Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп залага за преизбирането си върху имиграцията и социализма

bgvoice

публикувано

на

От най-голямата сцена в американската политика президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че по определящия въпрос за неговото президентство – имиграцията – не може или не иска да промени твърдия си подход по пътя към 2020 г.

Президентът републиканец обаче очерта нова рамка около своята демократическа опозиция, като предупреди във второто си обръщение „За състоянието на съюза“, че възходът на социализма отляво заплашва основните ценности на страната.

Речта във вторник не беше началният залп за изборите през 2020 г. Тези дебати започнаха почти веднага след победата му през 2016 г. Но обръщението на Тръмп в най-гледаното време предложи най-ясната пътна карта досега за неговото послание за преизбиране и за това как планира да подходи към културните и демографски промени, засенчили политическото бойно поле.

Президентът, който кара своя първи мандат, залага още четири години, че неговият настойчив довод срещу социализма и незаконната имиграция в крайна сметка ще запази коалицията му от бели мъже от работническата класа в промишления Среден запад. Тази група навярно повече от всяка друга съдейства за неговата висяща на косъм победа през 2016 г.

Съвсем не е ясно обаче дали този подход ще бъде достатъчен, за да поправи обтегнатите му отношения с жените, които масово изоставиха Републиканската партия през есента, когато възмущението в предградията позволи на демократите да спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Вторник беше ключов момент в началото на дебатите за 2020 г., който подчертава усилията на двете водещи политически партии да се обединят около сполучливо послание в момент, когато започва следващият кандидат-президентски сезон.

Тръмп в частност трябва да подобри политическите си позиции, ако се надява да спечели преизбиране. Той влиза в изборния сезон като един от най-слабите президенти в първи мандат в историята.
Неговият рейтинг на одобрение при правителствената парализа миналия месец падна до 34 процента – най-ниското ниво от повече от година, показа проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси, създаден от Асошиейтед прес и Националния център за проучване на общественото мнение.

В рязък контраст с президентския призив демократите засега се опитват да възприемат послание за единство и многообразие с малко преки призиви към белите избиратели от работническата класа, които ги изоставиха през 2016 г.

Стейси Ейбрамс, която загуби своята битка за губернатор на Джорджия през 2018 г., беше първата чернокожа жена, представила официалното опровержение на Демократическата партия към президентската реч. Обградена от публика, в която имаше много малко бели мъже, тя посочи списък от приоритети на демократите в здравеопазването, образованието и избирателните права.
Ейбрамс „каза истината на властта тази вечер. Нашата демокрация работи само когато са чути всички американци“, каза сенаторката от Ню Йорк Кирстен Джилибранд, една от мнозината демократи, включили се вече в кандидат-президентската надпревара за 2020 г.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който е възможен кандидат-президент на демократите през 2020 г., представи свое опровержение. По-късно той беше разкритикуван от своята партия за това, че е проявил пренебрежение към речта на Ейбрамс.

Положението на Сандърс като демократ, който се определя като социалист, може също така да е подсилило довода на Тръмп.
„Тук в Съединените щати сме разтревожени от нови призиви за приемане на социализма в нашата страна“, заяви Тръмп пред нацията. „Тази вечер ние подновяваме решимостта си Америка никога да не бъде социалистическа страна.“

Повече от всичко друго обаче имиграцията заемаше централно място в посланието му „За състоянието на съюза“.

Тръмп привлече вниманието към гостите в залата на Камарата на представителите, чиито семейства са били убити от имигранти, пребиваващи незаконно, и пренебрегна младите имигранти сред публиката, известни като „Мечтатели“, които се борят за законен статут. Той настоя, че съдбата на работническата класа в Америка е недвусмислено свързана със заплахата, реална или въображаема, която представляват керваните от латиноамерикански имигранти, приближаващи южната граница.

„Нито един въпрос не илюстрира разделението между работническата и политическата класа в Америка по-добре от незаконната имиграция“, заяви Тръмп.

„Богатите политици и дарители настояват за отворени граници, а живеят зад стени, порти и охрана“, каза той. „Междувременно американците от работническата класа са оставени да плащат цената за масовата незаконна миграция – по-малко работни места, по-ниски заплати, пренатоварени училища и болници, по-висока престъпност и изтощена система за социална сигурност.

Тръмп е подложен на засилен натиск от своята политическа база да заеме твърда позиция към имиграцията. Много консерватори бяха възмутени миналия месец, когато Тръмп прекрати правителствената парализа, без да осигури финансиране за голяма гранична стена.

Но дори без този натиск основното послание на президента от самото начало на политическия му възход е съсредоточено върху съпротивата срещу незаконната имиграция. Това няма да се промени.
Републикански дейци бързо се присъединиха към направеното от Тръмп споменаване на социализма, нетърпеливи да се обединят около послание, което е по-малко вероятно да отблъсне по-образованите жени в предградията, обърнали гръб на Републиканската партия през есента.

Главната съветничка на Тръмп Келиан Конуей каза, че президентът умишлено изтъква социализма, което може да бъде погрешно разбрано от някои избиратели на демократите.
„Той (социализмът) се прокрадва в цялата партия“, заяви Конуей в „Шоуто на Брайън Килмийд“ по радио „Фокс нюз“ вчера. „Това ще бъде тема през 2020 г. Затова този президент трябва да го съкруши в началото на 2019 г.“ Тя изказа идеята, че речта показва в по-широк план готовността му да води „цялата наша нация“. „Той толкова обича тази страна, че аз не искам това да бъде загубено“, каза Конуей.

 

Илиян Могиларски

Получавай BG VOICE по имейл
BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
30 коментара

Трябва да влезете в профила си, за да коментирате Login

Коментирайте

ИМИГРАЦИОННИ

Депортират имигранти, които сътрудничат при разследвания

Сибила Патси

публикувано

на

Виж цялата статия

Администрацията на Тръмп тихомълком е променила правилата за визите, предоставени на имигранти, които сътрудничат на властите в криминални разследвания. С промените такива хора ще могат да бъдат депортирани, дори докато чакат визите си.

Въпросните визи са U визи, въведени през 2000 г. Включват както хора, свидетели на престъпление, така и жертви на домашно насилие, трафик на хора и масови стрелби. За миналата година в регистрите на имиграционните са постъпили над 120 000 молби.

Със заплахата да бъдат върнати в родината си, много имигранти в страната няма да съобщават за сериозни престъпления, казват имиграционни адвокати. Новите мерки според тях подчертават още веднъж усилията на администрацията на Тръмп да депортира колкото може повече имигранти от САЩ.

Това ще има смразяващ ефект

казва Айлийн Блесингър, представител на организация за защита на имигрантите във Вирджиния. „Когато кандидатствате за такава виза, вие по същество се появявате в радара на имиграционтите ( ICE), но сега съществува риск ICE да ви арестува“, добавя тя. Друг специалист казва, че преди хората с отказ за U виза са можели да останат в страната с друга виза или друг статут, ако са имали такива, но сега могат да бъдат депортирани.

Промяната бе обявена в редактирана директива на имиграционните, публикувана на 2-ри август.

Директивата по същество позволява на ICE да даде разрешение на хората да останат в страната, докато чакат своите U визи. Но сега ICE може да депортира висящите кандидати по своя преценка.

Заявленията за U визи могат да отнемат до четири години. Правителството издава 10 000 бройки годишно, но не ограничава броя на визите, издавани  на съпрузи и деца на кандидати или родители на кандидати, които са на възраст под 21 години.

Директивата запазва изискването имиграционните агенти

да преразглеждат съвкупността от обстоятелства

за всеки случай, включително „всякакви благоприятни или неблагоприятни фактори, както и свързаните с тях федерални интереси“ и да решават дали да разрешат на кандидата да остане или да му откажат виза. “

В изявление пред някои медии говорител на ICE защити промяната и заяви, че това ще помогне за справяне с обема на заявленията. „Тъй като броят на молбите за U визи се е увеличил, този процес се превръща в тежест за агенцията ни. Промяната не се отразява на качеството при проверката на заявленията“, допълва той.

Според някои активисти за либерална имиграционна политика новата директива прилича много на предишна наредба на имиграционните от миналата година, с която се прекрати практиката за опрощаване на сумата за подаване на молба за U виза. Тази промяна намали броя на хората, които искат такава виза

Всъщност молбата за самата виза е безплатна, но кандидатите с минали престъпления или имиграционни нарушения трябва да платят такса в размер на 585 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Снимка или съобщение във Facebook ни реже достъпа до САЩ

Боян Димитров

публикувано

на

Виж цялата статия

Граничните служби на САЩ отказват достъп до страната на чужденци заради техни съобщения в социалните мрежи или видеа, които са получили или изпратили. Причина за отказа може да стане дори снимка, която не се харесва на някои от проверяващите, както и наличието на приложение за криптирана връзка като телеграм или WhatsApp. За това алармираха множество опитали се да влязат на територията на Америка с легални визи, които са били върнати принудително в страните си. Сред хората, подали жалби до различни институции в САЩ, се срещат цели семейства и дори цели туристически групи, които са били изпратени с първия полет обратно към страната, от която идват. Един от последните случаи е на палестиец, който живеел в Ливан. Той бил приет в престижния университет “Харвард” и трябвало да е първокурсник. Летищните власти в Бостън обаче му отказали да го пуснат в страната. Още с пристигането му 17-годишният Исмаил Аджави бил привикан за по-обстойна проверка. Той обяснил, че е възпитаник на “Харвард”. Това обаче

не спряло инспекторите на летището да отворят лаптопа

и телефона му. Сред съобщенията те забелязали такива, които имали прекалено силна религиозна насоченост. Ставало въпрос за пожелания „Аллах да го пази и закриля“ – съобщения, изпратени от близките му. Това не се понравило на проверяващите и те анулирали визата на Исмаил и го депортирали обратно в Ливан. Специалисти по имиграционно право обясняват, че границата на Съединените щати е особено пространство, където важат закони, защитаващи само и единствено интересите на страната, както и работата на имиграционните служители. Така всеки един човек в униформа може да реши дали да допусне на територията на страната пътник или да го върне обратно. Нароченият за нарушител няма право дори на адвокат, за да защити правата си, тъй като такива не му се полагат на летищата и границите на САЩ. Не е необходима и каквато и да е заповед, за да бъдат щателно претърсени, да бъдат разгледани телефоните и другите им мобилни устройства.

Дори най-малкият признак за нещо нередно

дава правото на служителите да откажат достъп до страната. В много от случаите това се оказва невинно съобщение или просто някаква снимка, която няма нищо общо с терористични или престъпни намерения, но не се харесва на властите, тъй като поражда някаква причина за съмнение у тях. Поради различни причини всеки ден митническите и граничните власти на САЩ отказват да пуснат в страната по 760 души. Понякога отказът е ясен – наказателна присъда или грешна документация. Много често обаче е просто съобщение във Facebook или неподходящ пост в Twitter. Само за ден митническата и граничната защита на САЩ обработва 1,13 милиона пътници със самолет, море и суша и отказва влизане на повече от 760 души.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп пак се зарече да премахне американското гражданство по рождение

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Президентът Доналд Тръмп отново се върна на идеята за премахване на правото на американско гражданство по рождение, съобщи Fox 32. Според сега действащия закон всяко дете, родено на територията на САЩ, без оглед на това какъв е произходът на неговите родители, е американски гражданин.

„Гледаме много сериозно на отнемането на правото на гражданство за бебета, родени от родители с неамериканско гражданство на американска земя“, обяви Тръмп. Според него гражданството по рождение е „наистина абсурдно“.

Това не е първият път, в който Тръмп повдига темата – той каза нещо подобно и през октомври м.г.  Но предложението, свързано с гражданството неизбежно ще предизвика продължителна юридическа битка, той като президентът може да промени отдавна постигнатото съгласие, че 14-та поправка гарантира гражданство на всяко дете, родено в САЩ независимо от имигрантския статус на родителите.

Джеймс Хо, посочен от Тръмп консервативен федерален съдия, написа през 2008 г., преди назначаването му, че правото на гражданство по рождение „е защитено не по-малко за децата на хора без документи, отколкото за наследниците на пътниците в кораба „Мейфлауър“ (първите заселници – б.р.).

Но Тръмп заяви, че е получил уверение от адвокати, че промяната може да бъде напавена „само с изпълнителна заповед“ – аргумент, който той използва още от ранните си дни като кандидат-президент, когато нарече това право „магнит за нелегални имигранти“ и се зарече да го премахне.

Няма данни колко чужденки пътуват до САЩ специално с намерението да родят на американска земя. Според Центъра за изследване на имиграцията, през 2012 г. около 36 000 неамериканки са родили в САЩ, а след това са напуснали страната.

Места като Флорида преживяват бум на т.нар. „туризъм с цел раждане“. Всяка година стотици бременни рускини пътуват до САЩ, за да родят, плащайки между 20 и 50 хиляди долара на посредници, които да им уредят документи за пътуване. По същата причина в САЩ пристига и значителен брой жени от Китай и Нигерия.

Коментарите на Тръмп дойдоха, докато администрацията продължава да прави имиграционни промени, притисната от хардлайнери, които работят по тях от месеци. В сряда департаментът за вътрешна сигурност обяви, че скоро ще бъде сложен край на дългогодишното федерално споразумение, което определя граници за това колко дълго децата на имигранти могат да бъдат задържани.

Решението почти сигурно ще доведе до юридическа битка срещу желанието на правителството да задържа имигрантски семейства, докато делата им бъдат решени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada