Открийте ни и в

СВЯТ

Убиха най-любопитния морж в Норвегия

Норвежката дирекция по рибарство съобщи, че Фрея е била умъртвена рано в неделя

публикувано

на

Убиха най-любопитния морж в Норвегия
Сн.: Wikipedia

Властите в Норвегия евтаназираха морж, който привличаше тълпи от зрители във фиорд на Осло, след като заключиха, че представлява риск за хората, предаде Асошиейтед прес.

600-килограмовият женски морж, наричан от гражданите Фрея, се превърна в популярна атракция в страната през последните седмици, въпреки предупрежденията на официалните лица, че хората трябва да се въздържат от приближаване и позиране за снимки с огромния морски бозайник. Любознателната Фрея обичаше да се катери по малки лодки и да ги поврежда.

Моржовете са защитени и още миналият месец официалните лица заявиха, че се надяват тя да си тръгне по собствено желание, и че евтаназията ще бъде крайна мярка.

Норвежката дирекция по рибарство съобщи, че Фрея е била умъртвена рано в неделя въз основа на цялостна оценка на продължаващата заплаха за безопасността на хората.

“Посредством наблюденията на място през изминалата седмица стана ясно, че обществеността не се съобразява с настоящата препоръка да се спазва дистанция до моржа”, заявиха от там. “Поради това дирекцията заключи, че възможността за потенциална вреда за хората е голяма и че не се спазва хуманното отношение към животните.”

Вечно замръзналата Арктика се разтапя. Какво ще последва?

Ръководителят на дирекцията Франк Баке-Йенсен заяви, че са били разгледани и други възможности, включително преместване на животното на друго място. Властите обаче са стигнали до заключението, че това не е възможно.

“Съжаляваме, че решението може да предизвика реакция от страна на обществеността, но съм категоричен, че това беше правилното решение”, каза Баке-Йенсен. “Отнасяме се с голямо уважение към хуманното отношение към животните, но животът и безопасността на хората трябва да имат предимство”.

Този вид моржове обикновено живеят в Арктика. Необичайно, но не и нечувано е те да се появят в Северно и Балтийско море. Миналата година друг морж, наречен Уоли, е бил забелязан край бреговете и дори на пристанище за спасителни лодки в Уелс и на други места.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено