Открийте ни и в

Вашето здраве

Тютюнът и алкохолът са основните причини за рак по света

Според авторите на проучването, превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза

публикувано

на

Тютюнът и алкохолът са основните причини за рак по света

Близо половината от онкологичните заболявания в света могат да се припишат на дадени рискови фактори, сред които на първо място е тютюнопушенето и алкохолът. Това е изводът в пространно научно изследване, публикувано в петък, предаде Франс прес.

“Според нашия анализ 44,4 процента от смъртните случаи от рак в света могат да се припишат на рисков фактор, който беше измерен”, се казва в изследването, публикувано в научното издание “Лансет”. То е осъществено в рамките на програма, наречена “Глобално бреме на болестта”, финансирана от фондацията на Бил Гейтс. В програмата участват хиляди учени и изследователи от по-голямата част от страните в света.

Изследването позволява следователно да се разберат по-детайлно рисковите фактори според регионите на света, въпреки че като цяло изводите му потвърждават онова, което е известно – тютюнопушенето е основният елемент, който благоприятства рака (33,9 процента), следван от алкохола (7,4 процента).

Бил Гейтс получи признание за приноса си към здравеопазването

Въпреки това половината от онкологичните заболявания не могат да бъдат приписани на един даден рисков фактор, което показва, че превенцията не е достатъчна.

Според авторите на проучването, превенцията трябва да се придружава и от достатъчно ранна диагноза, и от ефикасни лечения.

В независим коментар, също публикуван в “Лансет”, двама епидемиолози подкрепят тези изводи, но смятат, че изследването подчертава важността на превенцията. Според Диана Сафрати и Джейсън Гърни не бива да се смята за чиста монета точността на представените оценки, предвид това, че събирането на данни е свързано с много пропуски и недостиг в някои страни.

 

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено