Открийте ни и в

САЩ

Тръмп можело да помилва бившия си съветник Майкъл Флин

Той призна, че е излъгал ФБР за разговорите си с руския посланик преди встъпването в длъжност на Тръмп преди 4 г.

публикувано

на

Отиващият си президент Доналд Тръмп планира да помилва бившия си съветник по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин.

Флин се призна за виновен в даване на лъжливи сведения на ФБР по време на разследването на специалния прокурор Мълър за предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ през 2016 г. Преди три години той обяви, че е излъгал ФБР за разговорите които е имал с тогавашния руски посланик в САЩ дни преди Тръмп да встъпи в длъжност.

Кой е Майкъл Флин – новият силен човек до Тръмп

Адвокатите на Флин тогава обвиниха правителството, че го е принудило да признае за престъпления, които не е извършил, и че укрива доказателства, които биха го оневинили.

Първоначално правителството препоръча Флин да бъде осъден на шест месеца затвор, като се позова на опитите му да „осуети“ разследването на прокурорите и „очевидното му неприемане на отговорност“. По-късно федералните прокурори смекчиха позицията си, предполагайки, че пробацията също е „подходяща“ присъда за Флин.

Съдията към Майкъл Флин: Постъпката ви е държавна измяна

През март Тръмп заяви, че сериозно обмисля да помилва Флин и обясни, че ФБР и министерството на правосъдието са унищожили живота на Флин и на семейството му.

Преразглеждат делото на Майкъл Флин, бивш съветник на Тръмп по национална сигурност

Майкъл Флин бе един от няколкото бивши помощници на Тръмп, които се признаха за виновни или бяха осъдени в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за предполагаема намеса на Москва в президентските избори през 2016 г., целяща да бъдат засилени шансовете на Тръмп да спечели надпреварата.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Вашите пари

Байдън планира да отвори отново записването за Obamacare

Целта е да се помогне на хората, пострадали от пандемията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Изпълнявайки предизборното си обещание, президентът Джо Байдън планира да отвори отново застрахователните пазари в HealthCare.gov със специалната възможност за регистрация на хора, нуждаещи се от покритие по време на пандемията.

Очаква се Байдън да подпише заповедта в четвъртък, казаха двама души, запознати с плана му, чиито подробности все още се уточняват.

Въпреки че броят на неосигурените американци е нараснал заради ръста на безработните в резултат на коронавируса, администрацията на Тръмп се противопостави на призивите да пусне „специален период на записване“ за хората, които не са осигурени.

Изтича крайният срок за записване за здравна застраховка по Обамакеър

Неуспехът да бъде отменен и заменен Obamacare, както Тръмп многократно се заричаше да направи, беше едно от най-горчивите разочарования на бившия президент.

Администрацията му продължи да търси начини да ограничи програмата или да я отмени изцяло. Решението на Върховния съд по окончателното правно оспорване на Тръмп на Закона за достъпни грижи се очаква тази година.

Белият дом още не е коментирал очакваната заповед, но двама души, запознати с плана, заявиха, че новият срок за записване няма да влезе в сила веднага. Вместо това Белият дом ще осигури време на Министерството на здравеопазването и социалните услуги да организира маркетингова кампания и застрахователите да се подготвят за приток на нови клиенти.

Законът за здравеопазването от епохата на Обама обхваща повече от 23 милиона души чрез комбинация от субсидирани частни застраховки, продавани във всички щати, и разширен Medicaid, приет от 38 щата, като южните щати са основното изключение.

Obamacare е достъпен и за хора, които нямат здравно осигуряване от работодателите си и хората с ниски доходи.

Тръмп няма да отвори борсите за записване за Obamacare заради пандемията

Заповедта на Байдън би засегнала пряко HealthCare.gov, федералният застрахователен пазар, обслужващ в момента 36 щата.

Пазарът завърши успешен годишен сезон за регистрация през декември, като записванията за 2021 г. са нараснали с около 7%.

Окончателните цифри за тази година, които включват застрахователни пазари, пряко управлявани от щатите, ще бъдат налични скоро.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Как Байдън ще вдигне Америка на крака?

По $3000 за всяко дете, поне 5 млн. нови работни места и опрощаване на студентски заеми са сред начините

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Джо Байдън вече е в Овалния кабинет и подписва първите си укази като президент на Съединените щати. По време на предизборната си кампания той даде много обещания за съживяването на икономиката на страната и възстановяване от пандемията.

Ето някои от политиките, които встъпилият в длъжност американски президент планира да въведе, за да върне американците на работа, да увеличи броя на работните места, да повиши расовата справедливост, както и данъците за богатите, отваряйки нова страница за икономиката на САЩ.

Отговорът на Covid-19

Планът на Байдън, както е описан подробно на уебсайта на неговата кампания, има за цел да овладее кризата, причинена от Covid-19. Той призовава за удвояване на броя на центровете за тестване в цялата страна, инвестиране в производство на тестове в домашни условия и наемане на най-малко 100 000 американци, които да проследяват контактни лица. Той също така иска да инвестира 25 милиарда долара в производството и разпространението на ваксини, за да може всеки американец да получи необходимия медикамент без никакви разходи от негова страна.

Планът включва също така осигуряване на средства за щатски и местни правителства, за да може да се избегне бюджетен дефицит на местно ниво. Ще бъде отправено искане към Конгреса за материално подпомагане на училища по снабдяването им с предпазни средства срещу Covid-19 и покриване на част от свързаните с пандемията разходи за малкия бизнес.

Неравенство

Байдън заяви, че няма да вдига подоходната данъчна ставка на работещи, които получават по-малко от 400 000 долара годишно. 46-ият държавен глава планира да генерира държавни приходи по следните начини:

  • Увеличаване на подоходния данък за най-богатите на 39,6%, колкото беше по времето на администрацията на президента Барак Обама, в сравнение със сегашните 37%;
  • Повишаване на ставката на корпоративния данък със седем процента от 21% на 28%;
  • Изискване за американските компании да плащат минимален данък от 21% върху чуждестранните им доходи;
  • Въвеждане на данъчно наказание за компании, които преместват работни места в чужбина, но продължават да внасят продукти обратно в САЩ;
  • Налагане на 15-процентен данък върху счетоводните приходи на компании;
  • Всеки, който получава над един милион щатски долара годишна заплата, ще бъде облаган със същата ставка, налагана върху инвестиционните му доходи, както и върху заплатата му.

Байдън също така заяви, че иска да разшири данъчния кредит за деца, за да помогне на работещите домакинства по време на пандемията, предоставяйки на родителите 3000 долара годишно за всяко дете на възраст между 6 и 17 години и 3600 долара за дете под 6-годишна възраст. Той планира да разшири достъпа до възстановими данъчни кредити за здравни премии до 8000 щатски долара годишно за подпомагане плащането на детски грижи.

Проучване на Wharton School към Университета в Пенсилвания прогнозира, че данъчният план на Байдън ще увеличи държавните приходи с между 2,3 до 2,6 трилиона долара през следващите 10 години, като въздействието върху БВП на страната ще бъде минимално.

 Работни места

Байдън планира да създаде „поне 5 милиона“ нови работни места в производството. Той иска да насочи 400 милиарда долара в инвестиции в обществени поръчки – процеси като вериги на доставки – които да стимулират търсенето на американски продукти и услуги. Допълнителни държавни инвестиции на стойност 300 милиарда долара ще бъдат насочени в научноизследователска и развойна дейност в областта на технологиите, включително изкуствен интелект и 5G.

Федералната минимална заплата, която в момента е 7,25 долара на час, ще бъде повишена до най-малко 15 долара на час.

Що се отнася до чистата енергия, неговата администрация ще закупи „чисти“ превозни средства и продукти на стойност милиарди долари и ще изисква от други страни, които не са екологично чисти, да плащат данък върху въглеродните им емисии.

Друг приоритет в плановете на Байдън е насърчаването на расова справедливост. Той каза, че ще финансира щатски и местни инвестиционни инициативи на афроамерикански и латиноамерикански предприемачи. Новият президент ще предостави 100 милиарда долара под формата на бизнес заеми с ниски лихви за малцинствените общности чрез щатски и местни програми за кредитиране.

 Студентски заеми

 Байдън призовава за незабавното опрощаване на 10 000 долара от федералните заеми за всеки студент. Допълнителни 10 000 долара ще бъдат опростени за всяка година, в която е бил полаган общественополезен труд, извършван от физически лица за срок до пет години, гласи още планът. Байдън също така настоява да се удвои максималният размер на безвъзмездните средства по програмата Pell и да се увеличи броят на студентите, които изпълняват условията за тази финансова помощ, като същевременно намали наполовина вноските по федералните студентски заеми.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

САЩ

Инаугурациите – от Вашингтон до Байдън

Как се е изменяла церемонията по встъпване в длъжност през годините

публикувано

на

Виж цялата статия
Инаугурация на източната веранда на президента Линдън Джонсън през 1965 г. Сн.: Уикипедия

Само преди седмица погледите на цял свят бяха вперени в бляскавата церемония по инаугурацията на новия президент Джо Байдън. Макар и по-различна от предшестващите я, както заради пандемията, така и заради безпрецедентните мерки за сигурност в американската столица, тя следваше строго определена програма.

Президентската клетва е единственият компонент от встъпването в длъжност, записан в Конституцията. Въпреки че никъде не е официално разписано, обикновено държавният глава се заклева пред съдия от Върховния съд.

Инаугурацията на Джо Байдън, 2021 г. Сн.: АП/БТА

От 1981 г., когато встъпва в длъжност президентът Роналд Рейгън, церемонията се провежда на западната страна на Капитолия, срещу Националния мол, с неговия символичен Вашингтонски монумент и Мемориала на Линкълн.

От 1829 до 1977 г. повечето клетви били полагани на източната веранда на Капитолия, както и в стара зала на Сената, залата на Камарата на представителите и Ротондата.

Последната инаугурация, която не е в Капитолия, е тази на Франклин Рузвелт през 1945 г., която е проведена в Белия дом.

През годините

са се наслагали различни традиции

които превръщат встъпването в длъжност на американския президент от обикновена клетва до целодневно събитие, включващо паради и множество приеми.

На 30 април 1789 година първият избран за президент Джордж Вашингтон полага клетва в първата сграда на американския Конгрес в Ню Йорк и така поставя началото на церемониите по встъпване в длъжност на държавните глави.

Всички инаугурации след него, от 1793 до 1933 г., са провеждани на 4 март, денят от годината, в който започва работа първото федерално правителство на САЩ през 1789 г., с изключение на годините, в които датата се падала в неделя.

Датата е преместена на 20 януари чак през 1937 г. след ратификацията на 20-тата поправка на Конституцията. Полагането на клетва от новия американски президент се планира точно по обед, вашингтонско време, с изключение, ако датата се пада в неделя. Тогава церемонията се провежда на следващия ден.

В резултат на това правило се създали няколко аномалии. Президент на практика нямало в продължение на 24 часа през 1821 г. През 1849 г. временният председател на Сената Дейвид Райс Атчисън бил обявен за президент за един ден. През 1877 г. пък след спор, породил Компромисът от 1877-а, Ръдърфорд Хейс бил заклет на тайна церемония на 3 март, преди Юлисис Грант да положи клетва ден по-късно, което повдигнало въпроса дали САЩ са имали едновременно двама президенти в един и същ ден.

В съвремието президентът полага клетва в неделя на частна церемония и я повтаря отново на церемонията.

Денят на инаугурацията, въпреки че не е официален почивен ден, се счита за празничен от федералните служители, които са работили за осъществяването му.

Традиционно церемонията започва с пристигане на новия президент от Белия дом в Капитолия, обикновено съпровождан от предшественика си. Около или след 12 ч. на обяд президентът полага клетва, а след това произнася първата си реч.

Вицепрезидентът полага клетва на същата церемония, непосредствено преди президента.

От 1789 г. са проведени 58 церемонии по инаугурация, както и 9 за частични мандати заради смърт или оставка на избрания президент. С Джо Байдън,

клетва е полагана 76 пъти

от 46-ма президенти. Разликата в числата идва заради това, че дори при втори мандат, избраният президент отново полага клетва.

Няма записани изисквания как точно да бъде положена клетвата. В традицията обаче се е наложило президентът да вдигне дясната си ръка и да положи лявата върху Библия, докато изрича клетвата.

Веднага след това се чуват изпълнения на Военноморския оркестър на САЩ, докато едновременно гърмят 21 топовни салюта.

След края им положилият клетва нов президент произнася и първата си инаугурационна реч. Както и много други обичаи в церемонията по встъпване в длъжност, и тази е започнала с Джордж Вашингтон през 1789 г.

Втората инаугурация на Джордж Вашингтон през 1793 г. Илюстрация: Уикипедия

Най-дългата реч е произнесъл Уилям Хенри Харисън през 1841 г., цели 8445 думи. Джон Адамс през 1797 г. изрича общо 2308 думи, от които обаче цели 737 са в едно изречение. През 1793 г. Вашингтон произнася реч с едва 135 думи.

От 1937 г. в церемонията са включени една или няколко молитви, а Мая Ангелоу рецитира своята поема „On the Pulse of Morning“ на инаугурацията на Бил Клинтън през 1993 г., с което поставя още една традиция.

След пристигането на президентския антураж в Белия дом е обичайно президентът, вицепрезидентът, техните семейства и членове на правителството да наблюдават инаугурационния парад, обичай, положен от Джеймс Гарфийлд през 1881 г.

Парадът, който преминава в протежение на над 3 км по Пенсилвания авеню, включва военни и цивилни участници от всички 50 щати и Район Колумбия.

През 1829 г., след първия си инаугурационен парад, Андрю Джаксън дава публичен прием в Белия дом, по време на който 20 000 души нанасят толкова разрушения, че Джаксън

трябва да избяга през прозорец

Независимо от това, приемите в Белия дом продължават, докато продължителните следобедни паради не започват да създават проблеми с графика.

Съживявайки идеята през 1989 г., президентът Джордж Буш покани обществеността на „Американски прием в Белия дом“ в деня след встъпването в длъжност.

Джордж и Лора Буш водят инаугурационния парад на 20 януари 2005 г. Сн.: Уикипедия

Встъпителният парад на Гроувър Кливланд през 1885 г. продължава три часа, като в него се включват 25 000 участници. Осемдесет години по-късно парадът на Линдън Джонсън включва 52 избрани групи.

През 1977 г. Джими Картър стана първият президент, тръгнал пеша за повече от една миля по маршрута до Белия дом. Разходката се превърна в традиция, която се съчетава по церемония, ако не по дължина, от последвалите президенти.

През двадесети век два пъти няма парад по Пенсилвания авеню. През 1945 г., в разгара на Втората световна война, четвъртото встъпване в длъжност на Франклин Д. Рузвелт е просто и строго, без фанфари и официални тържества след събитието.

Четвъртата инаугурация на Франклин Рузвелт, 1945 г. Сн.: Уикипедия

През 1985 г., с температура около -14°C, всички събития на открито за втората клетва на Роналд Рейгън бяха отменени или преместени на закрито. Четири години по-рано за първата инаугурация на Рейгън обедната температура е била необичайно висока за януари – цели 13°.

В политическата история на Щатите конфликтите между отиващ си и новоизбран президент не са прецедент.

Когато през 1801 г. Томас Джеферсън за първи път полага клетва във Вашингтон, на церемонията не присъства предшественикът му Джон Адамс, който въобще не е поканен.

Друг американски президент – Джон Куинси Адамс, категорично отказва да уважи своя наследник Ендрю Джаксън.

Церемониите през годините винаги са привличали публика, а архивите пазят много интересни моменти. Като снимка от март 1857 г. – първият фотодокумент, запечатал клетвата на 15-ия президент Джеймс Бюканъм.

Инаугурацията на Линкълн е на фона на все още незавършената сграда на Капитолия.

Втората инаугурация на Ейбрахам Линкълн, 1865 г. Илюстрация: Уикипедия

При встъпването си в длъжност 30-ият президент Джон Калвин Кулидж за първи път използва автомобил, а церемонията за първи път е предавана на живо по радиото.

Докато милиони зрители покриват всяка точка, президентът Хари Трумън преминава през столицата, а жителите на Вашингтон го приветстват.

Инаугурацията на Труман е

първата предавана по телевизията

На тържествения парад по времето на Дуайт Айзенхауер за първи път са показани ракетни установки. В парада е включен дори номер на слон от група циркови артисти.

На президентския бал на Джон Кенеди през 1961 г. сред гостите са Франк Синатра и Нат Кинг Кол.

Джими Картър пък е първият президент, който заедно със семейството си изминава пеша пътя от Капитолия до Белия дом.

Клетвата на Роналд Рейгън все още държи рекорда за най-много зрители – близо 42 млн. американци. Тази на Бил Клинтън е предавана за първи път по интернет.

А инаугурациите на президентите Барак Обама и Доналд Тръмп породиха спор къде зрителите са били повече.

Заради пандемията от COVID-19 в Националния мол, където обикновено се събират американските граждани, тази година бяха поставени стотици флагове на САЩ.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Три килограма кокаин бяха открити в тоалетната на самолет

Самолетът изпълнявал полет от Колумбия до Мексико

Затвори