Открийте ни и в

СВЯТ

Търсите фалшив здравен пропуск за коронавирус? Заповядайте в Мексико

публикувано

на

Търсите здравен пропуск, но без да сте се ваксинирали срещу коронавирус? Това вече няма значение. В Мексико за петдесетина долара правят фалшификат.

Преди няколко дни фалшифицирана версия на скъпоценния документ, който по принцип позволява пътуване до определени страни без поставяне под карантина, бе дискретно предложена за продажба в Санто Доминго, централен квартал на мексиканската столица, вече известен с производство на подправени свидетелства за раждане, шофьорски книжки, дипломи и паспорти.

Това е от особен интерес за пътуващите, които отказват да се ваксинират, получили са само една от двете необходими дози или чиято ваксина не е одобрена от страната, която желаят да посетят.

“Ако сте били ваксинирани с китайски ваксини, тук го променяме на Pfizer или Sputnik V”, обяснява Крис, мъж на около петдесет години, който предлага тази услуга посред бял ден.

Embed from Getty Images

Присъствието на мексиканска полиция в района не намалява ентусиазма нито на измамниците, нито на техните клиенти.

Здравният пропуск се предлага на цена между 1100 песо (около 56 долара) и 2000 песо (около 100 долара).

“След два часа ще получите документа си”, уверява Крис хората, чиито лица са покрити с предпазни маски.

Модифициран код

Здравното министерство на Мексико наскоро обяви, че мексиканците могат да изтеглят сертификата си за имунизация срещу коронавирус безплатно от официален сайт за тези, които искат да пътуват извън страната или по други мотиви.

“Хората идват тук, защото имат само една поставена доза ваксина или трябва да я сменят с друга”, обяснява Крис.

Законният документ има QR код, който при сканиране от четец пренасочва към официалния уебсайт, за да се удостовери, че потребителят е напълно ваксиниран.

Embed from Getty Images

Създателите на фалшиви сертификати обаче предлагат модифициран QR код, който в действителност не работи.

“Ако престъпниците имаха технически възможности, те щяха да произведат QR код, който може да предостави валидни данни”, каза Карлос Рамирес, специалист по киберсигурност, пред АФП.

Според експерта измамниците не разполагат с техническите средства, за да стигнат до края на схемата си “чрез зареждане на всеки QR код с данните, поискани от техните клиенти”.

Запитано от АФП, здравното министерство не пожела да коментира мерките, които предприема за защита от измами или за противодействие срещу този вид незаконна дейност.

Сертификатите за ваксинация не са единствените измами, които са се появили по време на пандемията.
Съобщава се, че фалшивите ваксини на Pfizer, иззети в Мексико и Полша, са продавани за до 1000 долара бройката.

Земеделци се въоръжават срещу наркокартелите в Мексико

Мексиканското правителство конфискува също пратка с предполагаеми ваксини Sputnik V през март от частен самолет за Хондурас.

Така наречените лабораторни тестове, предназначени да “удостоверят”, че човекът е дал отрицателен тест за коронавирус, също се предлагат в Санто Доминго за 600 песо.

Чл. 243 от Мексиканския федерален наказателен кодекс предвижда, че престъплението фалшифициране “в случай на официални документи се наказва с лишаване от свобода от четири до осем години”.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено