Открийте ни и в

Канада

Трюдо отказа да размени шеф на Хуавей за двама задържани в Китай канадци

„Не мога да допусна своеволните арести на канадски граждани да влияят на функционирането на нашата съдебна система“, каза Трюдо

bgvoice

публикувано

на

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че разменянето на двама държани в китайски затвор канадци за държаната под домашен арест в Канада финансова директорка на китайския телекомуникационен гигант Хуавей би поставило в опасност милиони канадци, предадоха ДПА и Ройтерс.

Трюдо заяви това в отговор на изказване на китайски официален представител, че Пекин е готов да обсъди освобождаването на двамата канадци, които са в затвор от година и половина по обвинение в шпионаж, ако Отава спре процедурата по екстрадиране на финансовата директорка на Хуавей Мън Ванчжоу в САЩ, които я издирват за измама и други икономически престъпления.

„Не мога да допусна своеволните арести на канадски граждани да влияят на функционирането на нашата съдебна система“, каза Трюдо.

„Тук не става дума само за двамата задържани в Китай канадци, става дума за всеки канадец, който пътува в Китай или другаде в чужбина“, добави той.

„Ако китайското правителство си направи извода от такава размяна, че тя е ефикасен начин за оказване на натиск върху канадците и канадското правителство чрез своеволни арести на канадци, никой канадец няма да е в безопасност занапред“, заяви канадският премиер.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Канада

В Онтарио ще изхвърлят хиляди дози ваксина на Moderna с изтичащ срок на годност

В хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Много аптекари в Онтарио ще бъдат скоро изправени пред необходимостта да изхвърлят хиляди дози ваксина срещу коронавирус на Moderna, защото търсенето на тази марка ваксини намалява, а срокът им на годност изтича.

Въпреки че някои смятат това за „неморално, защото могат да се спасят много животи“, няма да имат избор, защото във фармацевтичен хладилник ваксината има трайност 30 дни. Ако не се употреби в този срок, трябва да се изхвърли.

Според някои аптекари отговорът е прост – да се подарят ваксините на страни, които се нуждаят от тях. Реализацията на това обаче не е така проста, защото не съществува регламентиран ред за такова дарение, главно заради неизбежната необходимост от стриктен контрол на качеството и съхранението на хладно на препарата по веригата на предаване.

„Много е късно за ваксина“: Лекар от Алабама за последния миг на COVID пациенти

Според Джъстин Бейтс, изпълнителен директор на Ontario Pharmacists Association, изземането обратно на такива продукти е трудно, след като вече са разпределени.

„След като веднъж са попаднали в хладилника на аптеката, няма лесно решение“ – каза той.

По негова оценка с намаляването на търсенето се очертава скоро хиляди дози в Онтарио да отидат на боклука.

Министерството на здравеопазването на провинцията съобщи, че работи с местните партньори за преразпределяни на количествата към райони в по-голяма нужда. Работи се и с партньори на федерално ниво, за да се изследва „възможността за даряване на ваксини в бъдеще“.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Квебек ще прави тест-концерти за 20 000 на открито

Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Правителството на Квебек организира тест-концерт на открито, с който ще измери възможността за пълно възстановяване на сектора след кризата с коронавируса. Плановете предвиждат около 25 000 зрители да се съберат на територията на град Квебек през септември. Тестът предвижда провеждането на два спектакъла – един на открито, а друг на закрито. Те ще бъдат организирани със строг научен подход и ще бъдат одобрени от общественото здравеопазване.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Канада

Как са се казвали? Защо са починали?: Изчезналите деца на Канада

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите

Ирина Евгениева

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Пренаселени и недофинансирани, така са изглеждали интернатите в Канада, а индианските деца вътре са подлагани на физически, психически и сексуален тормоз.

Интернатите съществуват от 1883-а до 1996 г. Те са били задължителни за децата от 7 до 15-годишна възраст. В цяла Канада те са били над 150, а през тях са преминали обучение над 150 000 деца. Смята се, че

починалите деца са над 6000

Около 70% от интернатите са управлявани от Римокатолическата църква, а останалите са под юрисдикцията на протестантските деноминации.

До ден-днешен обаче все още папа Франциск не е поднесъл извинение към индианците, а Католическата църква не е осигурила достъп до всички документи, свързани с интернатите.

Сн.: БТА

Основният фокус на училищата е бил религиозното обучение, а църквите разглеждат тази възможност като основна задача коренното население да приеме християнството.

Те са били под Закона за постепенната цивилизация от 1857 г., според който се е изисквало коренното население да се научи да чете и пише на английски и френски, както и да смени имената си и да изостави традициите и вярванията си.

През май тази година бяха открити хиляди човешки останки в стотици необозначени гробове в три бивши интерната в Канада – два в Британска Колумбия и един в Саскачеван.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Как са се казвали?, Защо са починали?, Какво е довело до смъртта им?, Каква е била съдбата на децата в интернатите? – Най-вероятно никога няма да имаме отговорите на тези въпроси.

Когато учениците умирали в интернатите, телата им почти никога не са се връщали при родителите. Най-честите причини за смъртта им са били заболявания като туберкулоза, испански грип, а много от тях са умирали и при инциденти, свързани с пожари

сексуално или физическо насилие

 Децата често са пребивани и наказвани за това, че са говорили на индиански вместо на английски или френски.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Мона Джулс си спомня за първите стъпки в интерната в края на 40-те години. „Бях на шест години, не знаех езика и не разбирах абсолютно нищо. Толкова много деца имаше в двора, че беше като кошер с пчели. Аз просто гледах“, добави тя.

Евелин Камил разказа за своите травматични преживявания, докато е посещавала училището.

„Прекарах 10 години в интерната. Учениците се занимаваха с всякакъв вид домакинства – готвене и чистене. Голяма част от децата крадяха храна, за да не умрат от глад. Не мога да нарека това училище, защото там не научихме нищо. Дори не смеехме да говорим помежду си за това как бяхме малтретирани“, каза Камил.

Сн.: National Center for Truth and Reconciliation

Тя добави, че интернатите са направени така, че да могат да изкоренят „успешно“ езика, културата и традициите на индианците.

„Трябваше да станем християни, но какво е християнството без любов? Бяха разбити множество семейства. Взимаха ни от домовете и ни настаняваха в този ад. Възпитателите не ни уважаваха изобщо.

Децата крещяха, плачеха, молеха се

но никой не ни обръщаше внимание, а за сметка на това ни биеха жестоко“, обясни Камил.

Джулс, сестра на починало дете в интерната, разказа: „13-годишната ми сестра умря в такова училище. Спомням си, че директорът на интерната дойде вкъщи и съобщи за смъртта на сестра ми, каза просто, че е починала от някакво заболяване, без да уточни какво точно“.

Дори и след 52 години от затварянето на интернатите може да се види провалът на системата за интеграция.

В крайна сметка колко точно е било успешно евангелизирането с тези жестоки подходи, не можем да кажем, но едно е сигурно – хиляди деца повече никога не се връщат у дома, не прегръщат своите родители и не целуват братята или сестрите си. Оцелелите остават само с лошите спомени и болката от преживяното в т.нар. училище.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Мълнии убиха 104 души в Индия за ден

Жертвите са предимно фермери и бездомници, които са били навън по време на мусоните

Затвори