Открийте ни и в

СВЯТ

Украйна преживя най-тежката си седмица след падането на Мариупол

Лисичанск остана последният голям град в Луганска област, контролиран от украинската армия.

публикувано

на

Лисичанск е последната украинска крепост в Луганска област

Лисичанск остана последният голям град в Луганска област, контролиран от украинската армия. През последните дни обаче перспективите през защитата му значително се влошиха. Въпреки загубите, причинени от украинската артилерия, руснаците успяха да напреднат в няколко селища южно от Лисичанск.

Окупаторите отдавна провеждат масиран обстрел на украинските позиции. Макар и украинците да съобщиха, че са отблъснали някои батальонни тактически групи, според анализа на Institute for the Study of War на бойната ситуация последното успешно настъпление на юг от града означава, че руснаците може да се окажат в състояние да заплашат защитата на града без да им се налага да проведат рискованото прехвърляне през река Сиверский Донец.

Всичките селища, които украинците са изгубили в сряда, се намират на западния бряг на реката, на около 10 км от южните предградия на Лисичанск. Според Серхий Хайдай, глава на регионалната военна администрация на Луганска област, руснаците се окопават в съседните на града селища. Той посочи, че защитниците имат трудности в южно направление, като врагът е превзел селцето Тошкивка, откъдето може да усили огъня по съседните селища.

“не е лесно за войниците ни да удържат защитата” – каза той.

Финландия: Ще се бием с Русия, ако бъдем нападнати

През цялата война Русия използва тактиката на интензивен обстрел преди атака. Коментарите на Хайдай показват, че украинската защита на Лисичанск може би започва да поддава след седмици на бомбардировки с артилерия и по въздух.

Украинците обаче имат предимството на високото разположение на Лисичанск. те освен това продължават да се бият в покрайнините на Северодонецк и близките общини. Те обаче са затруднени от компрометираните си снабдителни линии и огромните мащаби на руската огнева мощ в сектора, която разкъртва позициите им.

Негативният обрат от последната седмица, след много дни на решителна отбрана, може би маркира най-тежката седмица за украинските въоръжени сили от падането на Мариупол досега.

Близо до Лисичанск руснаците подновиха атаките си към пътя да Бахмут, който е главна снабдителна линия за защитниците. В някои зони руските сили са на няколко километра от пътя. Украинците поеха огъна на много руски подразделения и притъпиха опита им да напреднат. Руснаците обаче все още имат възможности да повикат подкрепления от близките райони на Югозападна Русия, докато някои от най-добрите украински части са изтощени от месеци боеве и бомбардировки.

Ако обаче украинците решат да се окопаят дълбоко в Лисичанск, може да отнеме още седмици, за да бъде превзет този град и накрая и той ще прилича на изравнените със земята Северодонецк, Попасна и Мариупол.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА