Открийте ни и в

Коронавирусът

Тръмп срещу експертите: Кога да падне карантината

Президентът иска „да отвори“ страната до Католическия Великден на 12 април и хората да се върнат на работа, лекарите в екипа му не са сигурни, че ще е безопасно

публикувано

на

Президентът Тръмп говори за ситуацията с коронавируса в присъствието на екипа си, Сн.: АП/БТА

В условия на ескалиращ брой заразени в цяла Америка, Доналд Тръмп и неговият екип пращат противоречиви послания кога ще приключат рестриктивните мерки за стоене по домовете и социална изолация. И за пореден път науката, фактите и експертното мнение не са на страната на президента.

Тръмп непрекъснато казва, че той и администрацията му са свършили добра работа в борбата с коронавируса и че той си дава оценка 10. За да покаже, че Америка е все по-близо до победата над „невидимия враг“, той обяви, че иска страната да се върне към нормалното работно ежедневие до Великден. Тръмп се надява така да рестартира икономиката и да възстанови загубите на работни места, фондовите борси и бизнесите.

„Не можем да допускаме лекарството да е по-лошо от самия проблем. Няма да допуснем лекарството да е по-лошо от самия проблем. В края на 15-дневния период ще вземем решение в коя посока ще продължим“, каза Тръмп по време на дневния брифинг в Белия дом в понеделник. Изказването му дойде след среднощен туит със същото послание, а на следващия ден повтори това и в интервю за приятелски настроения към него кабелен канал FOX News.

Данните са най-важни в момента, а те показват тревожни тенденции. В Южна Корея, която в момента е в етап на изглаждане на кривата, въпреки намаляването на броя на регистрираните случаи с коронавирус се забелязват групи от хора, които се разболяват, след като са се върнали към дейности отпреди пандемията – места като работната среда и църквите. Има и внесени отвън случаи, които притесняват властите изключително много. Южнокорейците не бързат да се радват за това, че са овладели епидемията в голяма степен и дори се подготвят за втора вълна. Пикът в Южна Корея е бил на 29 февруари, когато бройката на заболелите достига 909 на ден. Тенденцията за спад започва на 11 март и заболелите на ден са 63 в най-добрите дни (23 март) и 152 в най-лошите (19 март). Но там броят на направените тестове на глава от населението е 6 пъти по-голям, отколкото в САЩ. Освен това при всеки регистриран случай властите проследяват всяка стъпка на болния чрез GPS проследяване, анализ на банковите трансакции в банковите сметки и проверка на контактите. Вижда се, че изглаждането на кривата, след предполагаемия пик, при Южка Корея продължава поне 4 седмици и никой не смее все още да каже, че е безопасно хората да се върнат към предишния живот с пълна сила.

Експертите са категорични, че

пикът със заразата в Америка не е настъпил

и ситуацията ще стане по-лоша, преди да се подобри.

„Искам Америка да разбере – тази седмица ще е страшна“, предупреди в понеделник националният здравен консултант на САЩ Джером Адамс пред NBC. Към сряда се очаква страната да задмине Италия по брой заразени. До редакционното приключване на BG VOICE случаите бяха почти 60 хиляди с над 800 починали. Последните данни може да намерите на нашия сайт www.BG-VOICE.com.

А Тръмп иска да върне страната на пълни обороти след малко повече от 2 седмици (18 дни). Но дори експертите в екипа на Тръмп не са на неговото мнение. „Ако оставим на докторите да решават, те ще искат да затворят целия свят“, каза Тръмп от Белия дом.

На брифинга в Белия дом Д-р Антъни Фоучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, каза, че когато се е срещнал с президента Тръмп в Овалния кабинет във вторник, той е подчертал необходимостта експертите да бъдат „гъвкави“ при определяне на дата за връщане към нормалния живот. Това стана, след като Тръмп обяви очакванията си всичко да се нормализира до Великден. „Можете да посочите дата, но трябва да сте много гъвкави “, е казал Тръмп на Фаучи. Президентът обяви пред репортерите, че сам е предложил Великден (12 април) за евентуален краен срок.

Демократи и републиканци изглеждат притеснени от идеята на Тръмп да отвори държавата твърде рано.

„Няма да има нормално функционираща икономика, ако нашите болници са претоварени и хиляди американци от всички възрасти, включително нашите лекари и медицински сестри, умират, защото не сме успели да направим всичко необходимо, за да спрем вируса“, написа в туитър републиканският конгресмен Лиз Чейни от Уайоминг.

Д-р Фаучи каза също, че части от страната може да са в добро състояние до Великден, но други места се влошават в момента.

Администрацията остава „дълбоко загрижена“ за щата Ню Йорк и за града Ню Йорк, заяви също във вторник д-р Дебора Бъркс, която е главният медицински експерт в националния щаб на Белия дом, оглавяван от Майк Пенс.

„Около 56% от всички случаи в Съединените щати идват от град Ню Йорк и около него и 60% от всички нови случаи са също от там, а 31% от хората умират от това заболяване“, каза д-р Бъркс.

„Това означава, че тъй като те все още са със смъртност 31%, много по-висока в сравнение с останалите региони на страната, че можем да окажем помощ, ако се обединим заедно. Това означава, че както на всички места, нюйоркчани трябва да спазват указанията на президента и това ще бъде от решаващо значение“, каза тя.

Д-р Бъркс обяви, че се препоръчва на всички пътували до Ню Йорк през последните дни да се подложат на 14-дневна карантина. Такава има задължителна във Флорида.

Сигурен ли е Тръмп в това, което прави?

Самият Тръмп каза, че не е сигурен дали е прав с определяне на датата 12 април като крайна за прекратяване на карантината из цялата страна. Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър каза, че се доверява само на данните, а те показват, че в Илинойс бройката на заболелите и умрелите расте прогресивно и че ще използва цялата си власт, за да осигури здравето и безопасността на жителите в щата, включително и ако това означава карантината за Илинойс да остане и след Великден. Губернаторът на Ню Джързи Фил Мърфи каза, че силно се надява Тръмп да е прав, но че силно се съмнява в това.

Изглежда, че въпреки многото информация от различни експерти и политически лидери, които предупреждават Тръмп да не бърза, той не иска да ги слуша. Но по-лошото е, че действията му са хаотични и с това той не може внесе нужното спокойствие нито сред колегите си, нито сред щатските администрации, нито сред жителите на страната. Една от непрестанните грешки, които допуска, е да сравнява коронавируса със сезонния грип или катастрофите, казват експертите.

„Губим много повече жертви при автомобилни произшествия“, заяви Тръмп по FOX News. „Не се обаждаме на автомобилните компании и не им казваме да спрат да правят автомобили“. Лично д-р Фаучи заяви, че такива сравнения са нерелевантни.

Тръмп не е наясно и как да използва по-целесъобразно закона за производство по време на война, казват някои губернатори. И губернаторът на Илинойс, и губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо няколко пъти заявиха, че правителството трябва да изисква от предприятията производство на определени количества продукти, за да има по-ясна представа с какво ще разполагат болниците. „Това важи, дори и когато компаниите да искат доброволно да участват в това производство“, каза Куомо. Тръмп настоява, че партньорството между държавата и частния сектор е чудесно и няма нужда да използва мерките, предвидени в закона.

Според него администрацията му се справя отлично с набавянето на респиратори, маски, ръкавици и други предпазни средства и губернаторите нямат право да го критикуват. Но в същото време Тръмп е провел частен разговор с лидера на Южна Корея Мун Дже-Ин, в който е помолил за помощ за изпращане на медицинска апаратура. Посланиците на САЩ в Европа също са получили инструкции да търсят всякакви медицински консумативи.

Тръмп хвърля и безсмислени обвинения срещу Китай, вместо да се съсредоточи върху вътрешните проблеми. Той каза, че Китай е трябвало да предупреди САЩ за коронавируса три или четири месеца по-рано. Наложи се д-р Фаучи да го извинява. В интервю за списание „Наука“ той каза, че е предупредил нужните хора в Белия дом, че твърдението на Тръмп е неправилно, тъй като Китай е обявил за опасността от вируса още на 31 декември и до 10 януари е предоставил генетичния код. При това положение не може Китай да е предупредил света през септември, обяснява докторът по инфекциозни болести.

Ню Йорк е кота нула за заразата

В Ню Йорк един на 1000 души е инфектиран. Губернаторът Куомо каза, че се наблюдава удвояване на потвърдените случаи на коронавируса на всеки три дни. Той подчерта, че в щата Ню Йорк към вторник по обед има над 25 000 случая, което е близо 10 пъти повече от потвърдените случаи в Калифорния, вторият най-засегнат щат. Освен че задължи болниците да увеличат болничните легла с 50% и да продължава да търси респиратори, Куомо каза, че е разрешил експериментално лечение с клорокуин (лекарство за малария) в комбинация с азитромакс (широкоспектърен антибиотик) и с плазма от излекувани пациенти.

В Ню Джързи болните са 3,675, а умрелите – 44.

Едната трета от случаите са на млади хора –

на възраст между 30 и 49 години. Губернаторът Фил Мърфи наложи заповед за стоене по домовете преди 3 дни. Той каза, че не знае кога ще има пик, тъй като е много рано за прогнози. Федералното правителство ще построи 4 полеви болници в щата.

В Калифорния има над 2,500 болни и 50 смъртни случая. Районът около Сан Франциско е най-засегнат с повече от 800 потвърдени случая, но Лос Анджелис го застига с 662 случая и 11 умрели, включително и дете. Губернаторът Гавин Нюсом се надява на пристигането на военоморска болница, която ще се разположи в Ел Ей, да облекчи положението. В опит да засили мярката за стоене по домовете, той нареди затваряне на паркингите около парковете за разходка. Според него Калифорния няма да се справи с коронавируса до Великден и няма да изглежда добре в следващите 6 до 8 седмици и дори в следващите 8-12 седмици.

Дали Тръмп ще спре да упорства за Великден?

 Нищо не е сигурно. Поне 22 щата са под заповед за стоене по домовете и всеки един от тези щати може да се противопостави на Тръмп. Губернаторите сами взимат решение за това и президентът няма властта да им нареди какво да правят в случай на криза.

Някой трябва да напомни на Тръмп, че д-р Фаучи прогнозира, че пикът на епидемията може да настъпи чак на 1 май. Въпросът е дали някой ще се престраши да го направи, защото иначе може да си загуби работата в Белия дом. „Можем да продължим да се дистанцираме и да се върнем на работа“, настоява Тръмп. Но данните показват, че мерките за социално дистанциране, които са били използвани по време на грипната пандемия от 1918 г., не са помогнали значително на градовете, които са ги премахнали преждевременно. Грипът през 1918 г. е отнел живота на 675 000 души в Америка и на 100 милиона души в света.

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Коронавирусът

Великобритания с рекорд на заразени за денонощие

Междувременно, в центъра на Лондон демонстранти, протестиращи срещу налагането на нова национална карантина и ваксинирането срещу коронавирус, влязоха в сблъсъци с полицията

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Обединеното кралство съобщи днес за нови 4422 случаи на коронавирус, със 100 повече отколкото вчера. Това е най-голям брой за денонощие от 8 май насам, предаде Ройтерс.

Междувременно, в центъра на Лондон демонстранти, протестиращи срещу налагането на нова национална карантина и ваксинирането срещу коронавирус, влязоха в сблъсъци с полицията.

По информация на агенция Прес асосиейшън, събралите се на площад Трафалгар хора, сред които имало и подкрепящи теорията за заговор като основа за пандемията, са оказали съпротива на полицията, която взела решение да започне да задържат хора.

Скотланд ярд предприе тази стъпка, тъй като стотици участници в протестната акция отказваха да прекратят незаконната демонстрация. В Англия има забрана за масови събирания на хора, за да се намали рискът от предаване на заразата.

В съобщение на полицията се казва, че демонстрантите не желаели да напуснат площада, с което изложили себе си и околните на риск, а освен това били агресивни към полицаите.

На кадри, публикувани в социалните мрежи, се вижда, че демонстранти са направили жива верига, което силно затруднява полицаите да ги разпръснат или задържат.

Много малко от протестиращите са с предпазни маски, а в тълпата се виждат и плакати с текстове, че коронавирусът е фалшива новина, ваксините са зло, истинските разпространители на вируса използват кули за 5G мрежата. Четат се и призиви за противопоставяне на тиранията на правителството.

В края на август при аналогични протестни акции в центъра на Лондон участваха, по различни оценки, от неколкостотин до 10 000 души. Сред задържаните тогава беше по-големият брат на бившия лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин – Пиърс Корбин. По-късно той беше глобен с 10 000 лири.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Коронавирусът

Починалите от коронавирус в САЩ вече са над 200 000

Най-високата дневна смъртност е регистрирана в Калифорния, Флорида и Тексас

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Броят на смъртните случаи, причинени от новия коронавирус, надхвърля 200 000 в Съединените щати. Това съобщи телевизия NBC, позовавайки се на собствени изчисления.

Що се отнася до случаите на коронавирусна инфекция, според данни на медията в страната са регистрирани над 6,76 млн. Най-високата дневна смъртност е регистрирана в Калифорния, Флорида и Тексас.

Според университета „Джонс Хопкинс“, който изчислява въз основа на информация от американските власти, Световната здравна организация и други официални източници, в САЩ са регистрирани над 6,73 милиона случая на коронавирусна инфекция, 198 682 души са починали.

И по двете точки Съединените щати се нареждат на първо място в света по тази мрачна статистика.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

България

4-годишно дете и три учителки в детска градина в Монтана с COVID-19

Най-късно утре се очакват резултатите на взетите проби на друга част от децата и персонала

публикувано

на

от

Виж цялата статия

4-годишно дете, три учителки и помощник възпитател от детска градина „Слънце“ в Монтана са с положителни проби за COVID-19.

Най-късно утре се очакват резултатите на взетите проби на друга част от децата и персонала. Под карантина са поставени 33 момичета и момчета от три групи, заедно с три учителки и две помощник-възпитателки, които са били контактни на вече заразените. В градината е направена пълна дезинфекция.

В София: Четири паралелки под карантина заради болен учител

„Аз очаквах, че ще се изследват всички деца, които са били в контакт, тъй като в нашата група и леличката и госпожата са с положителни проби. Засега сме под карантина и чакаме, нищо друго. За мен е редно да изследват всички деца, защото сега ние не знаем детето ни болно ли е или не е“, каза Маргарита Антонова – майка на дете в детската градина.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Повече в featured, newsletter, Доналд Тръмп, коронавирус
Вместо рокли: Българка от Чикаго шие маски за коронавируса

Бяла лястовица бих ти подарила, Ако можех само да я хвана, С пелена-надежда бих те аз завила, Бих преплувала и...

Затвори