Първа област у нас в „тъмночервената зона“. Заболеваемостта в област Търговище е 575 на 100 000, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести, които са към 5 септември.

18 области са в „червената зона“: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян София-град, Стара Загора, Хасково, Шумен и Ямбол. Там заболяемостта е между 250 и 500 на 100 000.

9 области са в „жълтата зона“ – Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Плевен и София-област. В “зелената зона” вече няма нито една област.

Associated Press: Най-слабо ваксинираната държава в ЕС - България - се готви за смъртоносна вълна

Опасно близо до „тъмночервената зона“ са областите Бургас и Велико Търново – съответно с 427 на 100 000 и 418 на 100 000.

През последното денонощие новите случаи на коронавирус в Търговище са само 5, докато в Бургас те са 41, а във Велико Търново – 36.

В събота в област Търговище бяха въведени временни противоепидемични мерки след съгласуване с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Най-много от новорегистрираните от 4 до 7 септември са жители на община Търговище – 44 души. Следват общините Попово с 24 и Омуртаг с 15.

По данни на РЗИ-Търговище в трите здравни заведения в областта са хоспитализирани 120 души. Най-много – 61, са в областната болница в Търговище. На домашно лечение са други 585 заболели. От здравната инспекция допълват, че към днешна дата с напълно завършена имунизация са 13 834 жители на област Търговище.

Не е ясно дали училищата в Търговище ще отворят врати на 15 септември. Здравните власти обявиха, че при попадане в “тъмночервена зона” учебните заведения би трябвало да преминат изцяло към дистанционна форма на обучение.

Кацаров: Като няма достатъчно ваксинирани, единствено мерките ще ограничат COVID-19 

От МОН днес изпратиха нова актуализация на препоръките, според които при тъмночервения сценарий всички училища в съответната област преминават изцяло в обучение от разстояние в електронна среда само след заповед на министъра на здравеопазването, която изисква затваряне на училищата. В случай, че такава заповед няма, важат мерките, разписани за отделните училища при единични случаи или при поне 10% заболели ученици и/или учители.