Открийте ни и в

Америка избира 2020

Търпение, Америка: Изборните резултати в САЩ може да се забавят

Най-значимият фактор, който може да доведе до забавяне тази година, е ясен: милиони американци решиха да гласуват по пощата, вместо да рискуват да се заразят с коронавирус в избирателна секция

bgvoice

публикувано

на

Сн.: АП/БТА

Търпение, Америка.

Възможно е да не разберем във вторник вечерта вечер кой е спечелил президентските избори. А ако стане така, това не значи непременно, че е имало някакво нарушение, измама, корумпираност или нередност.

Президентът Доналд Тръмп многократно е намеквал, че евентуално по-бавно от обичайното обявяване на резултата е знак за проблем.

„Мисля, че е ужасно, че не можем да разберем изборните резултати в нощта на изборите“, каза той в неделя. „Мисля, че е ужасно нещо да се позволява на щатите да обработват бюлетините дълго време след края на изборите.“

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА: Кой ще стане президент?

Не е ясно какво президентът смята за дълго време. Но е стандартна практика обработването на гласовете да продължава след изборния ден.

Нека по-внимателно да видим защо преброяването може да отнеме повече време от обичайното и защо това може да означава, че ще си легнете утре, без да знаете кой е победителят.

Какво е новото тази година?

Най-значимият фактор, който може да доведе до забавяне тази година, е ясен: милиони американци решиха да гласуват по пощата, вместо да рискуват да се заразят с коронавирус в избирателна секция. А като цяло преброяването на подадените по пощата бюлетини отнема повече време.

Изборните служители трябва да извадят бюлетините от пликовете, да проверят за грешки, да ги сортират и изгладят – всичко това се прави, преди те да бъдат прекарани през скенери при приключване на гласуването и да бъдат отразени в таблици. В щатите, които имат здраво утвърдени програми за гласуване по пощата, тази обработка се извършва седмици преди изборния ден. Резултатите често се обявяват бързо.

Няколко щата обаче нямаха такава система преди тази година, а законодателството забраняваше на изборните служители да обработват бюлетините много преди изборния ден. Ако тази дейност не започне по-рано, буквално е невъзможно всички подадени по пощата гласове да бъдат обработени и преброени в изборния ден, като в същото време бъдат преброени всички лично подадени гласове.

Има три важни колебаещи се щата, в които съществуват ограничения за това кога могат да бъдат обработени гласовете по пощата – Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин.

BG VOICE със специално студио в изборната нощ - кой ще бъде следващият президент (ВИДЕО)

В тези щати контролираните от републиканците законодателни събрания се противопоставят на исканията на изборните служители за обновяване на законите, за да се позволи по-бързо преброяване. (Законодателното събрание на Мичиган всъщност позволи обработването да започне 24 часа презди изборния ден в големите градове, но изборните служители казват, че това не е достатъчно за по-ранно започване.) Вместо това те първоначално ще съобщят лично подадените гласове, които се очаква да са значително в полза на Тръмп, а по-късно постепенно да обновяват данните с гласовете по пощата, които са повече в подкрепа на демократите.

Средствата за масово осведомяване обаче не обявяват ли победител, преди да бъдат преброени всички гласове?

Да, никога в историята не е имало кандидатпрезидентска надпревара, при която всички гласове да са били преброени в изборната нощ. Просто не е физически възможно веднага да бъдат преброени толкова много бюлетини – вероятно цели 150 милиона в нощта на 3 ноември.

Медийните организации, включително Асошиейтед прес, обявяват победители в хиляди надпревари в изборната нощ въз основа на наличните резултати, анкети сред избирателите и други политически данни.

Но при оспорвана надпревара може да се наложи да бъдат преброени повечето гласове, преди АП да може да обяви победител.

Има и някаква надежда да се разбере победителят в изборната нощ?

Определено. Не всички колебаещи се щати преброяват бавно гласовете. Следователно ако няколко ключови щата обявят бързо своите резултати, даден кандидат може да има мнозинство от гласовете в избирателната колегия, дори да не се знае кой печели в Уисконсин, Пенсилвания или Мичиган.

Това става по-вероятно, ако надпреварите в тези щати не са оспорвани.

Това е сценарий, който насочва много погледи към Флорида. Щатът позволява неговите избирателни секции да обработват подадените по пощата бюлетини 22 дни преди изборите. Ако надпреварата не е толкова оспорвана, че да породи голяма неизвестност на място, което се слави с оспорвани надпревари, може да бъде извършено почти пълно преброяване до полунощ. А ако Тръмп загуби Флорида, ще му бъде много трудно да събере необходимите 270 гласа в избиратената колегия, за да победи бившия вицепрезидент Джо Байдън и да спечели втори мандат в Белия дом.

Други два южни колебаещи се щата – Северна Каролина и Джорджия, също могат да започнат по-рано обработването на подадените по пощата бюлетини. И двата щата са смятани за важни за Тръмп. Но за разлика от Флорида никой от тях няма опит в обработването на голям брой бюлетини по пощата. Не е ясно колко бързо те ще преброят тези гласове.

Най-накрая, два щата в Средния запад – Айова и Охайо, също позволяват по-ранно обработване на бюлетините по пощата. Тръмп с лекота победи и в двата щата през 2016 г., но демократите смятат, че Байдън е сериозен конкурент там. Резултатите в тези два щата в изборната нощ могат да дадат насоки какво да се очаква във важните щати от Ръждивия пояс, в които преброяването продължава по-дълго.

Какъв е червеният мираж? Каква е синята промяна?

Наблюдаването на излизането на резултатите тази година може да бъде малко объркващо. Това е така, защото двете партии гласуват по два много различни начина. Демократите масово гласуват по пощата, а Тръмп насърчава републиканците да гласуват в изборния ден.

В зависимост от това кои гласове бъдат съобщени – гласовете по пощата, лично подадените гласове при ранното гласуване или гласвете в изборния ден, резултатите могат да изглеждат изкривени в полза на даден кандидат.

Като цяло щатите Флорида, Джорджия, Охайо и Северна Каролина, които извършват по-ранна обработка на бюлетините, ще съобщят най-напред гласовете по пощата. Те ще покажат превес на демократите. После обаче тези щати ще започнат да преборояват гласовете от изборния ден. Те би трябвало да клонят в полза на републиканците. Следователно резултатите първоначално може да бъдат силно в полза на демократите, а после с напредването на нощта да станат повече в полза на републиканците.

Този модел обаче може да бъде преобърнат във важните колебаещи се щати от Ръждивия пояс – Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин. Там първоначално ще бъдат съобщени лично подадените гласове в изборния ден, които са силно в полза на републиканците – това може да създаде заблуждаващо впечатление за „червен мираж“.

Това е така, защото демократите може да наваксат, когато в следващите часове и дни бъдат обработени бюлетините по пощата, което се определя като „синята промяна“.

Тогава как да разберем кой печели?

Обръщайте голямо внимание кои гласове се съобщават. И чакайте. Търпение, Америка!

Никълъс Рикарди от Асошиейтед прес; превод: БТА

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Америка избира 2020

Екстремисти призовават за ново насилие преди инаугурацията на Байдън

Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Екстремисти призовават за ново насилие преди инагурацията на новоизбрания президент Джо Байдън, която ще се проведе на 20-и януари. Това съобщава в свое разследване CNN, като се позовава на данни от разузнаването, които са прихванали чатове и постове на екстремистки групи, които са участвали и в погрома над Капитолия.

„Ако не знаете как да стреляте, трябва да се научите. СЕГА!. Ще нахлуем в правителствените сгради, ще убием ченгета, ще убием охраната, ще убием федерални служители и агенти и ще поискаме ново преброяване“, се казва в един от призивите.

Дни преди обсадата на Капитолия, направена от ревностните поддръжници на отиващия си президент Доналд Тръмп, подобни сигнали също били прихванати.

Байдън покани Пенс на инаугурацията си

В онлайн публикации в различни групи на провокатори, агитиращи за гражданска война, смърт за някой от топзаконодателите в страната и атаки срещу полицията, ставаше ясно, че се готви нещо. Не е ясно обаче защо не са били взети мерки. Това най-вероятно няма да се повтори.

Експерти предупреждават, че призивите за насилие се засилват всеки ден до встъпването в длъжност на Джо Байдън, на което по една или друга причина Доналд Тръмп заяви, че няма да присъства.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Пентагонът ще осигури мирното предаване на властта на Байдън

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Министерството на отбраната на САЩ ще изпълни задълженията си за осигуряване на своевременно и мирно предаване на властта на новоизбрания президент Джоузеф Байдън на 20 януари.

Това заяви в четвъртък в Twitter и. д. министърът на отбраната Кристофър Милър.

„Аз и подчинените ми в министерството ще продължим да изпълняваме задълженията си според нашата клетва и ще осигурим своевременното и мирно предаване на властта“, посочи Милър. Той също така осъди насилието, избухнало на Капитолийския хълм в сряда.

Тръмп: "Приключи най-великият президентски мандат, ще има нормално предаване на властта"

Очаква се действащият вицепрезидент, републиканецът Майк Пенс да посети церемонията по инаугурацията на Байдън, информира в. „Politico“, позовавайки се на трима източници.

Пенс вероятно ще се появи на събитието на 20 януари, за да демонстрира подкрепата си за мирното предаване на властта, пише изданието.

Според източниците за вицепрезидента е станало по-лесно да вземе това решение, след като действащият държавен глава Доналд Тръмп го разкритикувал за отказа му да подкрепи преразглеждането на резултатите от изборите на заседанието на Конгреса в сряда.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Америка избира 2020

Бившият шеф на канцелария на Тръмп подаде оставка след щурма на Капитолия

Tези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош

bgvoice

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Бившият шеф на канцеларията на отиващия си президент Доналд Тръмп – Мик Мълвейни, подаде оставка от сегашния си пост като специален пратеник за Северна Ирландия.

„Не мога повече да работя така. Не мога да остана.“, каза той.

Така той се присъедини към нарастващия брой служители на администрацията на Тръмп, които се оттеглят след снощното насилие във и около сградата на Конгреса във столицата на САЩ. До уличния бунт се стигна след като Тръмп говори на масов митинг във Вашингтон, предизвикан от неговите безпочвени обвинения, че победата на президентските избори през ноември му е отнета чрез изборни измами.

ФБР се опитва да идентифицира хората, които щурмуваха Капитолия

Насъсканата тълпа щурмува сградата на Капитолия, където по това време конгресмените окончателно удостоверяваха победата на новоизбрания президент Джо Байдън, и нахлу вътре.

Мълвейни каза, че е позвънил на държавния секретар Майк Помпео, за да го уведоми, че подава оставка.

По-късно той каза по телевизия CNBC, че тези, които засега остават в екипа на Тръмп, с някои от които той е разговарял, са предпочели да останат, защото се безпокоят, че президентът може да сложи на тяхно място някой по-лош.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Предишна публикация:
Испания с над 1,2 милиона заразени от коронавирус

Премиерът Педро Санчес обаче призна, че реалният им брой вероятно надхвърля 3 милиона

Затвори