Открийте ни и в

САЩ

Тръмп спира полетите с Боинг 737 Макс 8 и Макс 9 в САЩ

публикувано

на

С извънредно решение президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани полетите с Боинг 737 Макс 8 и Макс 9 в Съединените щати. Моделът на компания Боинг няма да бъде допускан във въздушното пространство на САЩ.

Решението на Тръмп е в в противоречие с решението, издадено по-рано от Федералната Агенция по Авиация (FAA), в което се казваше, че агенцията има доверие в безопастността на модела на Боинг.

“Безопастността на американците е от най-голямо значение за нас”, каза Тръмп.

Общо 73 самолета от този модел до момента оперираха в САЩ – 24 собственост на American Airlines, 34 на Southwest Airlines и 14 собственост на United Airlines. Промяната неминуемо ще доведе до промени в полетите с страната тъй като до момента тези 73 машини са изпълнявали по 83 полета на седмица.

Най-малко 42 нации забраниха полетите с Боинг 737 Макс 8 и 9 , след катастрофата на етипските авиолинии в неделя, в която загинаха 159 души.
Това е втората смъртоностна катастрофа с машината за последните 2 години. През октомври самолет на компания Lion Air на индонезийските авиолинии, от същия модел на Боийг, се разби в със 189 души на борда.

САЩ

Конгреса ще гласува дали да има импийчмът срещу президента Тръмп

публикувано

на

В днешния дневен ред на заседанията на долната камера на Конгреса е заложено гласуване дали да се приеме резолюция за започване на процедура по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.  Това е първата стъпка-барометър дали може да се очаква отстраняване от длъжност на Тръмп. Не е ясно дали Конгреса ще гласува да изпрати резолюцията за гласуване и в някоя от комисиите или ще вземе окончателно решение.

Гласуването идва

По искане на конгресмена Ал Грийн

Конгресмен Ал Грийн от трибуната на Конгреса

който е демократ от Аризона, който използва процедурен механизъм, който изисква предприемане на действия до два дни. Това стана, след като той прочете частта от Конституцията със закона за импийчмънт от трибуната на Конгреса. За мотив за започването на процедурата Грийн посочи коментарите на президента към цветнокожи демократки, които бяха определени за расистки. “Време е да изпратим на президента ясно послание, че той не е над закона”, каза Грийн.

Днес сутринта председателката на Камарата на представителите

Нанси Пелоси каза, че не подкрепя усилията за импийчмънт

Нанси Пелоси, снимка: БТА

През май Пелоси заяви, че Тръмп може да бъде импийчнат, но после рязко промени позицията си. Днес тя заяви, че “има шест комисии, които работят по установяването на фактите”. “Това е сериозен път, по който който тръгваме”, добави още Пелоси.

По отношение на въпроса дали искането на Грийн има нещо общо със изслушването на специалния прокурор за руската намеса в изборите от 2016 г. и дали не трябва да се изчака с отстраняването от длъжност, Грийн отговори, че такава връзка няма и че

Не може да се чака каквото и да е

По подобен начин Грийн вече успя да предизвика две гласувания за импийчмънът на Тръмп през 2017-та г. и 2018-та г., но тогава Камарата на представителите бе под контрола на републиканците и Конгреса гласува с “не” за импийчмънт, като много демократи се присъединиха към отрицателния вот на републиканците.  Тогава Грийн събра около 60 гласа на свои колеги демократи в полза на процедурата по импийчмънт. В момента броят на демократите подкрепящи започването на действия по отстраняване на Тръмп от Белия дом е над 80, а и долната камара е в ръцете на демократите.

Продължете по-нататък

Новини

100 души спасиха двама удавници с човешка верига (ВИДЕО, ОБНОВЕНА)

публикувано

на

Човешка верига от близо 100 души спаси двама удавници на плаж във Флорида. Плувците пренебрегнали двойния червен флаг и се озовали в силно мъртво вълнение. Десетки плажуващи самоотвержено се наредиха на жива верига и успяха да достигнат давещите се.

По време на акцията дошъл и спасителен екип, който се наложило да спасява и част от спасяващите. Според американските закони, за влизане във водата при двоен червен флаг, нарушителите носят наказателна отговорност.

Продължете по-нататък

САЩ

ОТ РЕДАКТОРА: Върнете се обратно в…

публикувано

на

Go back where you came from. Фраза, която мнозина може би са чували в годините на имиграция. В Европа я чуват по-често, отколкото в САЩ. Но пък тази седмица расистката и ксенофобска фраза тук се чу от най-висшето място – градината на Белия дом. Изрече я оранжевият човек, който е син на имигранти и чиито две съпруги също са родени в чужбина. Каза го за четири дами от Конгреса – три от които са родени в САЩ, а едната е била по-дълго американски гражданин от сегашната първа дама. В дните след скандала предизборният му щаб се опита да смени темата – атаката не е расистка, а четирите конгресдами мразели Америка и били социалистки. Да сте чули Тръмп да казва на Бърни Сандърс – открито заявен социалист от десетилетия – да се върне там, откъдето е дошъл? Не. Сандърс е бял мъж. Точно като Тръмп (и не по-малко луд, но това е друга тема).

Интересно ми беше да наблюдавам подкрепящите президента коментари на българи в социалните мрежи, включително и на такива, които живеят в САЩ.

Не съм много сигурен дали те осъзнават, че за Доналд Тръмп и неговите привърженици ние сме точно толкова цветнокожи и различни, колкото тези четири жени и имигрантите, които идват от Централна и Южна Америка. Да, физически белият цвят на кожата и европейският ни произход ни дават някакво успокоение и предимство на този етап, но това е временно.

Би трябвало да осъзнавате, че когато тръмпистите приключат саморазправата с имигрантите, базирана на два фактора – цвят на кожата и място на раждане, ще остане вторият фактор – кой къде е роден. И тогава няма значение колко си бял и колко си европеец. Защото Тръмп и неговата чета расисти смятат, че имигрантите са причина да загубят работните си места, доходите и просперитета (не лошото образование, роботизацията, натискът на големите корпорации и липсата на регулации за тяхното поведение спрямо работниците и данъчни облекчения). Не се заблуждавайте – следващите на прицел сме ние.

А според Федералната комисия по равни права при наемане на работа (не съм сигурен, че това е най-точният превод на U.S. Equal Employment Opportunity Commission) фразата Go back where you came from е пример за тормоз, базиран на национален произход – изрично е отбелязана в сайта им.

Ако все пак решите да се върнете там, откъдето сте дошли, бъдете готови за корупция, некомпетентност и тотален разпад на държавността. Плюс шезлонги по 70 лв. на плажа. По пътя наобратно Bulgaria Air вероятно ще ви загуби багажа, а полетът ви няма да е навреме. Това  е така, защото всичко по-голямо там, откъдето сме дошли, е заграбено или раздадено на некомпетентни мутри, които нямат за цел нито да го развиват, нито да се грижат за клиентите си, защото приходите им са гарантирани от монополното им положение, гарантирано от държавата.

А тя, държавата, ясно показва, че й пука още по-малко пък за вас и за вашата сигурност. Ако случайно не ви ограбят или пък наритат с шутове в някой хотел, защото платената от вас стая е дадена на друг, то е ясно, че личните ви данни не са на сигурно място. Те всъщност вече са изтекли от масивите на Националната агенция по приходите. А обяснението на финансовия министър – протеже на Делян Пеевски и живеещ в чужд апартамент без наем, Владислав Горанов е, че това станало, защото имало онлайн услуги. А причината не е, че ги има (колкото и малко да са), а същата тази дива некадърност и незагриженост за отделния човек, която се е превърнала в запазена марка на България, на нейния политически и бизнес елит. Когато наскоро един “бял” хакер показа пробив в системата за записвания за детски градини, вместо държавата да го поощри, тя използва тежката ръка на прокуратурата и го наказа. А на всички е ясно кой и как получава проектите за изработване на сайтове, бази данни и друга такава технологична и IT инфраструктура – същата върхушка от некадърни, корумпирани и нагли мутри, наследили остатъците от Държавна сигурност.
За тях е посланието с цитат от Ари Голд – герой в един от любимите ми сериали “Антураж” и в стила на Тръмп: “Върнете се обратно в п…те на майките си да се досготвите още малко” (Climb back inside your mother’s vagina and cook a little bit longer). Да, да, знам, че е грубо. But it feels right.

 

Приятен уикенд,

Продължете по-нататък
Реклама
Реклама
Реклама

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама Enter ad code here

Най-четено