Открийте ни и в

Коронавирусът

Унгария дарява на Чехия 40 000 дози ваксини срещу COVID-19

Дарените дози ще бъдат от ваксините на “Pfizer” или “Moderna”, заяви чешкият премиер

публикувано

на

Сн: БТА

През първата половина на май Унгария ще дари на Чехия 40 000 дози ваксини срещу коронавируса, заяви в социалните медии унгарският външен министър Петер Сиярто.

Дарените дози ще бъдат от ваксините на “Pfizer” или “Moderna”, заяви чешкият премиер Андрей Бабиш вчера пред медиите.

Заедно с обещаните дарения от Австрия (30 000 дози) и Словения (10 000), дарените от Унгария ваксини ще компенсират около 70-те хиляди дози, които Чехия загуби при неуспешен опит за разпределяне на 10 000 000 дози ваксини на “Pfizer” сред страните от ЕС.

Унгария е първа в ЕС както по ваксинации, така и по смъртни случаи

В четвъртък ЕС не успя да постигне споразумение за разпределянето на ваксините, които “Pfizer” обеща да достави до края на юни, вместо по-късно през годината. Австрия, Словения и Чехия заявиха, че са били ощетени.

В крайна сметка от 10-те милиона дози 2,85 милиона, наричани “ваксини на солидарност”, ще бъдат разпределени между нуждаещите се България, Естония, Латвия, Словакия и Хърватия.

Австрия вече заяви, че за нея е “неразбираемо” защо Чехия, която е тежко засегната от опасния британски щам, не е получила повече дози. “Не можем да приемем, че една от съседните на нас страни е пренебрегната”, се казва в съобщение от 2 април на офиса на австрийския канцлер Себастиан Курц.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

Най-четено