Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп ограничи правото на убежище в САЩ

публикувано

на

Американският президент Доналд Тръмп подписа в петък документ, нареждащ да не се дава убежище на мигранти, които влизат в САЩ нелегално през южната граница с Мексико. Тръмп се позова на правомощията си в областта на националната сигурност, същите, с които забрани влизането в САЩ на граждани на няколко страни, в които живеят предимно мюсюлмани.

Този ход се очакваше след Доналд Тръмп обяви броени дни преди изборите, че ще лиши от правото да търсят убежище хора влезли незаконно в САЩ през южната граница. Часове след информацията, че президента е подписал указа, който противоречи на сегашния закон на САЩ от ACLU (American Civil Liverties Union) заведе дело да блокира новия указ на държавния глава.

Новият антиимиграционен указ на Тръмп влиза в сила в събота и лишава мигрантите от право да искат убежище, ако не са влезли в САЩ през официалните входни точки. До момента закона разрешаваше на всички дошли на американска територия да търсят убежище независимо от къде са влезли.

Указът на президента ще важи за следващите 90 дни или докато САЩ не постигне споразумение с Мексико за връщане на всички мигранти, които прекосяват южноамериканската страна с цел да стигнат до Съединените Щати.

“Това, което се опитваме да направим, е да канализираме молбите за убежище през входните точки, където има повече ресурси, капацитет и служители за експедитивно и ефикасно обработване на молбите”, обясни на брифинг с журналисти висш американски представител.

“Системата ни за предоставяне на убежище се огъва под прекалено многото необосновани молби за убежище от чужденци, това натоварва прекомерно капацитета ни и ни пречи да предоставим бързо убежище на онези, които наистина го заслужават”, посочи Министерството на вътрешната сигурност.

Съгласно имиграционните ни закони президентът има всички правомощия да преустанови или ограничи влизането на чужденци в САЩ, ако сметне, че това е от национален интерес.

Това решение заплашва да предизвика юридическа битка. Влиятелният Американски съюз за граждански свободи (ACLU) реагира незабавно. “Американският закон изрично позволява на хората да искат убежище, независимо дали са влезли по официалните канали или не, заяви в комюнике Омар Джадуат от съюза.

“Незаконно е да се заобикаля този принцип чрез дадена агенция или указ”, подчерта той.

“Законът е много ясно написан и не подлежи на интерпретация. Всеки човек, който е в Съединените щати има право да подаде за убежище”, категорична беше в студиото на BG VOICE и имиграционният адвокат София Знаймер.

През миналата седмица в декларация за имиграцията малко пред междинните избори президентът Тръмп обяви, че ще подпише указ по въпроса.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено