Сенатор Джо Манчин, демократ от Западно Вирджиния, обяви, че няма да подкрепи плана за инвестиции в социалната сфера, за който се водят преговори между представителите на  Демократическата партия в Конгреса, докато не получи яснота как той ще се отрази на държавния дълг и икономиката. Това е сериозен удар върху приоритетите на администрацията на Байдън, в които планът има основна роля. При крехкото мнозинство на демократите в Сената (50-50 с решаващ глас на вицепрезидента Харис) противопоставянето на дори един техен сенатор може да преобърне колата.

Това е рядката ситуация, в което дори един-единствен сенатор практически има възможност да упражни вето върху дневния ред на президента.

На пресконференция в понеделник Манчин изрази фундаментални притеснения от подхода на Байдън а партията в мащабните им начинания.

Той отхвърли напъна на демократите да разширяват социални програми и ги обвини, че използват „машинации“, за да прикрият истинската цена на плана. По думите му колкото повече подробности излизат наяве, толкова повече нарастват опасенията му, че реалната цена на плана – 1,75 трилиона долара – ще излезе накрая двойна, ако много от предвидените програми бъдат удължени или станат постоянни.

„Най-просто казано, аз няма да подкрепя законопроект с такива мащабни последствия, без да е налице задълбочено опознаване на последствията, които той би имал върху националния дълг, икономиката и, най-важното, американския народ“ - отсече Манчин.

След последните коментари на сенатора от Западна Вирджиния, числящ се към крилото на умерените демократи, става ясно, че месеците на увещания и на договаряне на намаляване на първоначалната огромна цена на плана (около 3 трилиона долара ), показват, че съпартийците му може и изобщо да не успеят да спечелят подкрепата му. Те се съгласиха да изхвърлят от плана ключови програми, за да свалят разходите.

http://gty.im/1350681756

Моментът е критичен за дневния ред на Байдън, като едновременно в Конгреса вървят преговори за два големи пакета – въпросния и двупартийно договорения инфраструктурен. Придвижването им изпадна в порочен кръг, тъй като Манчин заплашва да блокира по-големия пакет в Сената, а крилото на „прогресивните“ в Камарата не иска да подкрепи другия пакет (за около 1 трилион долара), ако той не бъде прокаран заедно с по-големия.

Те няма да подкрепят инфраструктурния пакет, ако бъде гласуван отделно, а останалите демократи нямат гласове, за да го прокарат сами.

За целите на управлението на Байдън е важно и двата пакета да бъдат одобрени от Конгреса.