Открийте ни и в

Войната в Украйна

Украйна създаде мрежа за обстрел, която действа като Uber (ИНФОГРАФИКА)

Технологията за насочване на артилерията, която работи на принципа на приложението Uber, е помогнала на украинците да унищожат през изминалата седмица почти цял руски батальон

публикувано

на

„Огън!“ Снарядът лети, целта е останала леко встрани, разчетът на оръдието e наред. Има 20 минути да коригира стрелбата си. Време, което в условията на реални бойни действия, ако се стреля по мобилни цели, може да осигури на врага възможност да се премести. В Украйна тази корекция на стрелбата отнема 8 до 10 пъти по-малко време, защото на фронта украинците използват система за „доставка на снаряди“ над главата на противника, много близка до диспечерската организация на мобилната мрежа за нискобюджетен индивидуален градски транспорт и доставка на храни Uber.

Технологията за насочване на артилерията, която работи на принципа на приложението Uber, е помогнала на украинците да унищожат през изминалата седмица почти цял руски батальон в рамките на само една атака, твърди британският „Таймс“. Според украински източници става масираната атака срещу руската армия по време на неуспешния опит за форсиране на река Северски Донец. „Артилеристите от 17-та танкова бригада на украинската армия откриха плажния сезон за русисти. Някои се окъпаха в реката, а други бяха изгорени от майското слънце.“ – написа в туитър Министерството на отбраната на Украйна.

Зрелищният военен удар при Северски Донец се дълги на системата GIS Arta и на… Илон Мъск. GIS Arta е комбинирана система която използва дронове, GPS, радари, прецизни карти и данни за наличните артилерийски боеприпаси и разчети. Разработена е от украински програмисти с участието на британска компания за цифрово картографиране и вече дава преднина на украинските сили на бойното поле.

Защо е сравнението с Uber? Софтуерът за мобилната услуга действа на подобен принцип, но в този случай не свързва пътника с най-близката кола, която може да го закара до крайната цел, а военните мишени с намиращите се в района на бойните действия части на артилерията, минохвъргачките, ракетните системи или бойните дронове.

Веднага щом патрулиращият даден район дрон забележи противника, той изпраща данните за местоположението на войските и автоматично „нарежда“ артилерийски огън по него. За части софтуерът, отговорен за избора на оптимален метод за стрелба, базиран на GPS данни и терен, изпраща информация до операторите на дронове, артилерия или минохвъргачки. Когато войниците получат зелена светлина за атака, целта се обстрелва в рамките на няколко до няколко десетки секунди от момента, в който е докладвана.

GIS Arta изчислява автономно кога дадена ракета ще достигне целта, благодарение на което е възможно да се синхронизира огън от различни позиции, което прави невъзможно отстъплението на вражеските сили. Според украинската страна при опита за форсиране на Северски Донец са унищожени 73 танка Т-72 и Т-80, плаващи транспортери МТ-ЛБ, лодки, бойни машини на пехотата БМП и оборудване на инженерните войски. Според докладите е възможно да са загинали около 1,5 хиляди руски войници. Възможно е данните да са пропагандно завишени, но мащабът на поражението на руската армия, вероятно, е подобен.

На аналогични американски системи анализът на данните от бойното поле им отнема ок. 30 минути до момента на посочване на целите. Украинската страна се е отказала от този традиционен артилерийски метод в полза на системата, предлагаща много по-бърза и точна реакция. GIS Arta отбелязва благодарение на въведените карти обектите, които са част от гражданската структура – училища и болници, което позволява да бъдат избегнати цивилни жертви.

Системата GIS Arta действа в Украйна толкова безотказно благодарение на сателитния интернет, доставян от Starlink. Това е причината Илон Мъск периодично да получава заплахи заради ангажираността си с войната в Украйна. Наскоро Дмитрий Рогозин се закани, че Мъск ще отговаря за постъпките си като голям човек. Мъск му отговори в туитър много кратичко: “Ако умра при тайнствени обстоятелства – приятно ми беше да ви познавам!”.

GIS Arta e разработена още през 2014 година след анексията на Крим от Русия. Името си носи от жаргонното име, с което украинските военни наричат „бога на войната“ – артилерията – арта.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА