Открийте ни и в

Здраве

Умножават се случаите на сифилис в Чикаго, има заразени след орален секс с проститутки

Сифилисът се нарича Великият имитатор, тъй като симптомите му могат да бъдат объркани с други заболявания или да бъдат пренебрегнати напълно

публикувано

на

Здравните власти в Чикаго предупреждават за огнище на сифилис във Фар Саут Сайд Роузланд. Данните за 2020 г. показват, че в града е имало 919 потвърдени случая на сифилис, което е увеличение от 13 процента спрямо същия период на 2019 г. Данните за 2021 г. към момента не са налични, тъй като са непълни.

Заради огнището на сифилис департаментът по обществено здраве в Чикаго (CDPH) се обърна към доставчиците на медицински услуги за района на Роузланд, като настоява за рутинен скрининг на сексуално активни клиенти и насърчава открит диалог относно предаването, признаците и симптомите на първичния и вторичен сифилис. CDPH моли доставчиците на здравни услуги да идентифицират и докладват незабавно всички първични и вторични случаи на сифилис на Департамента по обществено здраве на Чикаго чрез системата за управление на здравната информация в града.

CDPH също участва в кампания за обществена информация и осведоменост, призовавайки всеки, който подозира, че е бил изложен на сифилис или забележи симптоми, да бъде тестван за него.

Между 9 септември и 4 ноември 2021 г. бяха диагностицирани пет потвърдени случая на сифилис сред афроамерикански мъже, пребиваващи в района на общността Роузланд. Всички съобщават, че имат орален секс с жени сексработнички. През последните три години средната възраст на лицата, диагностицирани със сифилис в района на Роузланд, се е увеличила от 28 през 2019 г. на 34 през 2020-2021 г.

Чикаго е рекордьор по убийства през 2021г.

Сифилисът се предава по време на вагинален, анален или орален секс. Инфекцията започва с единична безболезнена лезия, която се развива в рамките на три или четири седмици на мястото на проникване в тялото и често остава незабелязана. Дори и без лечение тя заздравява сама, но ако не се лекува, сифилисът прогресира до несърбящ обрив по тялото, дланите на ръцете или стъпалата.

Други характеристики на този етап включват треска, главоболие, мускулни болки, възпалено гърло и умора. Сифилисът се нарича Великият имитатор, тъй като симптомите му могат да бъдат объркани с други заболявания или да бъдат пренебрегнати напълно.

Без подходящо лечение сифилисът може да прогресира до латентни стадии и да причини сериозни последици за здравето, включително неврологични увреждания, слепота, деменция, трайно увреждане на други жизненоважни органи и смърт. За бременни жени сифилисът може да причини трайно увреждане или смърт на плода. Сифилисът също така улеснява придобиването или предаването на ХИВ.

Сифилисът може да се излекува с пеницилин. CDPH призовава лицата, които имат симптоми на сифилис, незабавно да бъдат прегледани от лекар.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

Здраве

Медици: Застрашава ни „скрита пандемия“ от устойчиви на антибиотици заболявания

Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Над 1,2 милиона души са починали в глобален мащаб през 2019 г. от инфекции, причинени от бактерии, резистентни на антибиотици, сочи най-голямото досега проучване по въпроса. Бройката е по-висока от годишната смъртност от малария или СПИН.

По-бедните страни са най-засегнати, но резистентността към антимикробни препарати (АМР) застрашава здравето на всеки, се казва в доклада. Спешни инвестиции в нови лекарства и използване на съществуващите сега по-мъдро са препоръките за защита от нея.

Прекомерната употреба на антибиотици през последните години за тривиални инфекции означава, че те стават по-малко ефективни срещу сериозни заболявания.

Хора умират от обичайни и по-рано напълно лечими инфекции, тъй като бактериите, които ги предизвикват, стават по-устойчиви на лечението.

Представители на британското здравеопазване предупредиха наскоро, че антимикробната резистентност е „скрита пандемия“, която може да възникне на фона на Covid-19, ако антибиотиците не бъдат предписвани по-отговорно.

Ето защо здравните власти препоръчват антибиотици да се вземат само по предписание и само когато наистина това е нужно, като например при лечение на сепсис, менингит или пневмония, както и за предпазване от инфекции по време на химиотерапия, цезарови сечения или някои други операции.

Антибиотици обаче се предписват и за лечение на кашлица, болки в ушите или възпалено гърло, върху които имат много малък или никакъв ефект, казват медиците.

Оценката на глобалните смъртни случаи вследствие на АМР, публикувана в авторитетното списание „Лансет“, се базира на анализ на 204 държави от екип международни изследователи, ръководен от Вашингтонския университет.

Те са изчислили, че до 5 млн. души са починали през 2019 г. от болести, в които АМР е изиграла роля, освен тези 1,2 млн. пряко причинени.

В същата година СПИН се смята, че е причинил смъртта на 860 000 души, а малария – на 640 000.

Днес много бактерии са устойчиви на множество антибиотици и поради това са трудни за лечение при пациенти. Това се случва, защото когато използвате антибиотици, бактериите развиват начини за премахване, саботиране или заобикаляне на ефектите от лекарствата.

Последиците за човешкото здраве са тежки. Всяка година около 700 000 души умират от инфекции с бактерии, устойчиви на антибиотици.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че цифрата ще достигне 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г., ако нищо не се промени.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Японски учени предупредиха за висок риск от тежък COVID при пушачите

5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Проучвания на служители на Националния изследователски център за международно здраве на Япония показват, че при мъжете, които пушат, рискът от тежък ход на коронавирус се увеличава с 1,51 пъти, а при жените – с 1,94 пъти.

Става дума за случаи на пациенти пушачи, поставени на лечение с кислород.

Отбелязва се, че японски учени са анализирали данните за почти 17,6 хиляди заразени с COVID-19 на възраст от 20 до 80 години, които са били хоспитализирани в страната до февруари миналата година.

Според учените тютюнопушенето се отразява негативно на сърцето и белите дробове, а също така може да причини много хронични заболявания.

Изводът им е, че пушачите са най-податливи на тежките последици от коронавируса.

През декември лекар терапевт заяви, че качеството на лигавиците на човека до голяма степен определя устойчивостта към вирусни заболявания.

При пушачите лигавицата е раздразнена и възпалена, поради което инфекцията засяга тялото по-бързо.

Според резултати от статистиката на Световната здравна организация (СЗО) 5 милиона души умират всяка година от болести, причинени от тютюнопушенето.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък

Здраве

Кои маски предпазват по-добре от Омикрон?

Ето какво казват експертите

публикувано

на

от

Виж цялата статия

Здравни експерти от САЩ препоръчват да се използват предпазни маски от типа N95 и KN95 за по-добра защита срещу силно заразния вариант Омикрон на новия коронавирус.

Маските от типа N95 прилепват по-плътно към лицето от платнените и са направени от специален материал, който блокира 95% от вредните частици. Влакната са по-близо едно до друго, а също така имат електростатичен заряд, който привлича молекулите да се придържат към маската, а не да преминават през нея.

Сн.: АП/БТА

Видовете KN95 и KF94 предлагат подобно ниво на защита.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ наскоро актуализираха насоките си, като препоръчаха да се носят предпазни маски, използвани от здравните работници.

Изрично се споменава, че е важно да се избере предпазно средство, която да пасва добре на лицето.

Сн.: АП/БТА

Специалистите предупреждават, че трябва да се подхожда с особено внимание при покупкатана предпазни маски, тъй като има много фалшиви. На пазара в САЩ, например, около 60 процента от предлаганите като KN95 не отговарят на определените стандарти за качество, отбелязват от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК
Продължете по-нататък
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА