Открийте ни и в

СВЯТ

Тъжен спомен от последния рожден ден на принцеса Даяна (ВИДЕО)

На 1 юли тази година тя трябваше да навърши 60 години

публикувано

на

На 1 юли тази година принцеса Даяна трябваше да навърши своя 60-и рожден ден.

По този повод принц Уилям и принц Хари откриват днес паметник в нейна чест.

Събитието, което ще се състои в една от градините на лондонския дворец Кенсингтън, ще бъде втората публична среща на двамата, след като Хари и Меган се оттеглиха от кралските си ангажименти преди повече от година.

Сутринта на 1 юли 1997 г. вече бившата съпруга на принц Чарлз е получила подарък от дизайнера Jacques Azagury – дълга черна рокля.

В биографичната книга на Тина Браун “Хрониките на Даяна” е написано още, че тя е получила и 90 букета цветя.

В същия ден 12-годишният принц Хари се е обадил на майка си и заедно с неговите съученици са я поздравили с песен.

Вечерта вместо да празнува, Даяна е посетила благотворително събитие в компанията на брат си. Това е бил и последния път, когато той я вижда.

В онази вечер Даяна за поред път е доказала, че е “принцесата на народа”.

Преди да влезе в залата, където се е състояло събитието, тя е отделила време на феновете си.

След тази среща Даяна е била затрупана с цветя, балони и подаръци.

С прякор “Принцесата на сърцата”, Даяна Франсис Спенсър е родена в Парк Хаус, Сандрингам, Норфолк, на 1 юли 1961 г. Тя е най-малката дъщеря на Джон Спенсър, виконт Алторп (по-късно граф Спенсър) и Франсис Спенсър. Виконтеса Алторп, с две по-големи сестри – Сара и Джейн – и по-малък брат – Чарлз.

Даяна е израснала в Парк Хаус, познавайки принцовете Чарлз и Андрю от дете. Учи вкъщи до деветгодишна възраст, след това посещава Riddlesworth Hall в Норфолк, след което става студентка в West Health Girls ‘School в Кент. Тя е била запалена по плуване, балет, тенис, ски.

Премества се в Лондон, преди да навърши 17 години. По предложение на майка си тя е ходила на уроци по кулинарни изкуства, била е инструктор по танци и след това започва да работи като възпитател в училище „Young England“.

Въпреки че познава принц Чарлз от детството, първата й сериозна среща, когато той смяташе, че ще бъде подходяща съпруга за него, беше през лятото на 1980 г., през уикенда в страната. Чарлз я покани да се повози на кралската яхта “Британия”, след това до замъка Балморал, където Даяна беше приета от кралица Елизабет II, принц Филип и майка кралица Елизабет.

По-късно Даяна и Чарлз имаха няколко срещи в Лондон и шест месеца по-късно принцът й предложи брак и Даяна прие. Годежът на двамата се състоя на 24 февруари 1981 г., а бракът им се състоя на 29 юли същата година, в катедралата Св. Павел, в присъствието на 3500 души.

Сватбената рокля на принцеса Даяна беше ефектна, изработена от коприна и дантела, ръчно бродирана и с впечатляващ шлейф. На 21 юни 1982 г. принц Уилям (Уилям Артър Филип Луис) е роден в болница „Сейнт Мери“, Падингтън, Лондон. Вторият син, принц Хари (Хенри Чарлз Албърт Дейвид), е роден на 15 септември 1984 г. в същата болница. Даяна е кръстница на 17 деца.

Даяна и Чарлз се разделят на 9 декември 1992 г. и се развеждат на 28 август 1996 г. Даяна остава принцеса на Уелс и живее в двореца Кенсингтън.

Принцеса Даяна стана много добре позната и оценена чрез постоянното си участие в социални, благотворителни дейности. Участвала е в борбата срещу ХИВ-СПИН, воювала е срещу противопехотни мини, срещу проказа, рак. Тя покровителства болницата Royal Marsden (за деца с рак) и болницата за деца Great Ormond Street.

Лейди Даяна често идваше на гости на болни деца, често придружавана от двамата си сина, на които се опитваше да внуши в любовта си към хората и благотворителните дейности. През 1987 г. Даяна е една от първите знаменитости, уловени камерите, докосващи ХИВ-инфектиран човек. През 1989 г. Даяна открива Центъра за СПИН в Лондон и по-късно става собственик на Националния тръст за СПИН.

През 1997 г. Даяна се срещна с Нелсън Мандела, Тя беше активист на Centrepoint, организация, която помага на бездомните тийнейджъри и младежи временно да намерят подслон, да учат, да си намерят работа и консултации. По-късно принц Уилям стана доброволец за организацията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено