Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Имигрантите допринесоха за растежа на икономиката в САЩ през последните две десетилетия

публикувано

на

До следващата година президентът Тръмп ще е намалил легалната имиграция в САЩ с 49% – дял, обобщаващ времето, откакто стана президент. Намаляването на легалната имиграция е за няколко категории имигранти и изглежда, че държавният глава няма да спре дотук. Това ще има значителни последствия за икономическия растеж в Америка според нов анализ.

Намаляването на законната имиграция навреди най-много на бежанците, работодателите и американците, които искат да живеят със съпрузите си, родителите или децата си, които нямат гражданство. Действията на Тръмп също така се отразяват на възможностите за налична работна ръка. „Средният годишен ръст на работната сила, ключов компонент от икономическия растеж в Америка,

 ще бъде приблизително 59% по-нисък

в резултат на имиграционните политики на президентската администрация, според анализ на Националната фондация за американска политика. „Икономическият растеж е от решаващо значение за подобряване на стандарта на живот, което означава, че по-ниските нива на законна имиграция носят значителни последици и за гражданите“, казват експертите.

По-малкото имиграция вероятно ще забави и икономическото възстановяване на Америка от CОVID-19. Икономисти от Оксфордския университет заключиха, че без имигранти, които допринасят за количеството и качеството на предлагането на работна ръка, икономиката няма да се възстанови. За разлика от 2011 и 2016 г., когато имаше такива имигранти и Америка видя икономически растеж след последната рецесия от 2008 г.

Икономистите Пиа Оррениус и Клоуи Смит от Федералната банка на Далас също казват, че без имиграция американската икономика ще расте трудно. „Забавянето на растежа на работната сила е резултат от редица фактори – застаряването на населението в САЩ, оттеглянето на бейби бумърите и намаляването на раждаемостта“, пишат икономистите. „Друг елемент е имиграцията. Имигрантите и техните деца допринесоха за повече от половината растеж на работната сила през последните две десетилетия. Икономиката се разширява с нарастване на работната сила и нейната производителност. Поради пенсионирането на бейби бумърите и застаряването на населението като цяло

 имиграцията ще играе още по-голяма роля

за напредването на растежа на работната сила, отколкото в миналото“, обобщават те.

Националната фондация за американска политика също има предвиждания, подобни на вече изброените. Тя прогнозира, че броят на законните имигранти ще намалее с 49% (или с 581 84 души) между 2016 и 2021 г. поради политиките на администрацията на Тръмп и това ще застраши икономиката на Америка. С други думи, през 2016-а имигрантите са били 1,183,505, а през 2021-а ще са само 601,660.

Тръмп намали легалната имиграция с 49%, без да промени закона за имиграцията в САЩ. Той използва президентски административни укази, някои от които се оспорват в съда.

Как се отразява политиката на Тръмп срещу имиграцията на отделните категории имигранти?

Непосредствените роднини на US граждани

Предвижда се броят на тези имигранти да намалее с над 50% между 2016 и 2021 г. Това означава, че около 300 000 по-малко съпрузи, деца и родители на американски граждани биха се събрали да живеят заедно в Америка през 2021 г.

Трите политики, които са най-отговорни за спада на броя на роднините имигранти, са забраната за пътуване от 6 мюсюлмански страни, прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за предотвратяване на влизането на родители на граждани на САЩ (и други) и правилото за хората на помощи (public charge rule).

Бежанците по политически причини

За периода 2020 г. администрацията на Тръмп установи годишен лимит за бежанците с 84% по-нисък от последната година на администрацията на Обама (от 110 000 души до 18 000 души). Към 17 юли 2020 г. в САЩ са пристигнали само 7848 бежанци.

Получилите статут на бежанци

Подобно на търсещите убежище, хората, които вече имат статут на бежанци получават разрешение за постоянно пребиваване година или повече след одобрението. Администрацията на Тръмп попречи на имигрантите от Централна Америка да кандидатстват за убежище на границата и направи много други промени, които ще намалят броя на бежанците.

Имигрантите роднини на US граждани

Повод за прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за „спиране“ на влизането на имигранти беше пандемията с коронавируса. Тя обаче изглежда е създадена, за да предотврати имиграцията на пълнолетни деца и братя и сестри на американски граждани, както и съпрузите, непълнолетните деца и възрастните неомъжени деца на законни постоянни жители на САЩ. Около 94% от лицата, спонсорирани в категориите за роднини, трябва да влязат в САЩ, за да могат да получат статут.

Спирането на имигрантите от тази категория вероятно ще продължи за неопределено време, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, освен ако съдия не постанови прокламацията за незаконна. Американската асоциация на адвокатите по имиграция, Центърът за действие за правосъдие и Лабораторията по иновационно право наскоро заведоха дело срещу прокламацията от името на 23 лица и организации.

Имигранти, идващи чрез работа

„Неизползваните бройки за роднини за 2020 г. ще бъдат прехвърлени за категорията на базата на заетост за 2021 г. „Въпреки това е възможно Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) да не постигнат нужното ниво за обработка на молбите и законната имиграция през финансовата 2021 г. ще бъде по-ниска, особено предвид финансовите затруднения, които изпитва USCIS, казват експерти.

Имигрантите, спечелили лотарията за зелена карта

Спирането на лотарията за зелена карта ще продължи, докато продължава спирането на нови имигранти. С наближаването на изборите администрацията на Тръмп, под прикритието на възгледа за имиграцията, основана на заслуги, изглежда е готова да приеме други мерки за намаляване на броя на имигрантите. Спечелването на лотарията зелена карта е мечта на хора от цял свят. Много от тях са способни да допринесат значително за американската икономика, но сега няма да ги има. Заради имиграционната политика на Тръмп.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните в САЩ опитали набързо да екстрадират жена, претърпяла нежелана хистеректомия?

Полин Бинам била почти депортирана в сряда от Aмериканската имиграционна и митническа служба към Камерун, държава, която тя напуснала, когато била 2-годишна

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Докато избухват взривоопасни твърдения за жени имигрантки, които твърдят, че са били подложени на нежелана хистеректомия и други гинекологични процедури, една от тези задържани е била качена в самолет обратно към родината си.

Полин Бинам била почти депортирана в сряда от Aмериканската имиграционна и митническа служба към Камерун, държава, която тя напуснала, когато била 2-годишна. Сега 30-годишната Бинам била вече на пистата, когато членове на Конгреса казват, че са се намесили.

„Чувствах, че ICE се опитва да ускори депортацията й“, заяви представителят Прамила Джаяпал, демократ от щата Вашингтон. „Не мога да кажа това със сигурност, но всичко това е изключително обезпокоително.“

Членовете на Конгреса настояват за разследване на твърденията от жени имигрантки, които казват, че са били подложени на медицински процедури без тяхното съгласие, докато са били задържани в съоръжения за ICE в Джорджия. Някои жени казват, че са претърпели хистеректомия или други операции, които са ги оставили стерилни.

Джаяпал, член на Юридическата комисия в Камарата на представителите, иска Бинам в САЩ, за да може тя да разкаже историята си на следователите. Повече от 170 американски законодатели са подписали писмо, призоваващо за разследване от генералния инспектор по националната сигурност и искат разследващите да докладват за състоянието на разследването до следващия петък.

ICE потвърди, че Бинам все още е в страната и отрече всякаква връзка между нейните твърдения и планираното й депортиране. Имиграционните твърдят, че е била изтеглена от самолета заради документооборот с правителството на Камерун – не заради намесата на Конгреса.

В изявление ICE казва, че всички задържани жени получават рутинни гинекологични грижи и че „медицинска процедура като хистеректомия никога няма да бъде извършена“ без информирано съгласие.

Бинам е една от нарастващия брой жени имигрантки, които се оплакват от грижите, които са получили, докато са били държани в частния център за задържане на окръг Ървин в Осила, щата Гала. Първите твърдения излязоха наяве в жалба за подаване на сигнали за нередности тази седмица от медицинска сестра в заведението, подадена със съдействие на нестопанската организация „Проект Юг“ и други групи за права на имигранти.

Оттогава независими адвокати на няколко други жени излязоха с подобни твърдения за ненужни медицински процедури, включително хистеректомии.

Тръмп: Солеймани планираше атака срещу US дипломати

Джаяпал казва, че общият брой жени вече е поне 17.

„Това се чувства особено грубо, защото това е очевидно инвазивна репродуктивна хирургия“, каза Джаяпал. „И така за всяка жена, особено в Америка, това ни втриса.“

Адвокатът на Бинам, Ван Хюн, казва, че нейната клиентка е търсила лечение за нередовен менструален цикъл и е смятала, че получава рутинна процедура, известна като дилатация и кюретаж за отстраняване на тъкан от матката миналата година.

„Когато се събудила от операцията, лекарят я информирал, че се е наложило да премахнат една от фалопиевите й тръби“, казва Хюн, пред нестопанската организация „Латино алианс за правата на човека в Джорджия“, която също е помогнала за изготвянето на жалбата. „Разбира се, Полин беше много разстроена и някак ужасена, че това се е случило без нейното съгласие“, казва Хюн.

Тежко обвинение: Имиграционните в САЩ премахват детеродните органи на задържани жени

Дългосрочните медицински последици не са ясни, но процедурата може да попречи на Бинам да зачене дете, казва адвокатът й.

„Самото задържане отнема толкова много от живота на човек“, казва Хюн. „И тогава тя трябва да преживее това.“

Хюн казва, че Бинам се е оплакала от служителите в центъра за задържане, но тези оплаквания не са отишли ​​никъде.

Адвокатът по имиграцията Елизабет Матърн казва, че няколко от клиентите й са се оплакали от гинекологичните грижи, които са получили, докато са били задържани в Ървин, и че тя е подавала жалбите им до мениджърите в ареста.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Имиграционните увеличават сроковете за доказателства

Таксите за зелени карти и гражданство обаче поскъпват драстично

публикувано

на

Виж цялата статия

Съединените щати имат повече имигранти от която и да е друга страна по света. Днес повече от 40 милиона души, живеещи в САЩ, са родени в друга държава. Процедурите за имиграция са дълги и скъпоструващи.

След като имигрантите кандидатстват за имиграционни документи и подадат молби, е нормално имиграционната агенция (USCIS) да поиска повече доказателства, за да установи допустимостта за виза, зелена карта, убежище или гражданство (чрез петиции за натурализация).

Тези искания за доказателства от страна на имиграционните дават на кандидатите възможност да покажат, че заслужават одобрение, като предоставят повече документация или коригират грешки, преди служителите да дадат крайно решение.

Тъй като пандемията забави темпото на работа на агенцията, тя успя да нормализира дейността си чак на 4 юни. Но служителите отново не успяват да се справят с

огромния брой молби

които трябва да бъдат разгледани, тъй като трябва да се съобразяват с изискванията за социално дистанциране и тъй като много от тях бяха съкратени заради липса на пари в бюджета.

В търсене на вариант за справяне със ситуацията, имиграционните власти удължиха сроковете за предоставяне на доказателства. Решението на агенцията на Министерството на националната сигурност има за цел „да минимизира последиците от имиграцията за тези, които търсят имиграционни документи през това (тежко – бел. ред.) време“, казаха от USCIS за решението си.

Тази мярка обаче трябваше да бъде в сила само до 11 септември. Но миналата седмица имиграционните въведоха облекчение за 8 категории имигранти, които ще имат повече време да изпратят документи или други доказателства, които се изискват за техния случай. Те ще могат да се възползват от допълнителното време, ако са получили известие от имиграционните за повече доказателства в периода 1 март 2020 г. и 1 януари 2021 г. Категориите са:

– имигранти, които са получили известие да предоставят повече доказателства (Requests for Evidence – RFE)

– имигранти, които са получили известие за възможен отказ (Notices of Intent to Deny – NOID)

– имигранти, които са получили известие за възможно отнемане на документи (Notices of Intent to Revoke – NOIR)

– имигранти, които са получили известие за допълнителни доказателства (Continuations to Request Evidence – N-14)

За всички тези имигранти

ще се дават по още 60 дни

да отговорят на искането за доказателства, т.е. те могат да добавят още 60 дни към срока, който е отбелязан в известието.

– имигранти, подали документи за обжалване на дадено решение (I-290B, Notice of Appeal or Motion)

– имигранти, подали молба за изслушване по решение за натурализация (N-336, Request for a Hearing on a Decision in Naturalization Proceedings)

Молбите за обжалване на решение по имиграционен случай и молбите за изслушване за решение за натурализация трябва да са постъпили в агенцията до 60 дни след решението, което имигрантът оспорва.

От 2 октомври имигрантите и чуждестранните граждани в САЩ ще трябва да плащат значително повече такси, за да кандидатстват за имиграционни документи. 81% ще е увеличението за получаване на документи за гражданство. Досега таксата на имиграционните беше 640 долара, а сега ще е 1,160 долара (при подаване на документите онлайн). Таксата от $85 за снемане на отпечатъци и снимка ще бъде премахната. С 55% скача цената за разрешително за работа за надарени чужденци като артисти, музиканти, художници. Сега те ще плащат 705 долара, а преди плащаха 460 долара. С цели 75% скача подаването на молбата I-129-L за чуждестранни работници, които работят за американска компания в чужбина и са трансферирани в Америка – от 460 долара на 805 долара.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

Тежко обвинение: Имиграционните в САЩ премахват детеродните органи на задържани жени

Медицинска сестра от Център за задържане на мигранти в Джорджия направи шокиращите разкрития за медицински практики в центровете на американските Имиграционни служби

публикувано

на

от

Виж цялата статия
сн. Архив

Медицинска сестра от Център за задържане на мигранти в Джорджия направи шокиращи разкрития за медицински практики в центровете на американските Имиграционни служби (ICE). По думите й, центърът, в който работила, не само игнорира COVID-19 протоколите, но се изпълняват и масови хистеректомии (отстраняване на детеродните органи) на задържани жени.

Даун Утън е работила в Центъра за задържане в окръг Ъруин (ICDC) – който се управлява от LaSalle Corrections – където тя твърди, че е била свидетел на отказа на компанията да тества задържаните за COVID-19, както и е говорила с няколко жени, на всяка от които матката е била отстранена като част от неоправдана процедура за хистеректомия. В официалната жалба, подадена до Службата на генералния инспектор на Министерството на вътрешната сигурност, Утън твърди, че в Центъра се извършват хистеректомии на жени, които съобщавали, че имат тежки менструални цикли или друга по-сериозна болка, но че „матката на всички не може да бъде в толкова лошо състояние.“

„Няколко затворнички ми казаха, че са били на посещение при лекаря и са претърпели хистеректомия и не знаят защо са отишли ​​или защо отиват“, казва Утън в жалбата. Тя също така отбеляза как ICDC последователно използвали един лекар извън Центъра, който бил отговорен за хистеректомиите, в допълнение към случайното отстраняване на грешния яйчник при една пациентка.

„Всички, които той преглежда, са с хистеректомия – почти всички. Дори е извадил грешен яйчник на млада дама [задържана имигрантка] “, каза Утън. „Трябваше да й отстранят левия яйчник, тъй като имаше киста на левия яйчник; той извади десния. ”

Жалбата е подадена от името на Утън от застъпническите групи Project South, Georgia Detention Watch, Georgia Latino Alliance for Human Rights и South Georgia Immigrant Support Network.

В своята жалба медицинската сестра подробно описва други злоупотреби в Центъра, включително липса на тестове за COVID-19 за симптоматични пациенти, както и обща липса на случаи на докладване. Жалбата обяснява и защо тя е решила да излезе публично: Утън е порицана и понижена от ICDC, когато тя говори за лошите практики в центъра за задържане.

Това не е първият път, когато Съединените щати принуждават хората – особено цветнокожите – към нежелана стерилизация, което е нарушение на човешките права, според Световната здравна организация. Повече от 70 години Калифорния е водещият щат в страната по стерилизации; през това време около 20 000 души са били стерилизирани против волята им в държавните институции. На юг чернокожите жени бяха третирани като „практика“ за пристигащите студенти по медицина и бяха стерилизирани несъзнателно по време на цезарови сечения.

Друг път са били принуждавани, за да запазят социалните помощи. Стерилизацията беше толкова широко разпространена в Северна Каролина, че през 2015 г. беше приет законопроект за финансово обезщетение на жертвите.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в newsletter, US граждани, зелена карта, имиграци, спиране на имиграцията
Полиция и жандармерия щурмуваха палатковите лагери, има арестувани

Стигна се и до сблъсъци, има арестувани

Затвори