Открийте ни и в

САЩ

Тръмп се позова на Петата поправка, отказва да отговаря на разследващите

Петата поправка в Конституцията включва мерки срещу принудителното самоинкриминиране

публикувано

на

Тръмп се позова на Петата поправка, отказва да отговаря на разследващите

Бившият президент Доналд Тръмп се е позовал на Петата поправка и е отказал да отговаря на въпросите на нюйоркските прокурори при даването на показания под клетва, поискани от разследващите бизнес практиките на Trump Orgsnizatrion. Петата поправка в Конституцията включва мерки срещу принудителното самоинкриминиране и дава правото лицето да не отговаря на въпроси и да не дава показания, които могат да бъдат използвани срещу него. Позоваването на поправката не е признание за вина.

Тръмп бе видян да идва в сряда сутринта в службата на главния прокурор на Ню Йорк, но около час половина по-късно разпространи по имейл съобщение до медиите, в което заявява:

“По съвет на моя юрист… отказвам да отговоря на въпросите по силата на правата и привилегиите, дадени на всеки гражданин от Конституцията на САЩ.”

Осъден на смърт затворник е избрал да бъде „застрелян“ на екзекуцията си с пушка

Изявлението съдържа и атаки към разследването на главния прокурор. Все още няма коментар от говорител на офиса на главния прокурор Летиша Джеиймс.

Показанията под клетва, които Тръмп трябваше да даде, трябваше да се състоят на по-ранна дата, но бяха отложени заради смъртта на бившата съпруга на Тръмп Ивана. До тях се стигна след месеци на съдебни битки, докато Тръмп се съпротивляваше на призовката.

Главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс призова експрезидента и децата му да дадат показания в рамките на разследването, в което се твърди, че стойността на активи като небостъргачи и игрища за голф, принадлежащи на бизнес империята Trump Organization, е била представяна невярно във финансовите отчети в продължение на повече от 10 години и е имало укриване на данъци.

„Кажи кой уби мама“ – най-младият свидетел по дело в САЩ

След дълъг процес, преди две седмици Апелативният съд на щата Ню Йорк одобри решението, че Тръмп трябва да се яви в съда и да даде показания за разследването. Ден по-късно федерален съдия отхвърли опита на Тръмп да получи съдебна заповед за спиране на разследването срещу него, водено от главния прокурор на Ню Йорк.

Две от децата на Тръмп – Доналд-младши и Иванка Тръмп – вече са давали показания в рамките на същото разследване.

Майк Пенс иска "пълен отчет" за обиска в имението на Тръмп

Тръмп отрича да е извършил нередни неща и преди даването на показания написа в своята медийна платформа Truth Social:

“Моята велика компания и самият аз сме атакувани от всички страни. Бананова република!”

Срещу бизнеса на Тръмп има още едно разследване, но от Манхатънската районна прокуратура. Прокурорите проверяват дали облагите, давани на служители на бизнес организацията му, са отразени във финансовите архиви и дали за тях надлежно са платени данъци. То обаче загуби инерция, след като Сайръс Ванс-младши не се кандидатира за преизбиране на поста на главен прокурор и бе заменен от Алвин Браг.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено