Открийте ни и в

Америка избира 2020

Тръмп се отказва от президентската надпревара, ако няма шансове да спечели

Тръмп губи подкрепа от по-възрастните бели избиратели – обикновено основата на подкрепата за Републиканската партия и група, която беше от решаващо значение за неговата победа през 2016 г

публикувано

на

сн. АП/БТА

Доналд Тръмп може да се откаже от президентската надпревара през есента, ако вярва, че няма шансове да спечели, съобщиха изненадващо представители от Републиканската партия, съобщава Fox News.

Твърдението идва в доклад в любимия информационен бюлетин на президента, който цитира редица вътрешни лица на Републиканците, които са загрижени за перспективите за преизбирането му на фона на социологическите проучвания.

Джо Байдън, предполагаемият кандидат на Демократите, понастоящем държи средно преднина от девет точки срещу действащия президент, сочат анализите на RealClearPolitics.

По-важното е, че Тръмп губи подкрепа от по-възрастните бели избиратели – обикновено основата на подкрепата за Републиканската партия и група, която беше от решаващо значение за неговата победа през 2016 г.

„Рано е, но ако числата продължат да се влошават, можете да видите сценарий, при който той отпада“, заяви анонимен източник от Републиканцката партия пред Fox News.

Чарлз Гаспарино, авторът на доклада на Fox News, каза в поредица от туитове, че е говорил с „главните играчи“ в Републиканската партия. Един от тях определи настроението на Тръмп като „крехко“, тъй като шансовете му за втори мандат изглеждат все по-мрачни.

Друг от източниците на партията, цитиран в доклада, коментира вероятността Тръмп да се оттегли: „Чух разговора, но се съмнявам, че е истина. Обзалагам се, че той ще се оттегли, ако вярва, че няма начин да спечели.“

Тръмп многократно остава втори в социологическите проучвания след Байдън. Миналия месец той написа в Туитър, че Fox News „трябва да уволни техния фалшив социолог”.

В понеделник Тръмп написа: „Съжалявам, че уведомявам демократите, които не правят нищо, но аз получавам МНОГО ДОБРИ числа от вътрешни проучвания. Точно както 2016 г., анкетите на @nytimes са фалшиви! Анкетите на @FoxNews са шега! Мислите ли, че ще се извинят на мен и техните абонати ОТНОВ, когато спечеля? Хората искат ЗАКОН, РЕД И СИГУРНОСТ!“

Но проучванията на всички социологически агенции показват, че Тръмп постоянно изостава с подобни разлики. По-конкретно, те показаха високо ниво на неодобрение относно поведението на президента по време на кризите с коронавируса и масовите протести, призоваващи за расова справедливост след убийството на Джордж Флойд от полицията.

Неотдавнашна анкета на Washington Post-Ipsos установи, че 36 на сто от възрастните американци одобряват работата на Тръмп с протестите, докато 62 процента не го одобряват.

Байдън със значителна преднина пред Тръмп

Анкета на New York Times показа подобни числа. Същата анкета на New York Times-Siena College установи, че 58 процента от американците не одобряват неговото справяне с епидемията от коронавирус, докато само 38 процента одобряват – най-лошите оценки от началото на кризата.

От кампанията на Тръмп наричат информацията, че президентът ще обмисли оттеглянето си  „фалшиви новини“.

„Всички знаят, че медийните проучвания винаги са били грешни за президента Тръмп – те не представят представителна извадка от републиканците и не проверяват вероятните гласоподаватели – с цел да наберат лъжливи твърдения“, заяви говорителят на кампанията на Тръмп Тим Мъртоу пред Fox News.

„Това няма да проработи. През 2016 г. имаше подобни трепети и ако беше точно, Хилари Клинтън щеше да е в Белия дом в момента.“

5 Comments

 1. Стела Рийд

  юни 30, 2020 at 9:50 am

  Телефона ми звънна от непознат номер, оказа се допитване за кой ще гласувам на следващите избори, когато казах, че ще гласуван за Тръмп, разговора прекъсна. Е, тези социологически проучвания показзват едностранно. Вашият вестник също показва едностранно и тенденциозно ляво! За това не желая да ви чета! НЕ СТЕ БЕЗПРИСТРАСТНИ и НЕ пишете новините, такива, каквито са!

  • Хюстън

   юни 30, 2020 at 10:16 am

   Напълно Ви подкрепям.

 2. Глас от публиката

  юни 30, 2020 at 10:52 am

  Дали ще го четете, едва ли ще помогне на Тръмп.

 3. Защо

  юни 30, 2020 at 6:38 pm

  Оо не, собствената му рода твърди че е ненормален. Не 1, а ЦЕЛИ 2 Книги за тъпотията му ще излизат… от роднини, от хора в партията му, които са там още преди той да де замисли за политика…

 4. Боян Димитров

  юли 1, 2020 at 8:43 pm

  Тръмп ще спечели.
  Обичаме го или не, това е Президентът дето ще води Америка към новите й успейи.
  Байдън е ГОЛА ВОДА .

Коментирайте

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Америка избира 2020

Готови или не: Разходите за изборите през ноември скачат заради гласуването в условията на коронавируса

Основният въпрос е ще се гласува ли по пощата – нещо, което Тръмп не иска.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: архив

Интересът към гласуването по пощата рязко нараства. Изборните комисии имат нужда от обучение. А кабините за гласуване може би ще трябва да се оборудват със защитни екрани заради пандемията от КОВИД-19. Докато администрацията се готви за изборите на 3 ноември, едно е сигурно: те ще струват скъпо.

„Изборните комисии нямат дори близко до достатъчното ресурси, за да осъществят подготовката и промените, които са необходими за организирането на избори по време на пандемия. Виждаме това из цялата страна“, казва Уенди Уайзер, ръководителка на програмата за демокрация в Центъра за справедливост „Бренън“ към юридическия факултет на Нюйоркския университет.

Заради пандемията щатските и местните власти трескаво се опитват да се подготвят за безпрецедентни избори – изключително усилие по време на кандидатпрезидентска надпревара, докато случаи на зараза с коронавируса продължават да се увеличават в голяма част от територията на САЩ.

Свързаните с КОВИД-19 страхове предизвикват искания за мерки, които да гарантират, че изборите, които предстоят след само четири месеца, ще бъдат безопасни. Но отдавна обещаната федерална помощ за щатите, изпитващи недостиг на финансови средства, за да се справят със задачата, зацикли на Капитолия.

Парите биха помогнали да се трансформира класическия процес на гласуване в система, пригодена за условията на пандемия. Ключово значение за това имат разходите за отпечатване на бюлетините за гласуване по пощата и пощенските разходи.

Освен това има разходи, свързани с осигуряването на безопасността на гласуването в изборните секции чрез лични предпазни средства за служителите, повечето от които са възрастни и изложени на по-голям риск да се разболеят от вируса, и за обучение на нови служители. Скъпи машини са необходими за бързото преброяване на вота.

Нещата се усложняват от факта, че президентът Доналд Тръмп изпитва неприязън към гласуването по пощата. Обезпокоително редовно той заклеймява процеса като манипулиран, макар че няма доказателства за измама и дори собственият му предизборен щаб се адаптира към новата реалност на масово гласуване по пощата.

„В момент, когато случаите на коронавирус в страната се увеличават, жизненоважно е всички избиратели да могат да гласуват от домовете си, да изпратят бюлетините си по пощата“, заяви сенатор Ейми Клоубъшар, демократка от щата Минесота.

Огромният пакет за отговор на КОВИД-19, приет от Камарата на представителите през май, включва внушителната сума от 3,6 милиарда долара помощ за щатите за организиране на изборите, но Сенатът няма да се заеме със законопроекта преди края на юли. През март републиканците яростно се бориха срещу отпускането на 400 милиона долара изборна помощ, преди да я одобрят.

Ключови републиканци в Сената обаче изглеждат склонни да подкрепят по-голяма финансова помощ за изборите въпреки съпротивата на Тръмп и дори предлагат да смекчат изискването щатите да предоставят „съизмерими“ средства, за да имат право на федерално финансиране.

„Готов съм не само да обмисляотпускането на повече средства, които щатите да използват за изборите тази година, както сметнат за добре, но дори да преразгледам нашето изискване за съизмерими средства „, заяви сенатор Рой Блънт, републиканец от щата Мисури, председател на сенатската комисия, която е натоварена с въпроса.

„Можем да продължим да работим за избори, които да доведат до резултат, на който хората да имат доверие, и които да бъдат организирани така, че всеки, който иска да гласува, да може да гласува“, обясни той.

Пандемията избухна тази пролет в разгара на щатските първични избори, принуждавайки голяма част от щатските власти да отложат изборите с дни, седмици и дори месеци. Те трябваше да се справят с вълна от отказващи се членове на изборните комисии, смени на местата за гласуване и експлозия от вот по пощата.

Групи за защита на правото на гласуване са особено загрижени от консолидирането на местата за гласуване, което допринесе за дългите опашки в Милуоки, Атланта и Лас Вегас. Те се опасяват, че същото ще се повтори и през ноември.

Докато в Конгреса текат преговорите за следващия законопроект за отговор на КОВИД-19, крайната сума за изборната помощ със сигурност ще се окаже много по-малка от предвидените от Камарата 3,6 милиарда долара. Сумата бе определена според препоръките на Центъра „Бренън“, за да се подготвят щатите за прилив на бюлетини по пощата, като осигуряване на повече възможности за предварително гласуване и на безопасност в местата за гласуване.

Още преди пандемията изборните комисии обикновено работеха с ограничен бюджет. Щатският секретар на Айова Пол Дани Пейт, който е председател на Националната асоциация на щатските секретари, заяви, че групата е настоявала федералното правителство да осигури стабилен източник на средства, особено за справяне с продължаващите разходи за защита на националната избирателна система от киберзаплахи.

За първичните избори в щата Джорджия миналия месец изборните служби изразходваха 8,1 милиона долара от приблизително 10,9-те милиона федерални средства, получени от щата. Парите бяха използвани за изпращане на заявления за гласуване по пощата до 6,9 милиона активни регистрирани избиратели и за отпечатването на бюлетините за гласуване по пощата за окръзите.

Част от тях бяха използвани и за закупуването на лични предпазни средства и сигурни урни за окръзите. В същото време бюджетът на щатския изборен орган беше орязан с 90 000 долара за текущата финансова година, тъй като Джорджия, както и останалата част от страната, страда от намаляване на приходите вследствие на пандемията.

Останалите федерални средства щатът ще използва за покриване на разходите за разработване на онлайн система, чрез която избирателите да подават заявление за гласуване по пощата – по-евтин вариант, отколкото изпращането по пощата на формуляри до всички избиратели, и за проучване дали инсталирането на плексигласови прегради около машините за гласуване ще позволи повече избиратели да гласуват едновременно на едно място за гласуване.
В Колорадо, който вече е щат с всеобщо гласуване по пощата, изборната комисия на Денвър беше принудена да съкрати бюджета си със 7,5 процента, което се равнява на близо 980 000 долара. Джослин Букаро, директор на изборите в Денвър, заяви, че федералните средства, отпуснати в началото на годината, са помогнали за закупуването на лични предпазни средства и друго оборудване, свързано с пандемията.
Айова също е похарчила федералните си долари за бюлетини за гласуване по пощата и материали, свързани с пандемията, каза Пейт.
Служители с опит с вота по пощата и доставчици на софтуера, бюлетините и пликовете, които ще бъдат необходими през ноември, казват, че времето за закупуването им бързо изтича.

„За момента на повечето места наблюдавам някаква колеблива нерешителност: „Какво трябва да планираме? Гласуване по пощата, или на място, или комбинация от двете?“, обяснява Джеф Елингтън, председател на компанията за изборни услуги „Рънбек“ (Runbeck Election Services), която отпечатва бюлетини и специалните пликове, които се използват за изпращането им, а освен това доставя сортировъчни машини за голям обем пликове.“Просто трябва да се вземат решения, за да може хората да започнат да съставят план“, твърди той.

Компанията „БлуКрест“ (BlueCrest), разклонение на „Питни Боуес“ (Pitney Bowes), продава машини за сортиране, обработващи до 50 000 плика с бюлетини на час. Пред подобно натоварване може да се изправят големите окръзи в някои щати, като Уисконсин и Пенсилвания, където по думите на вицепрезидента на компанията Рик Бесерра той е разговарял с властите. Машините струват средно 475 000 долара всяка.
„Казвам им, че сега е времето“, заяви той.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Байдън еволюира към либерален популизъм, за да го използва срещу Тръмп

Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели.

публикувано

на

от

Виж цялата статия
архив

Джо Байдън застана в металургичен завод в Пенсилвания на няколко километра от дома, където е прекарал детството си, и обеща президентското му управление да бъде дефинирано от широкообхватна икономическа програма, каквато американците не са виждали от Голямата депресия и индустриалната мобилизация за Втората световна война насам.

Вероятният кандидат на демократите за президент обеща, че тази програма ще е отговор не само на предизвиканата от пандемията рецесия, а и на векове расизъм и системни неравенства с „една нова американска икономика“, която „най-после е на висотата на думите и ценностите от основополагащите документи на тази нация, че всички сме създадени равни“.

Това беше изненадващ призив от страна на Байдън, 77-годишен представител на върхушката, който е по-известен като сговорчив преговарящ, отколкото като далновиден реформатор. Той обаче ясно подчерта намерението му да провери докъде се простира либералният популизъм с опита си да създаде коалиция, която може да победи президента Доналд Тръмп през ноември.

Тръмп и републиканските му съюзници твърдят, че позиционирането на Байдън, особено работата му с прогресисти, доказва, че той е пленник на радикалното ляво крило в партията си.

Вътрешното обкръжение на Байдън настоява, че подходът му през 2020 г. е същият като при влизането му в Сената през 1972 г.: Да посрещне момента.
Той винаги е еволюирал. През цялата си близо 50-годишна кариера той е последователен в едно: никога не обещава неща, които не мисли, че може да направи“, каза най-старият съветник на Байдън Тед Кауфман.

Кауфман, който зае мястото на байдън в Сената, след като той стана вицепрезидент, каза, че по същество идентичността на Байдън не се е променила: „прогресивен демократ“, приятелски настроен към работниците и бизнеса, последователен поддръжник на гражданските права, вярващ в ролята на правителството и в частния сектор. Различното през 2020 г. според него са обстоятелствата в страната – криза в здравеопазването, равнища на безработица почти като по времето на Голямата депресия, национална реакция срещу расизма и длъжността, към която сега се стреми Байдън.

Еволюцията на Байдън се вижда от началото на кампанията му. Той се движи наляво както по форма, така и по съдържание, като същевременно се старае да съхрани репутацията си на прагматик.

В началото на първичните избори на демократите Позицията на Байдън беше предлагане на умерена алтернатива на призива на Сандърс за политическа революция и настояването на Уорън за големи структурни промени.

Байдън постигна партийно единство, което не съществуваше преди четири години. „Смятам, че предложенията на Байдън са не толкова политическо съобразяване с прогресистите, колкото издигане до висотата на момента, в който живеем“, каза Адам Грийн, съосновател на предизборния комитет за Прогресивна промяна и съюзник на Уорън.

Бившият вицепрезидент натрупа и впечатляващ брой подкрепи за кандидатурата си и изгради група от предизборни застъпници, включително всичките му основни съперници по време на първичните избори. Много от тях организираха прояви в часовете и дните след речта му от четвъртък в проява на сила, която Тръмп трудно ще постигне дори с интензивното си присъствие онлайн и въодушевената си електорална база.

От своя страна Тръмп обвини Байдън, че плагиатства икономическия му популизъм, но и заклейми Байдън като левичар, който не може да спечели. „Този план е много крайноляв, но той каза правилните неща, защото копира това, което аз съм направил“, каза Тръмп в петък преди да замине от Белия дом за Флорида.

Кауфман каза, че Байдън ще продължи да води кампанията си като номиниран, който не се вълнува от такива етикети. „Това, което му помогна да оцелее през всички тези години е, че той не се занимава с такива охарактеризирания“, каза Кауфман.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Тръмп: CDC лъже за коронавируса, за да попречи на преизбирането ми

“Всички лъжат. CDC, медиите, демократите, нашите лекари. Не всички, но повечето, на които ние трябва да се доверяваме“, написа Уолъри, чийто туит сподели Тръмп

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Доналд Тръмп сподели туит в понеделник, в който обвини Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), че лъжат за коронавируса, за да попречат на преизбирането му.

Оригиналният пост е на шоумена Чък Уолъри от „Колелото на късмета“, който казва, че е възмутен от лъжите за COVID-19.

“Всички лъжат. CDC, медиите, демократите, нашите лекари. Не всички, но повечето, на които ние трябва да се доверяваме“, написа Уолъри.

От съобщението не става ясно в какво точно се обвинява CDC.

Business Insider потърси за коментар Белия дом, но такъв не беше даден.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама

Най-четено