Открийте ни и в

Политика в САЩ

Тръмп отнесе случая с документите от Мар-а-Лаго до Върховния съд

Самият Тръмп е номинирал трима от сегашните съдии във Върховния съд, където консерваторите имат превес: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

публикувано

на

Тръмп отнесе случая с документите от Мар-а-Лаго до Върховния съд

Бившият президент Доналд Тръмп поиска Върховният съд да се намеси в спора около иззетите от неговото имение Мар-а-Лаго документи. ФБР ги прибра след обиск през лятото, а част от тях са отбелязани като класифицирани.

Тръмп иска Върховния съд да нареди около 100 документи, определени като секретни, да бъдат предадени за преглеждане на специалния представител на съда, вместо от разследването на правосъдното министерство. Самото искане не засяга законността на зрелищния обиск, извършен през август в имението от ФБР, и не засяга никакъв въпрос по същество, а само оспорва решение на апелативен съд, който упълномощи министерството да разгледа тези документи, без да чака заключенията на съдебния експерт, отговорен за прегледа на иззетите документи.

Спешното обръщане на Тръмп към Върховния съд идва, след като апелативният съд на 11-и съдебен федерален район подкрепи министерството на правосъдието и обяви, че разглеждането от страна на криминалното разследване на документите, определени като секретни, може да продължи. Преди това съдия от Флорида бе замразил това разглеждане, като удовлетвори искането на екипа на Тръмп то да се извърши от трета страна, след което бе назначен и специален съдебен представител, ръководещ тази дейност.

Шойгу: Вече мобилизирахме 200 000, но не отказваме и здрави доброволци

Искът прехвърля топката, включително в политическо отношение, отново към Върховния съд. Той е доминиран от консерватори, но вече е отхвърлял искане на Тръмп.  От него поискаха да прекрати предаването на документи на Белия дом от времето на Тръмп на комисията, разследваща генезиса на събитията от 6 януари, но той не удовлетвори това.

Поради превеса на консервативните съдии в него, висшият съд вече е възприеман от доста американци като противоречив след някои непопулярни решения, най-нашумялото от които бе отменянето на прецедента Roe v Wade, който защитаваше правото на аборт за цялата страна. Самият Тръмп е номинирал трима от сегашните съдии: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

Соломон Паси прие предложението на Борисов да помага в преговорите за кабинет

Освен това искът е приет от консервативния съдия Кларънс Томас, който отговаря за района на Флорида. Почти сигурно е, според коментаторите, че той ще го представи за разглеждане пред пълния състав на съда.

Според юридически анализатори обжалването е част от тактиката на протакане и проточване на разследването на правосъдното министерство, предприета от екипа на Тръмп.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено