Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп въвежда още ограничения за работните визи

Много работници с H-1B виза в крайна сметка са спонсорирани от работодателите си за зелени карти, за да останат постоянно в Съединените щати.

публикувано

на

Сн.: архив

Администрацията на Доналд Тръмп обяви значителни промени във визовата програма H-1B за висококвалифицирани работници. Те включват съществено повишаване на заплатите, които американските компании трябва да плащат на чуждестранните работници и по-строги критерии за допустимост на кандидатите. Два месеца преди изборите администрацията на Тръмп продължава ограничаването на легалната имиграция в страната.

Висши служители в администрацията казват, че промените като са за защита на американските работни места по време на пандемията на коронавируса. Но администрацията на Тръмп не за пръв път се ангажира да преработи програмата като част от усилията си за намаляване на броя на имигрантите в САЩ, което е ключова идея в платформата на Тръмп.

„Изпълняваме обещанието на президента Тръмп, което той даде на американския народ преди почти четири години, да възстанови целостта на имиграционната система, да защити американците от онези, които се стремят да използват нашата система за лична изгода“, казва Кен Кучинили, вторият по ранг в ръковотството на Министерството на вътрешната сигурност.

„Тъй като милиони американци търсят работа и докато икономиката продължава да се възстановява, са необходими незабавни действия, за да се предпазим от риска по-евтината чуждестранна работна ръка да заплашва благосъстоянието на работниците в САЩ“, казва Патрик Пицела, заместник-министър на труда.

Правилото изисква от чуждестранните работници да имат диплома по „специалната професия“, за която кандидатстват, а не каквато и да е колежанска специалност. Някои трябва да покажат и как техните проучвания осигуряват „набор от високоспециализирани знания“ за потенциална работа в Съединените щати.

Правилата ще засегнат пряко чуждестранните работници в технологичните компании, които отдавна наемат имигранти с H-1B визи. Промените може да намалят броя на подадените петиции за тези визи с 1/3. Стартиращите компании и по-малките фирми може да не успеят да отговорят на изискванията за по-високи заплати“, казва Стивън Йейл-Льор, професор по имиграционно право в юридическия факултет в Корнел. Останалите компании в сектора също ще се сблъскат с по-високи разходи за служителите си, което може да намали броя на хората, които ще наемат.

Промените ще бъдат публикувани утре като временни окончателни правила, което означава, че агенцията смята, че има „основателна причина“ да те да влязат в сила без нормалното обществено обсъждане. Имиграционните адвокати и експерти прогнозираха, че новото правило ще бъдат бързо оспорено в съда, тъй като заобикаля нормалния регулаторен процес.

Правилото почти сигурно ще окаже неблагоприятно въздействие върху болниците в селските райони и други доставчици на здравни услуги, които зависят от постоянен набор от лекари от чужбина, тъй като те не могат да привлекат достатъчно американски лекари, които обикновено предпочитат да практикуват в градските райони.

Например, вместо да предложи минимална начална заплата от 120 000 до 130 000 долара, клиника в североизточна Пенсилвания, която се счита за недостатъчно обслужвана зона, ще трябва да плати на чуждестранен лекар около 195 000 или 200 000 долара.

Правителството издава 85 000 визи H-1B всяка година, като често използва лотария за тяхното присъждане, тъй като броят на търсените от компаниите работници почти винаги надхвърля броя на наличните визи. От тях 65 000 са за хора със специални професии, докато останалите 20 000 са запазени за чуждестранните работници, които са придобили магистърска или висша университетска степен в САЩ. Много работници в крайна сметка са спонсорирани от работодателите си за зелени карти, за да останат постоянно в Съединените щати.

През юни, позовавайки се на икономическия спад, причинен от пандемията на коронавируса, Тръмп подписа прокламация за спиране на издаването на временни работни визи, включително за програмата H-1B, до края на годината. Сегашното правило пък влиза в сила след 60 дни.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

България

Новите мерки за пристигащите българи в Германия влизат в сила от днес

Вижте какви са изискванията за българите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Германия въвежда мерки спрямо пристигащите от нови три области на България – София-град, Разград и Сливен. Затягането на мерките влиза в сила от днес, като част от превенцията срещу коронавируса, уточняват от Министерството на външните работи на Германия, цитирано от БГНЕС.

Трите области бяха добавени в „Списъка на рисковите“ от института „Робърт Кох“, в който вече присъстват и областите Благоевград и Търговище.

Германия с нови мерки срещу българи от три области

Тестът може да бъде направен и извън Германия, но в рамките на 48 часа преди влизане на територията на страната. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Властите уточняват, че карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков район“.

От МВнР припомнят, че всяка федерална провинция в Германия прилага правилото за карантината в съобразен с местните особености на разпространението на коронавируса вид. В тази връзка препоръчваме на гражданите да проверяват предварително актуалните специфични изисквания за съответната провинция към която пътуват. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с консулските ни служби в Германия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Европарламентът гласува да се върнат визите за американци

Призивът е свързан с това, че САЩ все още изискват визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Европейският парламент прие резолюция с 376 гласа „за“, 269 „против“ и 43 въздържали се, в която се отправя призив Европейската комисия да върне за срок от една година визите за граждани на САЩ. Призивът е свързан с това, че САЩ все още изискват визи за гражданите на България, Румъния, Хърватия и Кипър.

Законодателството на ЕС предвижда, ако чужда държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца, след като е била официално уведомена за липса на реципрочност, ЕК да приеме решение за отмяна на безвизовия режим за нейните граждани за срок от 12 месеца. ЕП и Съветът на ЕС могат да възразят, се отбелязва в съобщение на парламента.

ЕК: Ако върнем визите за САЩ, Вашингтон ще възстанови визите за европейците

Въпросът беше поставен за пръв път през 2014 г. и крайният срок за предприемане на действия от ЕК изтече през 2016 година. ЕП поиска от комисията да спазва правилата в резолюция, приета през 2017 г. и останала без последствия.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Не могат да открият родителите на 545 деца мигранти, разделени от Тръмп

Според изнесени данни две трети от тези родителите са били депортирани в Централна Америка без децата им

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Адвокати, натоварени от федерален съдия да намерят мигрантски семейства, разделени от администрацията на Доналд Тръм, обявиха, че все още не могат да открият родителите на 545 деца. Според данните им две трети от тези родители са били депортирани в Централна Америка без децата им.

Това съобщиха от Американския съюз за граждански свободи.

Над 400 деца на имигранти може все още да са в САЩ, а родителите им вече да са депортирани

Администрацията на Тръмп демонстрира политика на нулева толерантност през 2018 година, разделяйки деца мигранти от родителите им на южната граница на Америка. По-късно администрацията призна, че разделянето на мигрантските семейства е започнало още през 2017 година по пилотна програма по някои части на границата.

Съюзът за граждански свободи и работещи про-боно адвокатски кантори са натоварени да намерят членовете на разделените семейства по пилотна програма.

Изключително важно е да разберем възможно най-добре кой е отговорен за тази ужасяваща практика, но и да не се отклоняваме от факта, че стотици семейства все още са разделени“, каза Лий Джелърн, заместник директор по проекта за правата на имигрантите в Съюза за граждански свободи. „Има още толкова много работа, за да ги намерим“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, featured_CHI, H-1B, Визи, заплати, министерството на вътрешната сигурност, ново правило
Делта удари Мексико, отправя се към Луизиана (ВИДЕО)

Ураганът "Делта" се върна обратно над Мексиканския залив северозападно от Канкун, след като удари сушата на полуостров Юкатан в Мексико...

Затвори