Белият дом разпространи официални снимки на президента Доналд Тръмп как работи в болницата „Уолтър Рийд“, където бе приет след като тестът му за коронавирус даде положителен резултат.

Снимките на Тръмп, поотслабнал, но в работна форма, обиколиха световните агенции. Оказа се обаче, че важните документи, които се налага да подписва дори и заразен със смъртоносната инфекция, всъщност са бял лист. Фотографията бързо набра скорост и в интернет, където в Туитър с хаштаг ‘#Staged’ събра присмеха на стотици хора.

[inner_article post_id="210895"]

В същото време дъщерята на президента, Иванка Тръмп, публикува една от снимките в профила си във Facebook с надпис: „Нищо не може да му попречи да работи за американския народ“.

Една от снимките показва президентът да седи в края на дълга конферентна маса, с орехов фон, облечен в бяла риза с отворена яка, с писалка в ръка.

Второто изображение показва, че Тръмп е седнал на кръгла маса с бял фон, облечен в сако и изглежда, че пише на лист хартия пред него.

Въпреки че съдържанието на изображенията изглежда се опитва да покаже, че се е случило по различно време, главният редактор на The Air Current, Джон Остроуър, разгледа отблизо данните, вградени в снимките, и установи, че те са направени само в рамките на 10 минути - въпреки че показват Тръмп да работи на две различни места.

„Снимките, публикувани от Белия дом тази вечер на президента, работещ в Walter Reed, са направени с интервал от 10 минути в 17:25:39 ч. и 17:35:40 ч. ET в събота, според данните EXIF, вградени в двете снимки, които са били споделени от Белия дом тази вечер “, написа в Туитър той.

Репортерът в Белия дом Андрю Файнберг също разгледа снимките при по-внимателно разглеждане и след приближаване на една от тях установи, че Тръмп „изглежда подписва името си на празен лист хартия“.

Подигравателните отговори скоро започнаха да наводняват социалните мрежи, като думите „инсценирани“ са тенденция през цялата неделя сутрин.

"Той беше риалити телевизионна звезда. Що се отнася до него, той просто трябваше да заснеме няколко снимки за "да изглежда президентски", написа потребител в Туитър.

Един човек каза за него, че уж се подписва на празен лист: „Това е единственият вид„ работа “, която той знае как да върши. И в съзнанието му, докато прави така, че да изглежда, че работи и масата му вярва, това е толкова добро, ако не и по-добро, отколкото всъщност да правиш нещо. “

Други потребители изразиха загриженост, че въпреки борбата с COVID-19 в момента, Тръмп не е носил маска за лице или друг вид лични предпазни средства, докато е бил сниман на различни места в болницата.

[inner_article post_id="211285"]

[inner_article post_id="211334"]

„Не е голяма изненада, че тези снимки са инсценирани - и аз се забавлявам от тези, които посочват, че ако увеличите мащаба, той просто подписва празен лист хартия - но е наистина ужасяващо, че той все още  не носи маска“, написа в Туитър историкът Алекс фон Тунцелман. "Надявам се, че суетата му не е причинила заразяване на фотографа."

Други отправяха критики към Иванка на фона на нейните възхвали за „безмилостната“ работна етика на баща й.

"Ох скъпа. Всеки може да каже, че това е много болен човек, подпрян на стол с цел инсценирана пропаганда на Белия дом. Отидете да прегърнете децата си и се махнете от Twitter “, написа авторът Лин Комела.

„Наистина ли искате болният ви баща да облича и съблича палта, за да прави инсценирани фотосесии в различни стаи, когато трябва да си почива?“, добавя Ранди Майем Сингър. "Каква дъщеря сте вие?"

В изявление служител на Белия дом заяви пред Newsweek, че Тръмп е подписал в неделя около 10 документа.

Длъжностното лице обаче не е уточнило дали документите, с които Тръмп позира, са празни, и не коментира времето на заснемане на снимките.

Снимките се появиха на фона на поредица от въпроси, повдигнати относно автентичността на видео, пуснато от Тръмп от болницата в Twitter в събота вечер, в което той се опита да увери американците, че „ще се върне скоро“.

Няколко филмови редактори посочиха скок в кадрите, при които президентът изглежда хълца, но казват, че скокът всъщност може да е бил изрязан кадър, за да редактира кашлица.

През уикенда бяха изпратени и противоречиви съобщения за здравето и състоянието на Тръмп, което предизвика загриженост относно надеждността на информацията, споделяна от Белия дом. По време на телевизионно обръщение в събота лекарите на Тръмп предложиха блестяща оценка на състоянието му, като казаха, че той се „справя много добре“ и е в „изключително добро настроение“. В рамките на часове обаче началникът на кабинета на Белия дом Марк Медоус нарисува по-мрачна картина, като предупреди, че следващите два дни ще бъдат "критични".

[inner_article post_id="92542"]

„Жизнените показатели на президента през последните 24 часа бяха много обезпокоителни и следващите 48 часа ще бъдат критични“, каза Медоус пред репортери. „Все още не сме на ясен път към пълно възстановяване.“

По-късно Медоус се опита да оттегли коментарите си, като каза на Ройтерс: „Президентът се справя много добре. Той е готов и иска документи, за да работи. “

Лекарите на президента заявиха в неделя, че той може да бъде изписан от Уолтър Рийд още в понеделник, тъй като най-добрият лекар на Тръмп обясни, че му е даден стероид и е поставен кислород като лечение.

Най-добрият лекар на президента също обясни по време на брифинга си в неделя следобед, че има известно объркване относно състоянието на Тръмп, тъй като коментарите на шефа на Марк Медоус са били представени погрешно.

"Шефът и аз работим рамо до рамо", каза Конли за Медоус. "И мисля, че изявлението му е погрешно изтълкувано." „Това, което той имаше предвид, беше, че преди 24 часа, когато с него проверявахме президента, имаше моментен епизод на висока температура. И този временен спад в насищането, който ни накара да действаме по целесъобразност, за да го преместим тук - каза той за бързото преместване на президента от Белия дом към Уолтър Рийд в петък. „За щастие това беше много преходен, ограничен епизод“, продължи той на брифинг с пресата пред болничния център.