Открийте ни и в

Имиграционни новини

Заради недостиг на работна ръка: Конгресът “спасява” неизползваните зелени карти

Повече от 200 хиляди спечелени зелени карти останаха неизползвани миналата година, когато САЩ затвориха границите си заради пандемията

публикувано

на

Търси се работна ръка от чужбина
Сн.: АП/БТА

Недостигът на работна ръка нанася удар върху икономиката на САЩ. По данни на Бюрото по трудова статистика има около два пъти повече отворени работни места, отколкото хора, които търсят работа. Това кара работодателите да се конкурират за персонал, често с по-високи заплати.

По-високите разходи за труд често се прехвърлят върху клиентите, което допринася за най-високата инфлация от четири десетилетия.

Сега икономистите призовават законодателите да

коригират имиграционната система

на страната не от съображения за национална сигурност, а за да помогнат за справяне с текущия недостиг на работна ръка.

Сенаторът от Републиканската партия Джон Тюн твърди, че постоянно чува оплаквания от работодатели в неговия щат, които не могат да намерят работници. Той заяви, че би приветствал повече легална имиграция.

„Мисля, че има H-2B, например, по това време на годината. Нуждаем се от много от тях в Южна Дакота и никога не можем да получим достатъчно от администрацията“, каза Тюн.

H-2B са визи, които позволяват на американските работодатели да приемат чужди граждани в страната за временни неселскостопански работни места.

Търси се работна ръка от чужбина

Сенаторът от Демократическата партия Бен Кардин също каза, че неговият щат се нуждае от повече работни визи.

„Сезонните работници са изключително предизвикателство, работническите визи са твърде малко на брой. Имаме нужда от повече H-2B“, каза Кардин.

На 18 май Министерството на вътрешната сигурност и Министерството на труда издадоха съвместно временно правило за увеличаване на горната граница на неимигрантските визи H-2B с 35 000 за позиции с начални дати между 21 април и 30 септември тази година. От тях 23 500 визи са за завръщащи се работници и 11 500 специално за граждани на Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас и Хаити.

В същото време законодателите в Камарата на представителите представиха предложение, което ще спаси неизползваните зелени карти от последните три десетилетия и ще ги направи достъпни за имигранти, живеещи без легален статут.

Поправката също така ще предостави

визи за 200 хиляди имигранти

спечелили от лотарията „Зелена карта“, които не са били допуснати в страната поради забраните за пътуване от администрацията на бившия президент Доналд Тръмп по време на пандемията.

Излязоха резултатите от лотарията "Зелена карта"

Всяка година се издават 140 000 базирани на работа зелени карти и 226 000 зелени карти, достъпни за хора, които са членове на семействата.

Повече от 200 000 имигрантски визи от двете категории (66 500 работни и 141 00 семейни) останаха неизползвани миналата година, докато службите за гражданство и имиграция на САЩ се справяха с предизвиканите от пандемията бюрократични промени, наложени от администрацията на Тръмп.

Възстановяването на броя на изтеклите визи би предложило нова надежда на имигрантите, които не са успели да използват зелените си карти заради годишните тавани, които могат да бъдат предоставени на лица от конкретна държава. По-голямата част от натрупаните заявления за зелена карта, базирани на работа, са за имигранти от Индия и Китай, много от тях вече живеят и работят в САЩ, но без постоянен статут.

Изменението гласи, че неизползваните зелени карти ще бъдат издавани без оглед на лимита за всяка държава. Държавният департамент се надява през фискалната 2022 година да реализират около 280 000 работни зелени карти, което включва 140 хиляди от лимита за годината плюс натрупаните неизползвани визи.

Двупартийна група от депутати от Камарата на представителите представи във вторник и предложение за ускоряване на издаването на зелени карти за имигранти, които имат

докторска степен по науки

технологии, инженерство или математика от американски изследователски институции или сравними училища в чужбина.

Онези, които искат да работят в индустрия, считана за критична за икономическата или националната сигурност, както и най-близките членове на семейството им, ще имат право да заобиколят забавянията при обработката на визи, които могат да продължат десетилетия.

Специалисти по национална сигурност, които са работили в демократичните и републиканските администрации, твърдят, че Конгресът трябва да улесни пътя за STEM визи, за да гарантира, че САЩ могат да наемат и задържат специализирани работници.

Предложеното изменение ще се прилага за имигранти с докторски степени, фокусирани върху напреднали изчисления, изкуствен интелект, киберсигурност, модерни технологии за задвижване на ракети, полупроводници и други области на обучение.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено