Открийте ни и в

Войната в Украйна

Украйна призова Русия да спре “игрите на глада”

По думите на Кулеба африканските столици имат значение и могат да повлияят на позицията на Москва

публикувано

на

Дмитро Кулеба: Русия да спре с игрите на глада

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова държавите от Африка да окажат натиск върху Москва за зърнената криза. Украйна се обърна към лидерите на страните от Африка да подкрепят Киев във войната му с Русия и да окажат натиск върху Москва да разреши износа на зърно от украинските пристанища.

“Логично е африканските държави да застанат на страната на Украйна”, заяви министърът на външните работи Дмитро Кулеба пред журналисти от известни информационни организации в няколко държави в Африка, “Призовавам света и всички африкански държави да работят заедно и да окажат натиск върху Русия да позволи безопасен морски път за нашия износ на храни.”

По думите на Кулеба африканските столици имат значение и могат да повлияят на позицията на Москва.

“Наистина е ужасно, че Русия си играе “игри на глада” със света и блокира износа на украински храни, като от една страна се опитва да прехвърли вината върху Украйна, а от друга, играе с ресурси като храните”, каза Кулеба.

Украински фотограф е хладнокръвно разстрелян от руските сили

Украинският външен министър заяви, че в момента Русия блокира 57 кораба, натоварени със селскостопански продукти, и че украинското земеделие вероятно ще бъде нарушено поради наличието на невзривени боеприпаси в земеделските земи.

Кризата доведе до рязко покачване на цените на хранителните продукти и допринесе за скока на инфлацията в световен мащаб. Организацията на обединените нации предупреждава, че тя засяга в най-голяма степен по-бедните африкански страни поради голямата им зависимост от руската и украинската пшеница.

В момента се водят дискусии, включително с ООН, за да се договорят по-нататъшни стъпки за възобновяване на доставките на зърно през Черно море, които бяха спрени от минните полета и руската военна блокада на украинските пристанища.

Москва отрича да блокира преминаването на товарни кораби, натоварени с украинско зърно, и обвинява западните санкции срещу Русия, че са допринесли за продоволствената криза.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА