Открийте ни и в

Имиграционни САЩ

Тръмп ограничи правото на убежище в САЩ

публикувано

на

Американският президент Доналд Тръмп подписа в петък документ, нареждащ да не се дава убежище на мигранти, които влизат в САЩ нелегално през южната граница с Мексико. Тръмп се позова на правомощията си в областта на националната сигурност, същите, с които забрани влизането в САЩ на граждани на няколко страни, в които живеят предимно мюсюлмани.

Този ход се очакваше след Доналд Тръмп обяви броени дни преди изборите, че ще лиши от правото да търсят убежище хора влезли незаконно в САЩ през южната граница. Часове след информацията, че президента е подписал указа, който противоречи на сегашния закон на САЩ от ACLU (American Civil Liverties Union) заведе дело да блокира новия указ на държавния глава.

Новият антиимиграционен указ на Тръмп влиза в сила в събота и лишава мигрантите от право да искат убежище, ако не са влезли в САЩ през официалните входни точки. До момента закона разрешаваше на всички дошли на американска територия да търсят убежище независимо от къде са влезли.

Указът на президента ще важи за следващите 90 дни или докато САЩ не постигне споразумение с Мексико за връщане на всички мигранти, които прекосяват южноамериканската страна с цел да стигнат до Съединените Щати.

“Това, което се опитваме да направим, е да канализираме молбите за убежище през входните точки, където има повече ресурси, капацитет и служители за експедитивно и ефикасно обработване на молбите”, обясни на брифинг с журналисти висш американски представител.

“Системата ни за предоставяне на убежище се огъва под прекалено многото необосновани молби за убежище от чужденци, това натоварва прекомерно капацитета ни и ни пречи да предоставим бързо убежище на онези, които наистина го заслужават”, посочи Министерството на вътрешната сигурност.

Съгласно имиграционните ни закони президентът има всички правомощия да преустанови или ограничи влизането на чужденци в САЩ, ако сметне, че това е от национален интерес.

Това решение заплашва да предизвика юридическа битка. Влиятелният Американски съюз за граждански свободи (ACLU) реагира незабавно. “Американският закон изрично позволява на хората да искат убежище, независимо дали са влезли по официалните канали или не, заяви в комюнике Омар Джадуат от съюза.

“Незаконно е да се заобикаля този принцип чрез дадена агенция или указ”, подчерта той.

“Законът е много ясно написан и не подлежи на интерпретация. Всеки човек, който е в Съединените щати има право да подаде за убежище”, категорична беше в студиото на BG VOICE и имиграционният адвокат София Знаймер.

През миналата седмица в декларация за имиграцията малко пред междинните избори президентът Тръмп обяви, че ще подпише указ по въпроса.

ИМИГРАЦИОННИ

Франсиско – един американец, арестуван заради мексиканското си име

публикувано

на

Франсиско Галисия, роден в Тексас, но с мексиканско име. Той е на 18 години и заради корените си прекара 23 дни в арест близо до границата с Мексико под угрозата да бъде депортиран. Там той бил държан гладен и мръсен и само късметът го спасил.

Младото момче, което е задържано, докато отива на турнир по футбол, попада в бройката от 12 млн. души, които президентът Доналд Тръмп се закани, че ще прати обратно в Родината им.

Всичко започнало на 27 юни, когато заедно с брат си Марлон и група приятели от родния им град Единбург пътували за състезание.

Момчетата обаче били спрени на пропускателния пункт във Фалфуриас, на около 100 мили северно от границата между САЩ и Мексико.

Всичко се развило за секунди

Митническите и имиграционните власти им поискали документите. Марлон нямал такива и последвало незабавно задържане и изпращането му обратно в Мексико, където 17-годишното момче било родено.

Франсиско обаче разполагал както с американско гражданство, така и със свидетелство за раждане в Щатите и карта за социално осигуряване. Освен това носел в себе си и мексиканска туристическа виза.

Наборът от документи обаче не се оказал достатъчен за проверяващите, които просто прочели мексиканското му име. Така Галисия се озовал в малка килия с още 70 набелязани за депортация. „Опитах се да обясня, че съм роден в Тексас. Като дете сме се преместили за кратко в Мексико със семейството си, а след това отново сме се върнали в САЩ. Те обаче не се интересуваха от това. Държаха се ужасно с мен. Бях принуден да спя на цимента, а 23 дни нямах достъп до баня, където да се изкъпя. Вместо това ни даваха кърпички, с които да се почистваме. Те обаче не помагаха, за да премахнем цялата мръсотия от телата си. От недохранването

загубих повече от 11 килограма

разказа Галисия след освобождаването си.

Това станало по чиста случайност. Тъй като никой освен по-малкия му брат не знаел за случилото се, нямало как да се наеме адвокат или пък да се докаже правотата на Франсиско. Марлон обаче успял да се свърже с майка си от Мексико и така жената се задействала, за да измъкне сина си.

„Не ми повярваха. Заплашиха ме с обвинения, че съм си фалшифицирал документите“, продължава разказа си Галисия, след като вече е на свобода. Той допълва, че е бил готов да подпише документите си за депортация, за да спрат страданията му в ареста.

Служителите на имиграционните и митнически служби в САЩ отказаха искане на CNN за коментар по твърденията на Галисия. Вместо това те направиха съвместно изявление, в което отричат казаното от 18-годишното момче.

„Лицето предостави противоречиви данни относно статута си, след като беше задържан от граничния патрул на САЩ и прехвърлен в ареста”, се казва в изявлението и се допълва, че Галисия е държан толкова време, тъй като е било необходимо да се направи съответната проверка.

Галисия отхвърли твърдението на президента Доналд Тръмп, че много от хората, преминаващи границата, са „лоши актьори“, които искат да навредят на САЩ и на нейния народ. Той каза, че хората, които е срещнал, които са били държани с него в ареста,

не представлявали никаква заплаха

и не искали да навредят на никого.

„Те просто искаха да дойдат в търсене на по-добро бъдеще. Бягаха от своите страни, защото бяха заплашени или с убийство, или с отвличане”, завършва Франсиско.

Продължете по-нататък

ИМИГРАЦИОННИ

САЩ ще депортират мигранти по бърза процедура

публикувано

на

Администрацията на Доналд Тръмп въвежда бърза процедура за депортиране на мигранти, която ще заобикаля съдебната инстанция.

Според новите правила мигрантите, които не могат да докажат продължителен престой от над две години в страната, могат да бъдат незабавно депортирани.

Досега бързото депортиране се прилагаше само са лица, задържани край границата и престояли в САЩ под две седмици.

Според правозащитници процедурата, която влиза в сила веднага след публикуването й във вторник, може да обхване стотици хиляди хора.

По думите на секретаря по вътрешна сигурност Кевин Макалийнан промяната “е необходим отговор на настоящата имиграционна криза” и ще облекчи проблема край границата.

Правозащитници обявиха, че ще оспорят новото правило в съда.

Продължете по-нататък

Имиграционни САЩ

Масовата депортация на нелегални имигранти се отлага

публикувано

на

от

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи днес в Туитър, че отлага с две седмици планираната масова депортация на нелегални имигранти, за да даде време на конгресмените да договорят споразумение във връзка с американското законодателство за предоставяне на убежище, предадоха агенциите.

“По искане на демократите отложих с две седмици процедурата”

“Депортирането на нелегалните имигранти се отлага, за да видим дали демократите и републиканците могат да седнат заедно и да изработят решение на проблемите по южната граница, свързани с предоставянето на убежище и вратичките (в закона)”, написа Тръмп в социалната мрежа. “Ако ли не, депортациите започват”, допълни той.

Трима неназовани представители на правителството във Вашингтон заявиха пред Асошиейтед прес, че операцията е била отложена поради това, че в медиите са изтекли подробности за нея и това можело да застраши безопасността на служителите, които ще участват в нея.

Операцията се очакваше да започне утре

и под прицела й щяха да попаднат хора с окончателни заповеди за депортация, включително семейства, чиито случаи са били разгледани от съдиите по бързата процедура. По-рано през седмицата Тръмп написа в Туитър, че предстои подобна операция и заяви, че имиграционната служба ще започне да депортира “милиони” хора.
Президентът съобщи днес в Туитър и че в понеделник, 24 юни, САЩ в значителна степен ще затегнат санкционния режим срещу Иран. “В понеделник въвеждаме сериозни допълнителни санкции срещу Иран”, посочи той в публикацията си.

Продължете по-нататък

Най-четено

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама