Открийте ни и в

ИМИГРАЦИОННИ

Тръмп намали легалната имиграция наполовина. И няма да спре дотам

Имигрантите допринесоха за растежа на икономиката в САЩ през последните две десетилетия

публикувано

на

До следващата година президентът Тръмп ще е намалил легалната имиграция в САЩ с 49% – дял, обобщаващ времето, откакто стана президент. Намаляването на легалната имиграция е за няколко категории имигранти и изглежда, че държавният глава няма да спре дотук. Това ще има значителни последствия за икономическия растеж в Америка според нов анализ.

Намаляването на законната имиграция навреди най-много на бежанците, работодателите и американците, които искат да живеят със съпрузите си, родителите или децата си, които нямат гражданство. Действията на Тръмп също така се отразяват на възможностите за налична работна ръка. „Средният годишен ръст на работната сила, ключов компонент от икономическия растеж в Америка,

 ще бъде приблизително 59% по-нисък

в резултат на имиграционните политики на президентската администрация, според анализ на Националната фондация за американска политика. „Икономическият растеж е от решаващо значение за подобряване на стандарта на живот, което означава, че по-ниските нива на законна имиграция носят значителни последици и за гражданите“, казват експертите.

По-малкото имиграция вероятно ще забави и икономическото възстановяване на Америка от CОVID-19. Икономисти от Оксфордския университет заключиха, че без имигранти, които допринасят за количеството и качеството на предлагането на работна ръка, икономиката няма да се възстанови. За разлика от 2011 и 2016 г., когато имаше такива имигранти и Америка видя икономически растеж след последната рецесия от 2008 г.

Икономистите Пиа Оррениус и Клоуи Смит от Федералната банка на Далас също казват, че без имиграция американската икономика ще расте трудно. „Забавянето на растежа на работната сила е резултат от редица фактори – застаряването на населението в САЩ, оттеглянето на бейби бумърите и намаляването на раждаемостта“, пишат икономистите. „Друг елемент е имиграцията. Имигрантите и техните деца допринесоха за повече от половината растеж на работната сила през последните две десетилетия. Икономиката се разширява с нарастване на работната сила и нейната производителност. Поради пенсионирането на бейби бумърите и застаряването на населението като цяло

 имиграцията ще играе още по-голяма роля

за напредването на растежа на работната сила, отколкото в миналото“, обобщават те.

Националната фондация за американска политика също има предвиждания, подобни на вече изброените. Тя прогнозира, че броят на законните имигранти ще намалее с 49% (или с 581 84 души) между 2016 и 2021 г. поради политиките на администрацията на Тръмп и това ще застраши икономиката на Америка. С други думи, през 2016-а имигрантите са били 1,183,505, а през 2021-а ще са само 601,660.

Тръмп намали легалната имиграция с 49%, без да промени закона за имиграцията в САЩ. Той използва президентски административни укази, някои от които се оспорват в съда.

Как се отразява политиката на Тръмп срещу имиграцията на отделните категории имигранти?

Непосредствените роднини на US граждани

Предвижда се броят на тези имигранти да намалее с над 50% между 2016 и 2021 г. Това означава, че около 300 000 по-малко съпрузи, деца и родители на американски граждани биха се събрали да живеят заедно в Америка през 2021 г.

Трите политики, които са най-отговорни за спада на броя на роднините имигранти, са забраната за пътуване от 6 мюсюлмански страни, прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за предотвратяване на влизането на родители на граждани на САЩ (и други) и правилото за хората на помощи (public charge rule).

Бежанците по политически причини

За периода 2020 г. администрацията на Тръмп установи годишен лимит за бежанците с 84% по-нисък от последната година на администрацията на Обама (от 110 000 души до 18 000 души). Към 17 юли 2020 г. в САЩ са пристигнали само 7848 бежанци.

Получилите статут на бежанци

Подобно на търсещите убежище, хората, които вече имат статут на бежанци получават разрешение за постоянно пребиваване година или повече след одобрението. Администрацията на Тръмп попречи на имигрантите от Централна Америка да кандидатстват за убежище на границата и направи много други промени, които ще намалят броя на бежанците.

Имигрантите роднини на US граждани

Повод за прокламацията на президента от 22 април 2020 г. за „спиране“ на влизането на имигранти беше пандемията с коронавируса. Тя обаче изглежда е създадена, за да предотврати имиграцията на пълнолетни деца и братя и сестри на американски граждани, както и съпрузите, непълнолетните деца и възрастните неомъжени деца на законни постоянни жители на САЩ. Около 94% от лицата, спонсорирани в категориите за роднини, трябва да влязат в САЩ, за да могат да получат статут.

Спирането на имигрантите от тази категория вероятно ще продължи за неопределено време, ако Доналд Тръмп спечели втори мандат, освен ако съдия не постанови прокламацията за незаконна. Американската асоциация на адвокатите по имиграция, Центърът за действие за правосъдие и Лабораторията по иновационно право наскоро заведоха дело срещу прокламацията от името на 23 лица и организации.

Имигранти, идващи чрез работа

„Неизползваните бройки за роднини за 2020 г. ще бъдат прехвърлени за категорията на базата на заетост за 2021 г. „Въпреки това е възможно Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS) да не постигнат нужното ниво за обработка на молбите и законната имиграция през финансовата 2021 г. ще бъде по-ниска, особено предвид финансовите затруднения, които изпитва USCIS, казват експерти.

Имигрантите, спечелили лотарията за зелена карта

Спирането на лотарията за зелена карта ще продължи, докато продължава спирането на нови имигранти. С наближаването на изборите администрацията на Тръмп, под прикритието на възгледа за имиграцията, основана на заслуги, изглежда е готова да приеме други мерки за намаляване на броя на имигрантите. Спечелването на лотарията зелена карта е мечта на хора от цял свят. Много от тях са способни да допринесат значително за американската икономика, но сега няма да ги има. Заради имиграционната политика на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА