Открийте ни и в

Политика в САЩ

Тръмп съди комисията за 6 януари, иска блокиране на призовката

Миналия петък комисията удължи с една седмица срока, който му бе даден, за да започне предаването на документите

публикувано

на

Тръмп излъга за данъците: не е бил проверяван

Бившият президент Доналд Тръмп се е обърнал към съда с искане за анулиране на призовката на комисията към Камарата, разследваща събитията от 6 януари 2020 година. Той иска анулиране на призовката за предаване на документация и даване на свидетелски показания, съобщи ABC News.

Миналия петък комисията удължи с една седмица срока, който му бе даден, за да започне предаването на документите. Първоначалният срок бе до 4 ноември. Панелът също така поиска  експрезидентът да даде показания в понеделник, 14 ноември.

Според медийни коментари завеждането на дело е очакван ход от страна на юридическия екип на Тръмп, който цели да протака, докато евентуално републиканците овладеят Камарата на представителите в Конгреса на САЩ след последните междинни избори.

Байдън в Египет: Климатичната криза заплашва живота на Земята

Правният екип на Тръмп твърди, че той, като бивш президент, запазва имунитет и посочва, че когато други президенти и експрезиденти са свидетелствали пред Конгреса, това е ставало доброволно и никой от тях не е бил принуждаван.

Адвокатите смятат още, че призовката от комисията е “невалидна”, защото не допринася за по-нататъшни законодателни цели. Освен това тя била твърде обширна и нарушавала правата на Тръмп според Първата поправка.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено