Открийте ни и в

България

Трябват още 400-500 машини за вота на 11 юли

За фирмата изпълнител на договора няма да е проблем да ги осигури

публикувано

на

За изборите на 11 юли ще са нужни още 400-500 машини, за да може да се изпълни изискването на Изборния кодекс. Това стана ясно от думите на новия говорител на ЦИК Цветозар Томов. С последните промени в правилата за изборите депутатите решиха вече да се гласува изцяло машинно. Томов съобщи, че за фирмата изпълнител на договора няма да е проблем да осигури машините.

„Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар”, обясни говорителят на ЦИК пред NOVA.

Депутатите решиха: 100% машинно гласуване на изборите

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това. Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата. Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол. Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

„Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката”, увери Томов.

„Хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласуване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа до голяма степен и на ЦИК, която трябва да проведе разяснителна кампания”, категоричен е говорителят на Избирателната комисия.

ГЕРБ ще сезират КС заради машинното гласуване

„Никой няма да приеме никакви оправдания, ако не успеем да изпълним закона. Няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не успее да изпълни закона такъв, какъвто е и не осигури честни избори”, категоричен бе още Томов.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено