В пореден опит да спре достъпа на специалната комисията за разследване на 6 януари до документация от времето на управлението му, бившият президент Доналд Тръмп поиска от федерален апелативен съд да спре предаването на търсените от панела данни, докато обжалва решението на по-долната инстанция. Тя му отказа т. нар. изпълнителна привилегия, по силата на която документите да останат в тайна.

Искът е трескаво усилие да се спре получаването от комисията на 46 партиди документи малко преди изтичането на крайния срок за това в петък в 18.00 часа.

Данните включват регистри на телефонни разговори, на посещения, чернови на речи и три ръкописни бележки на тогавашния началник кабинет на Тръмп, Марк Медоус. Общият брой на документите, които Националният архив трябва да предаде през следващите седмици на комисията, е около 700.

Съдията Таня Чъткан двукратно отхвърли исканията на Тръмп за забрана Националния архив да уважи искането на панела към Камарата. Според съдията изпълнителната привилегия принадлежи на службата, а не на индивида.

Адвокатите на Тръмп писаха, че пред апелативния съд ще бъдат представени нови аргументи.