ, така и извън страната, показват документите.

Бека О’Нийл, имиграционен адвокат от Шарлот, Северна Каролина, обясни, че имиграционните обикновено използват приложението, когато спират автомобили, свързани със заповеди за депортиране, опитвайки да вземат пръстовите отпечатъци на всички вътре. Агентите правят същото и при таргетирани домове, каза тя. О’Нийл обяснява на мигрантите, че те имат конституционното право да не се подчиняват на искането за дистанционно взимане на пръстов отпечатък. Алварез, говорителят на Имиграционната агенция, казва, че това става доброволно. Но според активистите поведението на имиграционните агенти често противоречи на това твърдение.

Имиграционните офицери не могат да нахлуват в домовете без издадена от съда заповед, затова те често използват подвеждаща тактика, като се представят за полицаи, казват имиграционни активисти. Тази практика може да бъде видяна в документалните минисерии на Netflix „Имиграционна нация“, където е показано използването на EDDIE за „подсигуряване“.

В своята платформа кампанията на избрания за президент Джо Байдън обеща да поправи щетите от антиимиграционната политика на Тръмп, но не засегна темата със събирането на данни.

Сара Пиърс от непартийния мозъчен тръст Институт за мигрантска политика се притеснява, че администрацията на Тръмп ще предложи разширеното правило за събиране на биометрични данни, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Правилото може ефективно да постави чужденци, включително и деца, под непрестанно наблюдение, което би било сложно за отстраняване от екипа на Байдън, смята тя.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Ще спре ли COVID-19 българските студенти от бригада в САЩ?

Само 10% от записалите се са получили визи през миналата година

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: Integral

Българските студенти активно започнаха да се интересуват от работните оферти и възможността да живеят и работят в САЩ през лятото на 2021 година. Въпреки пандемията тече усилена подготовка за програмата, която ежегодно дава възможност на хиляди учащи от цял свят да работят и да се докоснат до американската култура.

Българските фирми, които работят по програмата „Work and travel“, обаче споделят, че спадът в броя записани студенти е голям – засега близо 70% по-малко хора са се записали за бригада в САЩ, споделят от агенциите.

Първите визови интервюта традиционно започват в края на февруари. На този етап обаче не са планирани присъствени такива. Както и през изминалите години, и за лято 2021-ва за 2/3 от работните позиции студентите са били интервюирани по скайп.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

„Сравнявайки с предходни години, със сигурност

броят записани хора е по-малък

Просто всички са много наплашени заради миналогодишните сравнително неприятни изживявания и цялото изчакване. Други пък изчакват за по-сериозно развитие, което може да последва след смяната на президента и администрацията му“, сподели пред BG VOICE Станимир Найденов, мениджър в „Integral“.

Найденов припомни, че американското посолство в България от март 2020-та насам не е отворило врати за студентите, които искат да работят през лятото в САЩ.

„За да бъда по-точен, ще кажа, че те отвориха, но в един много променен формат, с по-ограничени функции, с идеята по-скоро да има дежурни лица, отколкото реално посолството да е в пълния си капацитет. Сега продължава да работи по този начин. В момента неиздаването на визи е много по-силно във връзка с прокламацията на Тръмп, забраняваща издаването на тези визи, отколкото в извънредната ситуация, в която сме в България. Но това, разбира се, е моята логика на база информацията“, допълва Станимир Найденов.

Студентските бригади в САЩ оставят много спомени. Сн.: Лилия Христова

Студентите, получили визи през 2020-та, са били едва 10% от записаните. Което пък от своя страна довело до това на конкретни места да има сезон и туристи

но не и работна ръка

 която да обработва потока от клиенти.

Още през юни 2020-та администрацията на Тръмп удължи забраната за издаване на зелени карти извън САЩ до края на годината и така замрази издаването на редица категории работни визи. Същата година бяха заведени общо две дела спрямо прокламациите на Тръмп. По първото излезе съдебно решение на 1-ви октомври, в което щатски съдия се произнесе, че американският президент Доналд Тръмп е надвишил правомощията си. Причината – потокът на чужденци в Щатите се регулира в по-голяма степен от Конгреса.

Лилия Христова е студент четвърти курс в Националната спортна академия. Пред екипа ни тя разказва, че е трябвало да замине на бригада през 2020-та, но ситуацията с пандемията е провалила плановете й.

„До последно се надявах да замина, защото вече съм била там и знам колко е хубаво. Въпреки това не се получи миналата година. Уговорката с фирмата, с която ще пътувам, остана да си задържа документите за тази година, както и изплатената сума. Така и стана“, разказва тя.

Лилия допълва, че не би се ваксинирала на този етап, но ако се наложи заради изисквания от работодател, няма да има друг избор. „Ако ми се наложи да се ваксинирам, ще прочета за всяка една ваксина, която се предлага в България, за да преценя коя е най-подходяща за мен“, обяснява тя.

Румяна Сотирова от „Usit Colours“, друга фирма, която е ангажирана с организирането на студентски бригади в САЩ, пък отбелязва, че напълно очаквано студентите вече имат повече въпроси. Те

търсят подробна информация

 за това, какво би се случило, ако не могат да заминат по една или друга причина.

Договорите на „Usit Colours“ за участие в програмата са съобразени с особеностите на настоящата ситуация и предвиждат различни хипотези. Румяна отбелязва, че екипът й горещо насърчава всеки техен клиент да се запознае внимателно с условията по договора, да го обсъди и със семейството си освен с техните консултанти, за да може да вземе информирано решение при записване.

По време на бригадите студентите имат възможност да се докоснат до различна култура и пейзажи. Сн.: Лилия Христова

„Спрямо условията на договорите, подписани с клиентите си, „Usit Colours“ следваше политика по възстановяване на заплатените такси в рамките на 30 дни от постъпило искане за отказ от програмата. В много от случаите средствата се възстановяваха дори в доста по-кратки срокове от предвидените в договора. Възстановихме реалните суми на студентите, не сме издавали ваучери за други услуги или за участие в програма за следващата година. Заплатените суми за самолетни билети също бяха възстановени още преди края на лятото и отново в реални пари, а не под формата на ваучери за бъдещи пътувания. За клиентите, които са били записани миналата година, независимо дали са пътували или не, американският ни партньор

предлага преференциални цени

 и облекчени процедури при участие тази година, включително голяма част от клиентите ни имаха възможност автоматично да подновят работните си оферти от миналия сезон“, споделя още тя.

Сотирова уверява, че бригадите и понастоящем са безопасни, тъй като се полагат специални грижи и мерки в тази посока както от страна на американските спонсориращи организации, американските работодатели и, естествено, агенциите. Тези мерки и грижи се включват, но не се ограничават до покритието на здравната застраховка – включва лечение на COVID, осигуряване на безопасна среда за работа, специални изисквания към настаняването, гаранции от страна на работодателите за подпомагане на студентите в случай на заразяване с COVID или при ситуация, в която се налага изолация или намаляване на работните часове.

За спада в броя работни оферти от „Usit Colours“ казват, че действително има работодатели, които към момента са по-предпазливи към броя на студентите, които наемат за летния сезон. Това, от една страна, се дължи на факта, че част от местата им бяха запълнени с участници, които са били наети да работят за тях минали години, а от друга, съвсем нормално, защото все още е трудно да се прогнозира какъв ще бъде летният туристически сезон и от колко служители ще имат нужда.

„Спокойно мога да заявя, че към момента

нямаме недостиг на работни оферти

 за желаещите и всяка седмица получаваме нови такива от нашите партньори. Радваме се да видим, че повечето от работодателите, които сме свикнали да предлагат сезонните си позиции на български студенти, възнамеряват да го направят и за лято 2021-а“, довършва Румяна Сотирова.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Защо имиграционният план на Байдън може да е рискован за демократите

самите демократи може да отблъснат твърдото си ядро избиратели, ако започнат да създават впечатлението, че приоритизират нуждите на незаконно пребиваващите в САЩ

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: АП/БТА

Уил Уайсърт от Асошиейтед прес, превод: БТА

Президентът Джо Байдън се сблъсква с политическия риск, който върви с големите амбиции.

При едно от първите си действия като държавен глава миналата седмица той предложи широкообхватна реформа на имиграционната система, която ще осигури път към американско гражданство на приблизително 11 милиона души, които пребивават в САЩ незаконно. Мерките предвиждат също отмяна на някои знакови твърдолинейни политически решения на президента Доналд Тръмп, в това число предприетият при неговото управление опит да бъде прекратен съществуващият защитен от закона статут на много американци, дошли в страната като деца, а също и репресивните мерки срещу правилата за придобиване на право на убежище.

Тъкмо за такъв вид политика копнеят отдавна много активисти в САЩ от латиноамерикански произход, особено след твърдия подход през ерата на Тръмп. Но тя трябва да се съревновава с другите знакови законодателни инициативи на Байдън, включително плана на стойност 1,9 трилиона долара за борба с коронавируса, инфраструктурния пакет за поощряване на зелената енергия и въвеждането на „публична опция“ за разширяване обхвата на здравното застраховане.

В най-добрия случай приемането на такъв обширен комплекс от законодателни мерки ще бъде трудно. Но при толкова минимална разлика в съотношението на силите в Конгреса, това може да се окаже и невъзможно. Поради тази причина хората в САЩ от латиноамерикански произход, най-бързо растящата електорална група в страната, се опасяват, че Байдън и лидерите в Конгреса може да сключат такива споразумения, които да отслабят прекалено много крайния продукт или изобщо да не приемат нищо.

„Не може всичко да се изчерпи само с това в Конгреса да бъде внесен някакъв визионерски законопроект, законопроект послание, с който после да не се случи нищо“, каза Мариелена Инкапие, ръководител на Националния център по имиграционно право, който представлява имигрантите с ниски доходи. „Има очакване те да изпълнят обещанията си; Байдън освен това сега има мандат да води проимигрантска политика, без да се обяснява на никого, и е длъжен да го направи, същото важи и за демократите.“

Ако хората от латиноамерикански произход се почувстват измамени,

политическите последици от това за демократите може да бъдат дългосрочни. На миналогодишните избори имаше няколко сигнала, че въпреки усилията на демократите да изградят мултирасова коалиция, може би има риск за подкрепата на латино избирателите.

Още отпреди някои активисти на тази общност гледаха скептично на връзките на Байдън с бившия президент Барак Обама, който беше наричан „върховния главнодепортиращ“ заради рекордния брой имигранти отпратени от страната при управлението му. На миналогодишните първични избори Бърни Сандърс от Върмонт победи Байдън в Невада и Калифорния, което послужи като ранен барометър за нагласите сред избирателите от латиноамерикански произход.

В надпреварата срещу Тръмп новият президент на САЩ събра 63 процента от гласовете в тази електорална група, а Тръмп – 35 на сто, показва „АП Вот Каст“, социологическо проучване сред над 110 000 избиратели в цялата страна. Но в някои колебаещи се щати като Невада Тръмп скъсява тази разлика и освен това той получава подкрепа от мъжете от латиноамерикански произход, 39 процента от които са гласували за него, при 33 на сто сред жените от тази група.

Байдън стана първият кандидат за президент от демократите от 1996 г., победил в Аризона, което донякъде се дължеше и на силната подкрепа на мексиканоамериканските организации, противопоставящи се на водената от десетилетия от Републиканската партия строга политика по въпроса за имиграцията. Но той загуби във Флорида заради по-слабо представяне в щатския окръг с най-голямото испаноезично население, Маями-Дейд, където антисоциалистическото послание на кампанията на Тръмп намери по-голям отзвук сред избирателите от кубински и венецуелски произход.

Седмица втора на Байдън: Акцентира върху политиките за здравеопазване, миграция и опазване на климата

Байдън не спечели и в Тексас, въпреки че вицепрезидентът Камала Харис отдели ценно предизборно време в самия край на кампанията специално на този щат. В крайна сметка те загубиха в някои слабо населени, но за сметка на това силно мексиканоамерикански окръзи по границата с Мексико, където един от основните работодатели са правоохранителните органи, а политиката на Републиканската партия на нулева толерантност към имиграцията среща значителен отглас.

За демократите от Камарата на представителите също имаше предупредителни знаци, защото те загубиха четири места от Калифорния и две в Южна Флорида, а в Тексас не взеха нито едно. С оглед на отразения от националното преброяване на населението в САЩ значителен демографски прираст на испаноезичното население, още преди междинните избори догодина във Флорида и Тексас може да бъдат обособени нови избирателни райони, което прави за демократите още по-неотложно да се справят с този проблем.

Тази неотложност не е убягнала на Байдън. Месеци наред той е уверявал в лични срещи защитниците на имиграцията, че въпросът за реформите в тази сфера ще бъде най-отгоре в списъка с приоритетите му. Като вицепрезидент той беше свидетел как правителството на Обама използваше по-големите по онова време мнозинства на демократите в Конгреса, за да ускори приемането на законопроект с финансови стимули срещу последиците от финансовата криза и знаковия за него закон за здравеопазването, но не и на имиграционната реформа.

„За нас значи толкова много това, че новият президент предложи визионерска имиграционна реформа не във втория, не в третия, а още в първия си ден на поста. Не година по-късно“, каза сенаторът демократ Боб Менендес от Ню Джърси, един от водещите поддръжници на пакета от законодателни мерки на Байдън в камарата си.

Менендес през 2013 г. беше един от авторите на двупартиен план за имиграцията, внесен от така наречената група сенатори „Бандата на осмината“, който обаче впоследствие не мина. След това Обама прибегна до правомощията си в изпълнителната власт и предложи узаконяване на статута на милиони млади имигранти. Президентът Джордж Буш-младши също предложи пакет от имиграционни реформи, чиято цел беше да увеличи подкрепата за републиканците сред латино избирателите в навечерието на изборите през 2008 г., но и той в крайна сметка не мина в Конгреса.

Менендес призна, че за да стигне изобщо най-новият законопроект за имиграцията до пленарна зала, ще са нужни гласовете на поне десет сенатори от републиканците, тъй като изискуемият праг за разглеждането му е 60 гласа. В тази връзка демократът заяви, че „не си прави никакви илюзии“, че ще бъде лесно.

Бившият конгресмен от Камарата на представителите Карлос Курбело, умерен републиканец, заяви, че Байдън може и да срещне някаква подкрепа сред Републиканската партия, но накрая ще трябва да направи сериозни отстъпки.

„Много републиканци се безпокоят за първичните избори“, каза Курбело. Той допълни, че заради подкрепата на Тръмп и привържениците му за репресивните мерки срещу имиграцията въпросът „съдържа политически риск за републиканците“.

Курбело обаче изрази и мнение, че

самите демократи може да отблъснат твърдото си ядро избиратели,

ако започнат да създават впечатлението, че приоритизират нуждите на незаконно пребиваващите в САЩ за сметка на тези на изпитващите сериозни трудности в момента американски граждани; по този начин „те ще създадат и впечатление сред колебаещите се и независимите избиратели, че прекаляват“.

Не може да се каже, че сред демократите винаги е имало всеобщ консенсус в подкрепа на имиграционна реформа, защото според някои от тях това може да доведе до наплив на евтина работна ръка, който да е в ущърб на американските работници. Затова и някои сенатори от демократите на времето обединиха сили с републиканците и заедно потопиха законопроекта на Буш.

Самите избиратели от латиноамерикански произход обаче все още не са забравили някои минали провали по този въпрос, за които те в по-голяма степен винят демократите, отколкото републиканците.

Чък Роча, ръководител на политическия комитет за действие „Нуестро“, който похарчи 4 милиона долара за предизборна реклама на Байдън в Аризона, заяви, че макар и испаноезичните избиратели традиционно да подкрепят демократите, той е забелязал тенденция през изминалото десетилетие все повече от тях да се регистрират като независими или безпартийни избиратели. Тези избиратели все още могат да бъдат върнати, каза той, но само ако хората от латиноамерикански произход видят истинска промяна по важни въпроси като имиграцията, „дори и тя да е постепенна“.

„Те трябва да свършат нещо, ако искат да спрат загубата на латиноамерикански избиратели и да обърнат тенденцията“, каза Роча, който отговаряше за агитацията сред тази електорална група на предизборната кампания за президент на Сандърс. „Трябва да направят всичко по силите си да върнат тези избиратели.“

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Байдън спря депортациите на нелегални имигранти за 100 дни

Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Администрацията на Байдън нареди спиране на депортациите на нелегални имигранти за 100 дни. Заповедта влиза в сила най-късно в петък, тъй като президентът иска да преразгледа политиките, които се прилагат към нелегалните имигранти.

Изпълняващият длъжността на министър на вътрешната сигурност Дейвид Пекоске е започнал вече анализ и одит на мерките и разпорежданията, издадени по-рано от Доналд Тръмп.

„За сто дни спираме прилагането на тези разпоредби. Няма да има никой депортиран, който няма документи за пребиваване в страната“, каза Пекоске. Това се отнася и за хората, които са в процедура на депортиране.

В първия си ден Байдън поставя акцент върху COVID-кризата

Нормативният акт цели да проправи път към американското гражданство на хората, които сега са без документи, да се справи с причините, в които се корени миграцията, да ускори обединяването на семействата на мигранти, след като деца бяха разделени от родителите си на  граница на САЩ с Мексико.

Байдън планира да подпише и меморандум, който опълномощава ведомството и американския главен прокурор да запазят програмата за защита от депортация  на мигранти, пристигнали като деца в САЩ.

На 29 януари Байдън планира да подпише още документи, в това число и такива в областта на имиграцията и политиката за убежище. Тогава Байдън ще вдигне и пречките пред законната имиграцията, въведени от Тръмп. Той ще сложи и край на програма на Тръмп, която остави десетки хиляди кандидати за убежище да чакат в Мексико, докато американски съдилища се произнесат по техните случаи. В много случаи тези хора живеят при тежки условия в палаткови лагери по границата.

Трюдо ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще се чуе с Байдън

Новоизбраният президент вече подписа 17 указа и прокламации веднага след встъпването си в длъжност, като отмени ключови политики на своя предшественик Доналд Тръмп.

В първия си ден като президент Байдън издаде изпълнителни заповеди за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата и за задължително носене на маски във федералните сгради и на федерални земи.

При подписването на няколко указа пред репортери в Овалния кабинет той заяви, че „няма време за губене“.

Мярката за маските ще е в сила за поне 100 дни. Според Байдън носенето на маски не е партиен въпрос, а патриотичен акт, който може да спаси безчет човешки животи.

Байдън разпореди отмяна на разрешението за изграждане на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел“. Вероятно това ще бъде тема и на разговора му с канадския премиер Джъстин Трюдо, първия чужд лидер, с когото той има намерение да разговаря.

Байдън също така отмени обявеното от Тръмп извънредно положение, помогнало за финансиране на строителството на стена по границата между САЩ и Мексико, и сложи край на забраната за пътуване, засягаща някои страни с преобладаващо мюсюлманско население. В списъка на тези страни влизаха Еритрея, Йемен, Нигерия и Судан. Мексико приветства решението за стената по границата.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
100 българи взимат по над 300 бона заплата

65 000 са тези с доходи над 5000 лева, а над 4000 взимат над 30 000 лв. на месец.

Затвори