Открийте ни и в

Новини

Тръмп: „Мисля, че ще има втори пакет с помощи за хората“

публикувано

на

БТА

Президентът Доналд Тръмп заяви вчера, че смята, че ще има втори законопроект за стимулиране на жителите на Америка заради кризата с коронавируса. Министърът на финансите Стивън Мнучин каза същото малко преди него.

„Мисля, че ще го направим. Мисля, че ще помогнем на хората. Ще им пратим малко пари заради изкуственото – защото наистина е изкуствено – затваряне“, каза Тръмп пред репортери, докато обикаляше завода на Ford Motors в Мичиган.

Президентът също така даде да се разбере, че макар да обмисля евентуален втори рунд от плащания, в момента това не е на дневен ред и когато настъпи моментът, ще информира медиите за стъпките, които ще бъдат предприети.

Плащанията по предложение на демократите в Конгреса могат да бъдат до 6,000 долара на за семейство. Ще има и субсидии за младежи на 17 и повече години, които живеят с родителите си, както и за хора без документи. Но републиканците не са съгласни с тези разчети.

Няма индикации кога ще бъде одобрен новия пакет за плащания. Много от хората все още не са получили парите от първия пакет. Тази седмица федералната данъчна служба съобщи, че само 130 милиона жители са получили заветните 1,200 долара. Някои специалисти отчитат, че изпращането на тези чекове от 1,200 долара може да отнеме общо 5 месеца.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Новини

Близките на загиналите в „Охридското езеро“ все още си чакат обезщетенията

Вандали разрушиха паметника, издигнат в почит на жертвите в Охридското езеро

публикувано

на

от

Виж цялата статия

11 г. след трагедията в Охридското езеро, роднините на починалите 15 български туристи и останалите около 35 спасени наши сънародници още очакват компенсации за преживените страдания, съобщи БНР. Обезщетенията са за 10 млн. лева.

Повод да си припомним трагедията ни даде разрушеният в петък паметник на нашите сънародници край Охридското езеро. Ден по-късно той беше издигнат отново.

На 5 септември 2009 г. 55 български туристи тръгват с корабчето „Илинден“ към манастира „Св. Наум“. Около 11 часа корабът потъва за минути на около 200 метра от брега на езерото. 15 души са извадени мъртви, останалите са спасени. На борда на кораба преди трагедията имаше 50 пътници от България, пътуващи към манастира „Свети Наум“.

Наследниците на починалите и пострадалите туристи заведоха дело и в България за обезщетение срещу застрахователната компания. Делото е във Върховния касационен съд (ВКС) и все още не е приключило. Магистратите очакват още документи и технически спецификации.

Разрушиха паметника на загиналите българи от кораба „Илинден“ в Македония

На три инстанции съдът в РС Македония осъди капитана на кораба Сотил Филевски и застрахователния агент от компанията „Лойд“ хърватина Бранко Баич на по 1 г. затвор. Една от наследничките на удавен турист по време на делото в македонския съд подари осветена икона лично на капитана Филевски. Причината – той веднага се е хвърлил във водите на езерото, за да спасява хората.

Капитанът Филевски изтърпя присъдата си, а застрахователят Баич още се издирва. Германската застрахователна компания „Лойд“ вече се е обединила с норвежка, а корабът е нарязан на скраб.

Корабът „Илинден“ е пуснат на вода през 1924 г. Той е участвал е в три войни като военен катер. След това е претърпял технически реконструкции, за да може да превозва туристи. Около година преди инцидента Бранко Баич дава предписания до капитана Филевски в срок от 3 месеца да бъдат отстранени различни проблеми – липса на спасителна лодка, ремонт на машинното отделение, нестабилност на плавателния съд. Въпреки че предписанията не са изпълнени, Байч дава разрешение за плаване и сертификат за годност.

Кметът на Охрид Константин Георгиески също осъди оскверняването на паметника на българските туристи. Георгиески призова гражданите да се въздържат от вандалски актове и да покажат по-високо съзнание.

В петък вечерта и министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди вандалския акт.

В съобщението на македонското дипломатическо ведомство пише, че вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, „а особено добре дошли за нас са приятелите ни от съседна България“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

Икономистът проф. Боян Дуранкев: Пиша тройка на правителството по милост!

Според него мерките у нас са неадекватни и закъснели

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: АП/БТА

„Можем да пишем тройка по милост на правителството за взетите мерки заради закъснението и туткането. Мерките са неадекватни. В повечето страни не само правителствата, а и всички политически сили постигнаха пълен консенсус срещу външния враг. Разнобоят при нас е напълно карикатурен“, коментира пред БНР икономистът проф. Боян Дуранкев.

Според него България е попаднала сред онези страни от Запада, които са реагирали на ситуацията с прекалено дълго колебаене.

„Има страни, които имат правото да печатат неограничен тираж пари, те си позволяват да разхвърлят благодат от хеликоптерите, докато страни с ограничени правомощия – по-слабо развитите като нас, няма как да не преминат към диетичен режим, при който трябва да се подпомагат най-засегнатите слоеве от населението плюс онези сектори от икономиката, които ще ги убиеш, ако не ги подпомогнеш на момента. Трябва витаминозно лечение на икономиката“, изтъкна специалистът.

Проф. Балтов: Мерките са начинът да се спасим, докато дойде ваксината

Според икономистът в момента е тревожно, че исканията от бизнеса са по линия на пропуснати ползи, а не по линия на обективно необходими разходи.

„Проблемът е, че икономиката ни не е българска и зависи от другите икономики. Нас ни третират като страна с лесна работна ръка… Когато става дума за икономика, в действие влиза болшевизмът“, сподели професорът.

Дуранкев смята, че бюджетът за следващата година е „прекалено оптимистично съставен с хубав икономически растеж, с възможност за повече европари и заеми“.

„През 2023 година ще имаме дълг около 16 млрд. долара, при Тодор Живков беше 10,5 млрд. долара. Но ако тогава сме били 9 милиона души, от които 7 милиона са се трудели, сега сме под 7 милиона, от които се трудят 2,5 милиона. Бъдещето на нашите деца и внуци е ипотекирано… Гледайки към бъдещето, няма спасение освен промяна на данъчната политика, цялата фискална политика, преизчисляване на заплати“, негативно начерта предстоящата картина той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Новини

Прокурори и следователи искат паметник на Удроу Уилсън в София

Повод за това е годишнина от подписването на Ньойския мирен договор

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн: Wikipedia

Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в страната обявиха инициатива за поставяне на бюст-паметник в София на 28-ия американски президент Удроу Уилсън.

Повод за това е 101-а годишнина от подписването на Ньойския мирен договор. С него се поставя краят на участието на страната ни в Първата световна война.

„На 27 ноември 2020 г. се навършват 101 години от подписването на Ньойския мирен договор, с който се поставя края на участието на България в Първата световна война. Териториалните клаузи на договора са убийствени за страната ни. С тях са отнети близо 11 300 кв. км. български земи. На Кралството на сърби, хървати и словенци /бъдещата Югославия/ са дадени Западните покрайнини /Царибродско, Босилеградско, части от Кулско и Трънско/ и Струмишката околия; Южна Добруджа остава част от Румъния, а Западна Тракия е поставена под контрола на съюзниците от Антантата и впоследствие е предадена на Гърция“, посочват прокурорите и следователите.

София първа в света по мръсен въздух (ВИДЕО)

„Малко известен факт е, че териториалните претенции на трите ни съседки са били далеч по-големи и под въпрос е било поставено самото съществуване на България като суверенна държава. Решителната намеса на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това. Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, възпира тези агресивни претенции и в крайна сметка, макар и териториално орязана, страната ни оцелява и запазва своето самостоятелно съществуване. Достойното поведение на президента Уилсън във френската столица е основната причина той да стане Нобелов лауреат за мир през 1919 г.”, допълват в съобщението.

Прокурорите и следователите напомнят, че за 101 години в столицата на България не е поставен никакъв знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които президентът Уилсън има за запазване териториалната цялост на родината ни след Голямата война.

„Наясно сме, че един век по-късно светът е различен и сега е време за премахване, а не за поставяне на граници, особено тук на Балканите. Но същевременно историята трябва да бъде помнена, за да не бъдат повтаряни грешките ѝ, а също така трябва да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратяват. Затова ние от Асоциацията на прокурорите в България /АПБ/ и Камарата на следователите в България /КСБ/ предприемаме инициатива за поставяне на бюст-паметник на президента Удроу Уилсън в София, чрез който да бъде изразена признателността на българския народ към неговите заслуги за запазване на националния ни суверенитет и териториалната ни цялост. За целта ще направим необходимите административни постъпки пред Столична община и вярваме, че идеята ни ще бъде осъществена”, пишат от Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите в страната.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в featured, втори пакет, коронавирус, пакет плащания
Великобритания въвежда от 8 юни 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина

Великобритания ще въведе карантина за хората, пристигащи от чужбина, от 8 юни, каза днес министърката на вътрешните работи Прити Пател,...

Затвори