Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело в понеделник в районния съд на окръг Колумбия срещу специалната комисия на Камарата на представителите, разследваща ролята му в събитията на 6 януари и срещу Националния архив в опит да опази от разследващия панел данни от времето на своето управление, позовавайки се на „изпълнителни привилегии“.

Искът е опит за спъване на работата на комисията, която се опитва да разследва действията на Тръмп около и по времето на обсадата на Капитолия от разбунтуваната тълпа негови привърженици.

Администрацията на Байдън отказа да потвърди изпълнителни привилегии (специално право на секретност на данни, разрешавано от действащата администрация) спрямо първата партида документи от миналия мандат, поискани от комисията. Те са около 40 и със завеждането на дело Тръмп оказва съпротива на предоставянето им. Той като минимум може да предизвика забавяне на трансфера на документацията.

Жалбата твърди, че исканията на комисията за документи са „безпрецедентни по отношение на своята широчина и обхват и необвързани с каквито и да било законодателни цели“.

Екипът на Тръмп освен това нарече отказа на президента Байдън да одобри изпълнителни привилегии и да предпази документите, „политическа маневра на съгласуване със своите партийни съюзници“.

Той също така казва, че Presidential Records Act (законът, който регламентира съхранението на данни от управленията на президентите – бел. ред.) е неконституционен, „ако се чете така свободно, че разрешава на неограничаваната преценка на новия президент да откаже изпълнителни привилегии на бившия дори само няколко месеца след смяната на властта“.

Националният архив трябваше да предаде исканите от комисията документи най-късно в началото на идния месец. Жалбата желае съдът „да обезсили исканията на комисията“ и да възпре Националния архив от предаване на документацията.

Като минимум се иска архивът да не предава никакви документи преди президентът Тръмп да има възможност да им направи пълен привилегирован преглед.

Искът на Тръмп може да доведе до разгорещена борба, която да има сериозно отражение както върху работата на комисията за 6 януари, така и върху възможността за позоваване на изпълнителни привилегии от страна на други бивши президенти.