Открийте ни и в

САЩ

Тръмп иска забрана Конгресът да получи документи, свързани със щурма на Капитолия

Тръмп твърди, че записите от обсъжданията му на 6 януари трябва да бъдат задържани, за да се защитят привилегиите на изпълнителната власт за бъдещите президенти

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Адвокатите на бившия президент Доналд Тръмп ще се опитат да убедят федералния апелативен съд да забрани Конгреса да получава записи на разговори, чернови на речи и други документи, свързани с бунта в Капитолия на 6 януари.

Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия ще изслуша аргументите във вторник от адвокати на Тръмп и комисията на Камарата на представителите, които търсят записите като част от разследването на бунта.

Адвокатите на Тръмп искат съдът да отмени решението на федерален съдия, позволяващо на Националната администрация за архиви и записи да предаде документите, след като президентът Джо Байдън се отказа от привилегията на изпълнителната власт.

Байдън номинира осем висши федерални прокурори за щурма на Капитолия

Съдия Таня Чуткан отхвърли твърденията на Тръмп, че той може да упражни привилегия на изпълнителната власт над Байдън, като отбеляза отчасти: „Президентите не са крале, а ищецът не е президент“.

Апелативният съд постанови административно спиране след решението на Чуткан за разглеждане на делото.

Демократичните президенти номинираха и тримата съдии, които ще изслушат аргументите във вторник. Патриша Милет и Робърт Уилкинс бяха номинирани от президента Барак Обама, а Кетанджи Браун Джаксън е назначен от Байдън. Предвид залога на случая, всяка от страните вероятно ще обжалва пред Върховния съд.

В жалбата си пред окръжния съд адвокатите на Тръмп заявиха, че са съгласни с Чуткан, че президентите не са крале. „Вярно е, но в същия дух Конгресът не е парламент – законодателен орган с върховна и неконтролирана конституционна власт върху операциите на правителството“, пишат те.

Сн.: АП/БТА

Тръмп твърди, че записите от обсъжданията му на 6 януари трябва да бъдат задържани, за да се защитят привилегиите на изпълнителната власт за бъдещите президенти и че Камарата на представителите на демократите се ръководи предимно от политиката.

Адвокатите на комисията на Камарата на представителите отхвърлиха тези аргументи и нарекоха опитите на Тръмп да отстоява привилегията на изпълнителната власт „безпрецедентни и дълбоко погрешни“.

„Трудно е да си представим по-критична тема за разследването на Конгреса и аргументите на Тръмп не могат да преодолеят належащата нужда на Конгреса“, казаха адвокатите на комисията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено