Открийте ни и в

Войната в Украйна

Украинската съпротива в окупираните територии се засилва

Разширяващата се съпротива подкопава руския контрол над украинските територии и обърква плановете за провиждане на референдуми за присъединяване

публикувано

на

Украинската съпротива в окупираните територии се засилва

Партизански сили, верни на Киев, стават все по-голям проблем за руските окупатори на части от Украйна. Те убиват проруски официални лица, взривяват мостове е влакове и помагат на военните да идентифицират цели в окупираните територии. Разширяващата се съпротива подкопава руския контрол над украинските територии и обърква плановете за провиждане на референдуми за присъединяване.

“Целта ни е да направим живота на окупаторите непоносим и да използваме всички средства за разрушаване на техните планове” – казва 32-годишният Андрий, координатор на партизанското движение в южния Херсонски регион, цитиран от ABC News.

Украинските войски наскоро използваха доставени от САЩ ракетни установки HIMARS, за да ударят стратегически мост над река Днепър в областта на Херсон, за да отрежат руските доставки за окупационните сили. Градът с население 500 000 души, превзет още в първите дни на нахлуването, бе също така засипан с листовки на съпротивата, в които бе отправена заплаха към проруските официални лица.

Осъден на смърт затворник е избрал да бъде „застрелян“ на екзекуцията си с пушка

“Ако HIMARS не може да го направи, партизаните ще помогна” – се казваше в тях преди атаката на моста.

Андрий заяви пред АП, че съпротивата помага на украинските военни до идентифицират цели, но остава невидима зад фронтовата линия на врага.

С усилването на офанзивата на украинските сили в западната част на региона се усили и активността на партизаните. Те се координират със Специалните оперативни сили на украинската армия, които им помагат да разработят стратегии  тактики. Тези сили също така посочват и мишените на съпротивата и откриха сайт, който съдържа инструкции как да се организира съпротива, как да се действа, как се правят засади и да се избягва да бъдат арестувани.

Пред очите на децата си: Жена почина по време на полет

В окупираните земи е създадена и мрежа от складове за оръжие и тайни убежища. Партизаните вече извършват бомбени атентати срещу проруски служители на властта макар и някои да се измъкнаха живи след покушенията.

Партизаните опитаха няколко атентата срещу Владимир Салдо – главата на Херсонската временна администрация, но той се измъкна. Загинаха неговият помощник Павел Свободчиков и служителят Дмитрий Савлученко. Първият бе застрелян в колата си,  а вторият – взривен. Това на кара Москва да докара специални сили за борба с партизаните, каза Салдо.

9 ранени и един загинал след взривове във военна авиобаза в Крим (ВИДЕО)

По думите му специалните сили всеки ден откриват 2-3 скривалища с оръжия и това намалява ефективността на съпротивата.

Въпреки сините проруски настроение в Донбас съпротива има дори и там. Според наблюдателите тя е различна в различните региони, като и двете страни имат полза от преувеличаване на мащабите й.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено