Открийте ни и в

Америка избира 2020

Тръмп загуби още едно дело за изборите в Пенсилвания

Решението вероятно ще подкопае друг иск на Тръмп във федерален съд, с който оспорва загубата си на изборите

публикувано

на

Отиващият си президент Доналд Тръмп пертърпя още едно съдебно поржание в делата си, с които се опитва да докаже изборни нередности и измами. Редица щатски и федерални служби, които се грижат за сигурността на изборите в САЩ, многократно обявиха, че няма широкомащабни нарушения или измами.

Във вторник Тръмп Върховният съд на щата Пенсилвания отхвърли претенциите на щаба на Тръмп,  че техни застъпници не са били допуснати да наблюдават преброяването на бюлетините, пуснати по пощата.

Делото се базираше на свидетелски показания на застъпник на Тръмп, който е бил в залата където са били броени бюлетините. Това беше и причината Върховният съд на Пенсилвания да отхвърли иска и да обърне решение на по-долен съд, което за сега беше единственият съдебен успех за загубилия изборите президент. Според съдиите щатският закон определя наблюдателите и на двете страни да бъдат “в залата” и това  изискване е спазено.

Тръмп уволни шефа на сигурността по изборите, обявил ги за най-сигурните в историята  

Решението на Върхвония съд на Пенсилвания ще подкопае друго дело, което щабът на Тръмп води там. Личният адвокат на Тръмп Руди Джулиани дойде в съдебната зала в Уилямспорт, Пенсилвания за да пледира по това дело. Той изнесе дълга тирада с безпочвени твърдения и заговор за изборни измами в големите градове в щатите където Тръмп печели, но не представи нито едно доказателство. Съдията търпеливо изслуша речта на героя от последния филм “Борат”.

Предброяването в Allegheny County в района на Питсбърг. Сн.: Стив Мелън/Pittsburgh Post-Gazette/АP/БТА

По-рано в интервю за FOX Buisness Джулиани каза, че са готови да загубят няколко дела в ключови щати, за да могат да ги обжалват пред Върховния съд, подготвяйки почвата за очакваните загуби. Върховният съд обаче не е задължен да разглежда всички искове и сам решава по кои от тях да се произнесе.

В понеделник щаба на Тръмп оттегли по-голямата част от съдебния си иск за спиране на утвърждаването на резултатите от президентските избори в щата.

Жалбата обхваща малък брой бюлетини в Пенсилвания, където кандидатът на демократите Джо Байдън спечели срещу президента републиканец с над 73 хиляди гласа.

Според данните до момента Байдън води в ключовия щат, който разполага с 20 елктора в 538-членната Избирателна колегия, с 49,9 процента срещу 48,9 на сто за Тръмп при преброени 99 процента от подадените бюлетини. В абсолютни измерения кандидатът на демократите има с над 73 хиляди  гласа повече в Пенсилвания от Тръмп.

Байдън си е осигурил подкрепата на 306 делегати в Избирателната колегия, която официално ще избере следващия президент на САЩ на 14 декември, а Тръмп – на 232.

През уикенда президентът за кратко изглежда се призна за победен, но след това отметна и обеща да подаде скоро нови съдебни жалби. Неговият щаб вече внесе искове, които оспорват резултатите в няколко ключови щата, но имат малки шансове за успех, отбелязва Ройтерс.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено