Открийте ни и в

НА ПЪТ

„Убиецът на Тесла“ – електрическите камиони, които застрашават Мъск

Компанията вече отвя Ford и Fiat Chrysler, оценяват я на $14 млрд.

публикувано

на

Тревър Милтън вече е известен като втория Илон Мъск. Сн.: fleetowner.com

Макар Илон Мъск да преживя един от най-лошите си периоди, когато на борсата загуби близо 10 милиарда долара за ден, все пак акциите на компанията му за автомобили – Тесла, тази година правят изумителен възход с почти 400%. В същото време друг производител, кръстен също на изобретателя Никола Тесла, набира скорост и от стартъп за производство на електрически камиони се превърна в новата изгряваща звезда в автомобилната индустрия. От началото на юни, след първичното публично предлагане на акциите, капитализацията на Nikola сега е 14 милиарда долара – повече от Ford и Fiat-Chrysler, които са марки с дълга история. Въпреки че Nikola все още

не е пуснал нито една кола

основателят и главният изпълнителен директор на компанията Тревър Милтън вече е известен като „втория Илон Мъск“, а Nikola – като „Убиецът на Тесла“. И този път това е доста сериозно, защото никой конкурент на Мъск досега не се е радвал на такава популярност и любов на инвеститорите.

За разлика от компанията на Мъск, Милтън се насочва към електрическите камиони, тъй като „те могат да направят повече пари“. Сн.: trucknews.com

Основателят на Nikola Тревър Милтън е още по-странен човек и от Илон Мъск. Дори годината на неговото раждане не е известна със сигурност: според някои данни той е роден през 1981 г., според други – през 1982 г. Милтън е от семейство на мормони – има три сестри и брат. Бъдещият бизнесмен получил религиозно образование и веднага след училище прекарал година и половина на мисионерско пътуване до Бразилия. За разлика от Мъск, Милтън никога

не завършва щатския колеж в Юта

а напуска след първия семестър. Подобно на Илон, той влага пари за електрически автомобили, след като продава първия си успешен бизнес проект. През 2014 г. „Уъртингтън Индъстрис“ купува 80 процента от компанията му dHybrid Systems, която се занимава с производство на складови съоръжения за втечнен и компресиран природен газ. С течение на времето по-голямата част от печалбите му идват от dHybrid Systems, нова технология, която прехвърля двигателите на тежки камиони за работа с природен газ. Това дава преимущество, защото

всеки километър от пътя е по-евтин

а вредните емисии са по-малко. Камиони, работещи с газ, се предлагат от много европейски производители, а руският Kamaz дори участва с газовия камион в състезания. Но Милтън искаше повече и затова основа през 2014 г. „Моторната компания“ в Солт Лейк Сити, столицата на Юта, с една цел – да стане Тесла в света на камионите. Още повече, че Милтън никога не е крил любовта си към този производител на електрически автомобили. „Аз съм фен на Тесла от шест години. През годините имах два Model S, после Ягуар I-Pace“, припомня си Милтън.

Nikola сам произвежда електричеството си

За разлика от компанията на Мъск обаче, Милтън се насочва към електрическите камиони, тъй като „те могат да направят повече пари“. Причината е, че маржът в този бизнес е по-висок. Теглото на товарния автомобил обаче е от решаващо значение за цената на транспорта. Затова и голямото тегло на батериите винаги е било ограничител за развитието на електрически камиони – те не могат да носят същото количество товари, както дизелови автомобили.

Капитализацията на компанията постоянно расте. Сн.: ceotodaymagazine.com

Но Милтън намерил решение на проблема. Nikola не съхранява електричество, а го произвежда на борда. В допълнение към електромотор, камионите на компанията са оборудвани с така наречените горивни клетки – електрохимично устройство, в клетките на което се осъществява химическа реакция между водород и кислород. В процеса на реакция се произвежда постоянен ток и се синтезира вода, която след това просто се излива на пътя. Кислород за реакцията се източва от въздуха и се охлажда до ниски температури водород под високо налягане и се съхранява в резервоари. Технологията е известна и има много предимства – по-ниската маса, голяма скорост на зареждане – резервоарът се пълни с водород в рамките на 3-5 минути.

Недостатъците на водорода

Има обаче и съществени недостатъци – като липсата на инфраструктура и високата цена. Местата за водородно зареждане са много малко по света. Например в Калифорния

Камионите Nikola се отличават с футуристичен дизайн. Сн.: insiderpaper.com

през май 2019-а имаше едва 41 станции за зареждане с водород. Милтън решава да следва пътя на Мъск и да поеме изграждането на инфраструктурата. Той каза, че в близко бъдеще 700 бензиностанции ще бъдат построени в САЩ. В допълнение, Nikola ще произвежда екологично чист водород, килограм от който струва по-малко от четири долара, което е по-евтино от дизел. Милтън вярва, че в близко бъдеще цената ще падне под три или дори два долара на килограм. Нещо повече, Милтън намери начин да направи самия товарен автомобил по-евтин, като се обедини с партньор, който вече има готови части.


Атаката на Semi

Докато в началото Милтън боготвореше Илон Мъск, днес отношенията между двамата са в противоположна посока. Промяната дойде още през 2017 г., когато Тесла представи своя прототип електрически камион, наречен Semi, който силно наподобяваше този на One. Месеци по-късно Милтън заведе дело срещу Тесла за два милиарда долара за плагиатство. Компанията на Мъск отговори с насрещно дело, което оспорва патента за вратата на товарния автомобил. Следващият кръг на конфронтацията бе премиерата през февруари 2020 г. на товарния автомобил Nikola Badger – директен конкурент Tesla Cybertruck. Според създателите Badger е по-мощен, с по-дълъг обхват, способен да превозва повече товари и да тегли по-тежки ремаркета. Но засега всичко това е само на думи. Както и обещанието, че тестването на камиони се очаква да започне до края на годината, а през 2022 г. първите бройки ще излязат за продажба. Те обаче не са с горивни клетки, а с батерии, които според Милтън са „революционни – с по-малко тегло и по-голям капацитет“. А камионите с горивни клетки се чакат поне до 2024 г.


Приятелски огън

Новината за приближаването на електрическите пикапи до производство обаче беше помрачена от изказвания на бивши акционери в компанията Nikola Motor, разработваща транспортните автомобили. Един от тях заяви, че Тревър Милтън е мошеник, както и че рекламата на фирмата е изградена на лъжи. Обвиненията дори бяха използвани в анализа на Hindenburg Research, която публикува доклад за машинациите на Nikola на собствения си сайт. От публикацията става ясно, че Милтън е назначил брат си Травис за ръководител на подразделението за производството на водород, въпреки че той няма нито нужната квалификация, нито опит в тази сфера. Освен това рекламата на новата марка е изградена на лъжи. Пример за това е камионът Nikola One, обявен за иновационно транспортно средство.


Пускат първата машина по наклон

Камионите на Милтън не можели да се движат сами, наложило се за реклама да ги пусне по наклон. Сн. Sports Grind Entertainment

Той обаче не може да се движи самостоятелно и за снимките на рекламното видео се е наложило да бъде пуснат по наклон, за да се създаде ефект на движение. От Hindenburg Research определят като „лъжливи“ твърденията на Милтън, че компанията му е успяла да намали стойността на производството на водород с 81 процента в сравнение с аналозите. В действителност Nikola дори не е започвала да произвежда водород. Лъжа били и твърденията, че основите компоненти на камионите са разработка на компанията. Всъщност, те са купени от външни доставчици, а във видеото са покрити с изолираща лента. Бившият акционер коментира и подписаното наскоро споразумение за стратегическо партньорство между Nikola Motor и General Motors. То щяло да помогне само на компанията на Милтън, тъй като тя ще получи достъп до технологиите на един от големите автомобилни концерни. След обвиненията в мошеничество акциите паднаха с 11%. Но все още капитализацията на компанията е два пъти по-голяма от тази, например, на Renault.

 

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

НА ПЪТ

4000 умрели и 80 000 ранени при катастрофи с камиони в САЩ през 2019 г.

В три щата загиват една трета от жертвите на катастрофи с камиони

публикувано

на

от

Виж цялата статия
Сн.: архив

Федералната администрация за безопасност при тежкотоварните камиони (FMCSA) публикува нови данни за броя на катастрофите с камиони и автобуси за 2019 г. Те показват, че три щата са имали значително повече такива инциденти от останалата част на страната. Всъщност близо 1/3 от всички загинали при подобни видове катастрофи са намерили смъртта си в един от тези три щата.

През 2019 г. в Съединените щати са докладвани общо 2734 катастрофи с участието на камиони или автобуси, при които има загинали хора. Данните са поместени в предварителен доклад. 4709 души са загиналите при такива катастрофи. Други 96 113 души са ранени при катастрофи с камиони и автобуси. Само при камионите тази цифра е 79 593 души. Общо 122 331 превозни средства са повредени или разрушени.

Трите най-смъртоносни щата за катастрофи с автобуси и големи камиони за миналата година са Тексас, Калифорния и Флорида. Общо 941 души са загинали в тези щати.

  1. Тексас

Тексас оглавява злощастната класация като най-смъртоносен щат за големи катастрофи с камиони и автобуси през 2019 г. 462 души са загинали там при 408 катастрофи, а други 7399 души са били ранени. В Тексас е имало общо 12 523 катастрофи, в които са участвали голям камион или автобус.

  1. Калифорния

277 души са загинали, а други 3939 души са били ранени при катастрофи с голям камион или автобус в Калифорния през миналата година. От 8696 пъти, в които камион или автобус са участвали в инцидент, 244 от тези катастрофи са имали поне един докладван смъртен случай.

Двама души загинаха през ноември в катастрофа, в която участваха три камиона и пикап. Шофьорът и пътникът в пикапа бяха убити на магистрала 99, когато един от камионите не успява да даде предимство – удряйки друг камион и предизвиквайки смъртоносната катастрофа с много автомобили. Двама мъже, 75-годишен и 62-годишен, бяха обявени за мъртви на мястото на инцидента.

  1. Флорида

Почти два пъти повече превозни средства са участвали във фатална катастрофа с голям камион или автобус във Флорида, отколкото в следващия щат Тенеси. 202 души са загинали при 182 катастрофи миналата година. Общо 6389 са били катастрофите с камион или автобус. 3863 души са били ранени.

Една от най-тежките катастрофи с камиони в щата през миналата година се случи във Форт Лодърдейл в началото на януари 2019 г. Шофьор на камион, който преди това е имал глоби за опасно шофиране, се е блъснал в друга кола и след това е преминал през разделителната мантинела, удряйки църковен микробус от Луизиана. 5 деца на възраст от 9 до 14 години, които са били на път за парка Дисни, умират в катастрофата.

Инцидентите с камиони или автобуси могат да бъдат с тежки последици. Експертите казват, че големият брой мили, които шофьорите изминават, допринасят за големия брой катастрофи на пътя.

Типичният шофьор в САЩ обикновено изминава от 12 000 до 15 000 мили всяка година. Неговият шанс да попадне в катастрофа е 1 на 15. Но повечето шофьори изминават от 20 000 до 25 000 мили или повече всяка година, увеличавайки шанса си да попаднат в инцидент.

Транспортните компании могат да загубят средно $70 000 след катастрофа на техен камион. Това е почти двойно повече от цената за средна травма на работното място.

Проучванията показват, че бордовите системи за наблюдение (шофьори, които са наблюдавани с камери и им се дава обратна връзка и инструктаж) могат да помогнат за подобряване на безопасността на камионите. Центърът за безопасност на камионите и автобусите от Вирджинския технически институт за транспорт открива, че системите с камери са един от най-ефективните начини за намаляване на инцидентите, свързани с безопасността на водача. Тяхното проучване установява 38% намаление на инцидентите на пътя и 75% намаление на тежките катастрофи.

Напредъкът в оборудването с камери и използването на технологията на изкуствения интелект означава, че водачите вече могат автоматично да бъдат наблюдавани за опасно поведение при шофиране. Системите за предупреждение в кабината могат да ги уведомяват, когато не са фокусирани върху шофирането си. Те могат да събудят шофьор, който дреме, да го уведомят дали е в лентата си и други.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

НА ПЪТ

Заради коронавируса – ново удължаване на срока на книжките за шофьорите на камиони

FMCSA уточнява, че острочката в подновяванетона тези документи „не променя нито едно от изискванията за тестване на знания и умения за получаване на CDL, CLP или друго одобрение.

публикувано

на

Виж цялата статия
Сн.: архив

В отговор на продължаващата криза с COVID-19, Федералната администрация за безопасност на тежкотоварните превозвачи (FMCSA) и Министерството на транспорта (DOT) отново предостави отсрочка за подновяване на изтеклите професионални шофьорски книжки (CDL).

Отсрочката важи и за подновяване на разрешително за каране на камион (CLP), което позволява управление на тежкотоварна машина в присъствието на професионален шофьор, а също и за медицинска карта.

Отсрочката, първоначално беше 15 юни, сега е в сила до 31 декември 2020 г.

Легален рекет принуждава транспортни компании да плащат хиляди долари след вдигане с паяк (СНИМКИ, ВИДЕО)

Тъй като много агенции остават затворени или работят с ограничен капацитет, много шофьори може да не успеят да подновят книжките си или да си извадят медицински сертификати, отбелязва FMCSA. Освен това някои шофьори може да не успеят да получат час за физически прегледи, необходими за пред DOT.

Шофьорите, които притежават CDL, който трябва да бъде подновен на или след 1 март 2020 г., може да се поднови до 31 декември 2020 г.

За шофьори, които притежават CLP, който трябва да бъде подновено на или след 1 март 2020 г., валидността на CLP се удължава до 31 декември 2020 г., без да се изисква от титуляра да извърши повторни тестове за знания и одобрение. Притежателите на CLP не трябва да чакат 14 дни, за да се явят на CDL тест за умения, в сила до 31 декември 2020 г.

Притежателите на CLD или CLP и шофьори, които не са със CDL, чието медицинско сертифициране е било валидно на 29 февруари 2020 г. и е изтекло между 1 март и 1 юни, сега трябва да подновят медицинския си сертификат си до 31 октомври 2020 г. Шофьорите, чието медицинско свидетелство е изтекло на или след 1 юни 2020 г., сега имат срок до 31 декември 2020 г.

FMCSA уточнява, че острочката в подновяванетона тези документи „не променя нито едно от изискванията за тестване на знания и умения за получаване на CDL, CLP или друго одобрение.

Смяната на срока за подновяване не позволява на щатите да удължават лиценза на притежател на CDL или CLP, чиито пълномощия са изтекли преди 1 март 2020 г. Новите срокове не важат за притежател на CDL или CLP, ако привилегиите на водача са били спрени или отнети за пътни нарушения.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

НА ПЪТ

Нови правила за часовете зад волана за шофьорите на камиони (HOS)

Окончателните разпоредби влизат в сила в края на септември

публикувано

на

Виж цялата статия

Готови или не, шофьорите на камиони ще трябва да спазват нови правила за часовете зад волана (HOS). Те влизат в края на септември.

Федералната администрация за безопасност на транспорта при камионите (FMCSA) въведе окончателното правило за HOS на 14 май 2020 г. с дата на въвеждане 29 септември 2020 г.

Промените засягат въпросите как може да се взима 30 минутната почивка, колко часа на ден могат да карат шофьорите при лошо време, как да си взимат голямата почивка от 10 часа и от какви облекчения могат да се ползват шофьорите на къси разстояния.

Разпоредбата за 30-минутна почивка ще бъде модифицирана, за да изисква шофьорите да почиват след осмия час каране (driving). Така те няма да включват в тези 8 часа времето за диспечване или инспекцията на камиона преди отиване за взимане на товара (on-duty). Не е задължително осемте часа да са непрекъснато каране. Особеното при това правило е, че ще е позволено дейности, които са свързани с дежурството на водача, но не изискват от него да е зад волана, да могат да се броят за почивка. Такива са чакането за взимане на товара, зареждането на гориво или

спирането за купуване на храна

Почивката от 30 минути не може да се дели на малки периоди и трябва да се взима наведнъж.

Правилото за неблагоприятните условия при шофиране ще удължи разрешения период за шофиране за деня с два часа. Дефиницията на „неблагоприятно шофиране“ е модифицирана, така че изключението може да се приложи въз основа на знанията на водача за времето по пътя след диспечването (в допълнение към информацията от диспечера).

Почивката от 10 часа досега можеше да се разделя на 8 часа и 2 часа или да се взима наведнъж. Сега на водачите ще бъде разрешена опция за разделянето й на 7 часа и 3 часа. Също така, тази почивка не се брои към общия 14-часов период, през който шофьорите на камиони могат да са на пътя за деня. Правилото гласи, че ако 10-те часа се разделят, периодите трябва да са най-малко 2 часа или 7 часа. Късият период може да е извън спалното отделение на камиона, но големият период от поне 7 часа трябва да е в кабината (sleeper-berth).

За шофьори на къси разстояния ще се считат водачите, които се движат в радиус от 150 мили. Досега тази дистанция беше 100 мили. На тях им се дава екстра време от два часа работа за деня (on-duty).

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

Всички права запазени © BG VOICE е най-влиятелният български вестник в Чикаго, САЩ и Канада BG VOICE is the Bulgarian newspaper leader in Chicago, USA and Canada

Повече в newsletter, Nikola Motor, Мъск, Тесла
Теория: Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса

Ако попитате някой учен за строежа на Земята, той би ви отговорил - вътрешно ядро, външно ядро, мантия, горна мантия,...

Затвори