Открийте ни и в

Войната в Украйна

Унгарците в шок! Орбан може да бъде обвинен в съучастие в убийство

Будапеща рискува да бъде съучастник в престъпленията на Русия, смята Дмитро Кулеба

публикувано

на

Ръководителят на правителството на Будапеща може да бъде изправен пред безпрецедентни обвинения, ако не се съобрази с брюкселската линия за санкции, наложени на Москва. Шефът на киевското външно министерство изпрати конкретно послание до Орбан: или ще приеме ембаргото върху руския петрол, или ще играе на страната на Путин, в който случай ще трябва да понесе някои последици.

Виктор Орбан е в изключително чувствителна ситуация. Ръководителят на правителството в Будапеща трябва да реши дали иска да застане на страната на Украйна и да се съобрази с предложените от Брюксел санкции, или иска да се присъедини към Владимир Путин и така да постави Унгария в положение да понесе необходимите последици.

Съобщението беше изпратено от Украйна чрез гласа на ръководителя на външното министерство, който приветства бъдещото решение на Европейския съюз да наложи ембарго върху руския петрол.

Въпреки че властите в Киев не са доволни, че подобно решение се отлага с 6 или 8 месеца, все пак е „по-добре от нищо“, каза Дмитро Кулеба.

„Сега имаме абсурдна ситуация, в която ЕС подкрепя Украйна, предоставяйки финансова помощ, налагайки различни санкции, мобилизирайки ресурси за снабдяване на Украйна с военно оборудване, и в същото време продължавайки да плаща на Русия за газ и петрол и да поддържа своята военна машина.

Докато Русия продължава да получава милиарди приходи, буквално милиарди евро от ЕС за руски газ и петрол, не можем да говорим за поражението на Русия, на руската военна машина“, каза украинският външен министър косвено на Виктор Орбан. че трябва да се реши кой участва в сегашните дипломатически обстоятелства.

Ако сред страните от ЕС има някой, който се противопоставя на ембаргото върху руския петрол, ще има всички основателни причини да се каже, че той е съучастник в престъпленията, извършени от Русия на територията на Украйна, предупреди Кулеба.

„Трябва да казваме нещата по име и да казваме истината. Каквито и да са аргументите им, ако се противопоставят на петролното ембарго, това означава едно – те са на страната на Русия, споделят отговорността за всичко, което Русия прави в Украйна“, каза Кулеба в съобщение, публикувано на една от страниците му в социалните мрежи.

Посланието е директно насочено към Виктор Орбан, който не е съгласен с обявеното от ЕС в сряда предложение за премахване на руския петрол. Според източници, в опит да убеди Унгария да не налага вето на руските енергийни планове, Брюксел е предложил по-дълъг период на прилагане на ембаргото.

Така Унгария може да продължи да купува руски суров петрол до края на 2023 г. въз основа на съществуващи договори, след което трябва да спазва европейските правила.

BG VOICE - вече и в Instagram, последвайте ни.
За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК

⇩ Коментирайте ⇩

Най-четено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА