Открийте ни и в

Здраве

„Умна“ гривна със сензор и изкуствен интелект може да открие COVID-19 преди симптомите

Изследователите са използвали гривната Ava, която е разработена за изследване на плодовитостта

публикувано

на

Електронно устройство със сензор, който се носи на китката като гривна, може с помощта на алгоритъм за изкуствен интелект да „улови“ Covid-19 преди появата на първите симптоми, като по този начин помага да се предупреди навреме пациента и в същото време предотвратява предаване на коронавирус.

Устройството принадлежи към непрекъснато разширяващата се категория електронни устройства (носими здравни тракери), които се носят върху тялото и могат да използват сензори за наблюдение на различни функции и промени в тялото, като температура, сърдечен ритъм, дишане и др.

Ново проучване показва, че подобни данни, комбинирани с подходящ алгоритъм за изкуствен интелект (машинно обучение), могат да открият инфекция с Covid-19, преди да се усети чрез симптоми.

Изследователи от различни университети (Базел в Швейцария, Макмастър в Канада, Imperial College London), публикували изследването в британското медицинско списание BMJ Open, съобщиха, че може да се позволи на Covid-19 да бъде открит по време на предсимптоматичните месечен цикъл.

Изследователите са използвали гривната Ava, която е разработена за изследване на плодовитостта, показвайки най-доброто време за зачеване на бебе. Следи редица нормални показатели (честота на дишане, сърдечен ритъм, температура на кожата, кръвен поток и др.). Тестът, в случая с Covid-19, е проведен в Лихтенщайн върху 1163 души на възраст до 51 години, които са помолени да носят устройството и през нощта.

След това гривните бяха синхронизирани с приложение за смарт телефон, в което участниците записваха всяка дейност, която може да повлияе на показанията на Ava, като консумация на алкохол, употреба на наркотици и т.н.

Освен това всички те редовно провеждаха тестове за антитела Covid-19 или молекулярни тестове. В крайна сметка болестта Covid-19 беше потвърдена при 127 души, обясняват учените.

Установено е, че благодарение на комбинацията от данни от гривната и техния анализ чрез компютърен алгоритъм, двама от трима (68%), които са били заразени с коронавирус, са били правилно и навременно идентифицирани, около два дни преди началото на първия симптоми.

Обикновено типичните симптоми на Covid-19 отнемат няколко дни след заразяването, за да се появят, през което време нищо неподозиращият носител може да зарази други.

Според изследователите технологията на сензорите за носене е лесен за използване и евтин метод, който може да позволи на хората да наблюдават здравето си по време на пандемия.

Изследванията показват как тези устройства, във връзка с изкуствен интелект, могат да разширят границите на персонализирана медицина и откриване на болести преди появата на симптомите, като по този начин намалява вероятността от предаване в рамките на общностите.

Новата технология вече се тества върху много по-голяма група от около 20 000 души в Холандия и резултатите се очакват по-късно тази година.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА