Открийте ни и в

Балкани

Турски медии: Български граничари взеха дрехите на мигрант, върнаха го да умре в студа

Друг мигрант е намерен в безпомощно състояние и е откаран в болница

публикувано

на

Починал е мигрант, за когото се твърди, че е изтласкан обратно в петък сутринта от българските гранични сили обратно в Турция по време на тежки метеорологични условия, съобщават турски медии, цитирани от BIRN. Друг мигрант е намерен в безпомощно състояние и е откаран в болница.

За инцидента съобщават от турската информационна агенция Demiroren, но министерството на вътрешните работи на България не отговори, пише ВIRN. Според изданието от Българския хелзинкски комитет също са казали, че нямат информация за случая.

„През лятото или зимата отблъскването е нехуманен метод. Отблъскването е сериозно нарушение на международното право“, каза Пирил Еркобан, генерален координатор в Мултеджи-Дер, турска организация за граждански права, работеща по правата на бежанците.

Американските служби търсят поне 20 българи, замесени в източване на банкови карти

Според Еркобан обаче тази практика е честа по границите на Турция с Гърция и България.

„Това се превърна в рутина от 2020 г. насам. И в двете страни по-голямата част от мигрантите, които се опитват да преминат границата, бяха отблъснати. Техните телефони, пари, лични документи и обувки обикновено са били отнемани от силите за сигурност“, твърди Еркобан.

Турският всекидневник Yeni Safak нарече случая „българска жестокост“ и написа, че българските гранични сили са съблекли бежанците и са ги изтласкали обратно в Турция по време на студа.

Единият от двамата мигранти е намерен замръзнал до смърт от турската жандармерия, а другият е открит в тежко състояние и е хоспитализиран.

Еркобан добави, че

тази практика не е законна и е нарушение на човешките права.

„Да вземеш дрехите им през зимата означава да ги изпратиш на смърт“, добави той.

Тъй като Гърция увеличава сигурността на границите си, повече бежанци вероятно ще се опитват да използват българския маршрут, каза Еркобан.

Human Rights Watch HRW и други групи многократно са документирали как гръцката брегова охрана и силите за сигурност изоставят мигранти в морето и ги изтласкват обратно в Турция. Действията на Гърция бяха осъдени от Европейския съд по правата на човека.

Междувременно в Турция живее най-голямата мигрантска общност в света, превръщайки страната в център между разкъсвания от война Близък изток и Европа. Според Турция близо 4 милиона бежанци живеят в страната, но експерти твърдят, че реалният брой вероятно е по-висок, тъй като много от тях не са регистрирани.

Българските власти описват безпрецедентен поток от мигранти през последните няколко месеца. На 8 ноември българското МВР съобщи, че от началото на годината са задържани 12 000 души, като има няколко ареста.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено