Открийте ни и в

Войната в Украйна

Украйна търси помощ от Европейския съюз за износа на зърно

Киев вижда експорта на зърно чрез пристанище в Румъния и създаването на интермодални терминали по Дунав

публикувано

на

Заместник-министърът на земеделската политика и храните на Украйна Маркиян Дмитрасевич поиска ЕС да помогне за износ на блокираното в страната му зърно чрез румънското пристанище Констанца и като създаде интермодални терминали по Дунав. Той каза това в изявление пред Европейския парламент в Брюксел.

Заместник-министър Дмитрасевич съобщи, че преди войната Украйна е изнасяла месечно между 5 и 6 млн. тона зърно, а сега максимумът може да достигне между 2,2 и 2,4 млн.

За да се помогне с блокираните 20 млн. тона по украинските пристанища, той настоя да се разгледат възможностите на логистиката на румънското пристанище Констанца, да се помисли за изпращането на допълнителни товарни кораби към пристанищата Рени и Измаил, а от румънските пристанища да бъдат изпращани горива към Украйна.

Заместник-министърът поиска също по Дунав да бъдат създадени мултимодални терминали, които да бъдат свързани с водния, железопътния и пътнически транспорт между ЕС и Украйна.

Граничните пунктове трябва да работят денонощно, заяви Дмитрасевич.

Проблемът с износа поражда и друг – със складирането на зърното, каза още Дмитрасевич и подчерта, че ако общият капацитет преди началото на войната е бил 75 млн. тона зърно, сега той е 60 млн. заради разрушения и окупация и ще се повишава с наближаването на есента.

Той обаче беше категоричен, че трайното решение на проблема е само едно.

“Единственото решение за износа на украинските продукти и предотвратяване на задълбочаването на продоволствената криза е да бъдат разгромени руските въоръжени сили и напълно да бъдат деблокирани украинските пристанища. Никакви други мерки като хуманитарни коридори няма да решат въпроса. Затова призовавам да не спирате износа на оръжие за Украйна, да не замразявате и да налагате нови санкции на Русия Беларус и на всеки, който ги подкрепя.”

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА