Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп залага за преизбирането си върху имиграцията и социализма

публикувано

на

От най-голямата сцена в американската политика президентът Доналд Тръмп даде да се разбере, че по определящия въпрос за неговото президентство – имиграцията – не може или не иска да промени твърдия си подход по пътя към 2020 г.

Президентът републиканец обаче очерта нова рамка около своята демократическа опозиция, като предупреди във второто си обръщение “За състоянието на съюза”, че възходът на социализма отляво заплашва основните ценности на страната.

Речта във вторник не беше началният залп за изборите през 2020 г. Тези дебати започнаха почти веднага след победата му през 2016 г. Но обръщението на Тръмп в най-гледаното време предложи най-ясната пътна карта досега за неговото послание за преизбиране и за това как планира да подходи към културните и демографски промени, засенчили политическото бойно поле.

Президентът, който кара своя първи мандат, залага още четири години, че неговият настойчив довод срещу социализма и незаконната имиграция в крайна сметка ще запази коалицията му от бели мъже от работническата класа в промишления Среден запад. Тази група навярно повече от всяка друга съдейства за неговата висяща на косъм победа през 2016 г.

Съвсем не е ясно обаче дали този подход ще бъде достатъчен, за да поправи обтегнатите му отношения с жените, които масово изоставиха Републиканската партия през есента, когато възмущението в предградията позволи на демократите да спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Вторник беше ключов момент в началото на дебатите за 2020 г., който подчертава усилията на двете водещи политически партии да се обединят около сполучливо послание в момент, когато започва следващият кандидат-президентски сезон.

Тръмп в частност трябва да подобри политическите си позиции, ако се надява да спечели преизбиране. Той влиза в изборния сезон като един от най-слабите президенти в първи мандат в историята.
Неговият рейтинг на одобрение при правителствената парализа миналия месец падна до 34 процента – най-ниското ниво от повече от година, показа проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси, създаден от Асошиейтед прес и Националния център за проучване на общественото мнение.

В рязък контраст с президентския призив демократите засега се опитват да възприемат послание за единство и многообразие с малко преки призиви към белите избиратели от работническата класа, които ги изоставиха през 2016 г.

Стейси Ейбрамс, която загуби своята битка за губернатор на Джорджия през 2018 г., беше първата чернокожа жена, представила официалното опровержение на Демократическата партия към президентската реч. Обградена от публика, в която имаше много малко бели мъже, тя посочи списък от приоритети на демократите в здравеопазването, образованието и избирателните права.
Ейбрамс “каза истината на властта тази вечер. Нашата демокрация работи само когато са чути всички американци”, каза сенаторката от Ню Йорк Кирстен Джилибранд, една от мнозината демократи, включили се вече в кандидат-президентската надпревара за 2020 г.

Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който е възможен кандидат-президент на демократите през 2020 г., представи свое опровержение. По-късно той беше разкритикуван от своята партия за това, че е проявил пренебрежение към речта на Ейбрамс.

Положението на Сандърс като демократ, който се определя като социалист, може също така да е подсилило довода на Тръмп.
“Тук в Съединените щати сме разтревожени от нови призиви за приемане на социализма в нашата страна”, заяви Тръмп пред нацията. “Тази вечер ние подновяваме решимостта си Америка никога да не бъде социалистическа страна.”

Повече от всичко друго обаче имиграцията заемаше централно място в посланието му “За състоянието на съюза”.

Тръмп привлече вниманието към гостите в залата на Камарата на представителите, чиито семейства са били убити от имигранти, пребиваващи незаконно, и пренебрегна младите имигранти сред публиката, известни като “Мечтатели”, които се борят за законен статут. Той настоя, че съдбата на работническата класа в Америка е недвусмислено свързана със заплахата, реална или въображаема, която представляват керваните от латиноамерикански имигранти, приближаващи южната граница.

“Нито един въпрос не илюстрира разделението между работническата и политическата класа в Америка по-добре от незаконната имиграция”, заяви Тръмп.

“Богатите политици и дарители настояват за отворени граници, а живеят зад стени, порти и охрана”, каза той. “Междувременно американците от работническата класа са оставени да плащат цената за масовата незаконна миграция – по-малко работни места, по-ниски заплати, пренатоварени училища и болници, по-висока престъпност и изтощена система за социална сигурност.

Тръмп е подложен на засилен натиск от своята политическа база да заеме твърда позиция към имиграцията. Много консерватори бяха възмутени миналия месец, когато Тръмп прекрати правителствената парализа, без да осигури финансиране за голяма гранична стена.

Но дори без този натиск основното послание на президента от самото начало на политическия му възход е съсредоточено върху съпротивата срещу незаконната имиграция. Това няма да се промени.
Републикански дейци бързо се присъединиха към направеното от Тръмп споменаване на социализма, нетърпеливи да се обединят около послание, което е по-малко вероятно да отблъсне по-образованите жени в предградията, обърнали гръб на Републиканската партия през есента.

Главната съветничка на Тръмп Келиан Конуей каза, че президентът умишлено изтъква социализма, което може да бъде погрешно разбрано от някои избиратели на демократите.
“Той (социализмът) се прокрадва в цялата партия”, заяви Конуей в “Шоуто на Брайън Килмийд” по радио “Фокс нюз” вчера. “Това ще бъде тема през 2020 г. Затова този президент трябва да го съкруши в началото на 2019 г.” Тя изказа идеята, че речта показва в по-широк план готовността му да води “цялата наша нация”. “Той толкова обича тази страна, че аз не искам това да бъде загубено”, каза Конуей.

 

Илиян Могиларски

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Администрацията на Тръмп скрила смъртта на дете-мигрант

публикувано

на

от

Само три дни, след като имиграционните власти бяха под обстрела и на медии, и на обществото, че са допуснали пето дете от Гватемала да почине докато чака евентуално да получи легален статут за престой в Америка, изплува информацията, че умрелите деца са всъщност шест и никой не е съобщил за това. А

6-тото дете е починало още през септември

преди всички останали и от администрацията на Тръмп са прикрили случая. Става дума за момиче от Ел Салвадор, на 10 години. То е било с диагноза за вродени сърдечни дефекти. Умира в болница в Небраска. Когато на 4 март миналата година, то е било предадено от имиграционните на службата за презаселване на бежанци в Сан Антонио, Тексас, е

било в „крехко здравословно състояние“

казват в изявление от Министерството на здравеопазването и социалните грижи.

След неопределена хирургическа процедура, момичето изпада в кома. То все пак излиза от болницата през май и е изпратено във Финикс в клиника за тежко болни, където осигуряват само състрадателно лечение. През септември е преместено в друго болнично заведение в Омаха, Небраска, за да бъде по-близо до всвои близки. Три дни след това детето умира, в следствие на висока температура и затруднено дишане.
Министерството на здравеопазването и социалните грижи не е задължено по закон да обявява смъртта на малолетни деца-мигранти.

Информацията изплува обаче точно, когато Тръмп и администрацията му са критикувани от всички страни

заради политиката на „нулева толерантност“

която той наложи спрямо имигрантите и която според много специалисти е неефективна и е довела до смъртта на 6 деца-мигранти в рамките на само осем месеца.

Министърът по националната сигурност в кабинета на Тръмп, Кевин Макалинан, беше питан от конгресмени за смъртта на децата, докато даваше отчет пред тях по други въпроси. Той призна, че имиграционните продължават да стават свидетели на смъртни случаи по границата, но подчерта, че са необходими повече пари, за да се помогне за управлението на миграционната криза, защото огромния поток семейства от Централна Америка, които навлизат в САЩ незаконно, натоварват използването на ресурсите до последно.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Ще депортират задържаните в Тексас мигранти през Сан Диего

публикувано

на

Сн.: US Customs and Border Protection

Служители на граничните служби на САЩ са взели решение да започнат масово да качват мигранти, държани в Тексас, на самолети за Сан Диего или Бостън, откъдето да бъдат връщани по родните им места. Ние сме в

хуманитарна криза в Тексас

заради поразително големия брой мигранти тук, казва служител на граничните патрули.

Виднъж пратени в Сан Диего или Бостън, мигрантите ще минават проверка за това дали имат право на убежище в Америка и ако не е така, ще бъдат депортирани. Но има възможност и да бъдат освободени. Ще се проверяват както причините заради които са избягали от родината си, така и медицинското им състояние. Мярката се налага, защото потокът от нелегално преминаващи границата през река Рио Гранде не спира, а лагерите със бежанци са претъпкани, като броят им е преминал 8 хиляди.

От октомври миналата година до сега са задържани повече от 500 хил. бежанци или около 4 500 на ден. Повечето хора са от Хондурас, Гватемала и Ел Салвадор. За същия период са регистрирани 10 смъртни случая на хора, опитали да преминат през водата. На 1 май пък трима души се удавиха, включително 10-месечно момче и 7-годишно момче, когато сал, пренасящ общо девет души, се е преобърнал.

 

Три полета на седмица

пренасящи около 130 души, ще пристигат в района на Сан Диего от долината на Рио Гранде в Тексас. Подобни полети най-вероятно ще има до Маями, Детройт и Бъфало, Ню Йорк. Представители на Флорида изразиха недоволство, че администрацията на Тръмп планира да освобождава на тяхна територия стотици мигранти всеки месец и с това да застраши сигурността на жителите на щата. Всеки полет с мигранти ще струва около 6 хил. долара на държавата, като за сега няма данни за крайна дата за този процес.

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено